Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Bűntudat gyötör, mit csináljak?

Bűntudat gyötör, mit csináljak?

Figyelt kérdés
19 éves vagyok és a nagypapámmal élek, aki 74 éves. Agyérelmeszesedése van, és elég nehéz természete, lehet hogy nem szándékosan de nagyon rossz természete tud lenni. Januárban volt egy eset, hogy elkezdett valami miatt erőszakoskodni és én szóltam neki többször hogy légyszives papa ülj le, aztán ideges lettem, meglöktem hogy üljön le, mert már nagyon kiborított, de ezzel nem akartam neki ártani. De megtántorodott és elesett , és lett egy szerencsére nem olyan súlyos bordatörése. Nem akartam neki ártani és mivel nem tudtam mi a baja így azonnal hívtam az orvost, és vizsgálat miatt bevitték a kórházba, de már aznap jöhetett volna haza, de mivel nem volt aki érte menjen, így másnapp jött volna haza. Nem akartam én akkor ezt csinálni, s pár nap alatt elmúlt a fájdalma, ő nem haragudott, mert megmondtam neki hogy én nem akartam ezt, és azóta nem beszéltünk erről. De nagyon bűntudatom van emiatt, egy két ismerősömnek mondtam és azt mondták tegyem magam túl rajta. Szerettem volna jóvá tenni, mégpedig úgy hogy elmegyek egy véradásra hogy megmentsek három életet, de sajnos nem sikerült, mert rosszul lettem de a szándék megvolt. De tényleg nem akartam semmi rosszat neki, de egy pillanatra elvesztettem a türelmemet és megigértem hogy többet nem lesz ilyen, vigyázoka papámra. Mit tegyek, mit csináljak hogy ez a bűntudat elmúljon? Menjek pszichológushoz? Mit javasoltok? Csak normális válaszokat kérnék, kötekedők ne írjanak. Köszi
2010. júl. 10. 18:48
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Figyelj, tényleg tedd túl magad rajta. Nem vagyunk sem szentek, sem angyalok, egyikünk sem az. Ne is várd el magadtól, ha boldog akarsz lenni. Időnként mindenkinél elszakad a cérna, nézz csak körül a kérdések-válaszok között. Ami történt megtörtént, legközelebb majd türelmesebb leszel - egyébként meg nálad idősebb, érettebb embereknek is komoly terhet tud jelenteni egy agyérelmeszesedett családtag. Ha rossz ember lennél, nem bántana ennyire ez a dolog. Fel a fejjel.
2010. júl. 10. 19:13
 2/3 anonim ***** válasza:

Így ismeretlenül is, de nagyon nagyra becsülöm azt, hogy 19 évesen (amikor más veled egykorúak mennek egyéb helyekre, stb.) Te a nagypapádat gondozod. A legtöbben (tisztelet a kivételnek) bedobják az öregeket egy otthonba, stb. amikor úgy érzik, hogy "teher" nekik - és nálad idősebb, magukat érettnek mondott felnőttek teszik ezt meg. Ellenben Te, még "csak" (ez nem lenézésnek számít, ne érts félre!) 19 éves, fiatal lányként segíted, ápolod, támogatod.

Az, hogy elszakadt a cérna, és meglökted, másoknál már megszokott (ismertem ilyet, sajnos), de nálad nem, mert akkor nem bántana ennyire. A kimenetele sem lett komoly, a leírtak alapján...

Gondolj arra, hogy te magad is ember vagy, hibázhatsz. Nem akarattal tetted, azzal a szándékkal, hogy bántsd.

Bocsánatot kértél, legalábbis megbeszéltétek.

Hidd el, még ha makacs is (idősebb emberek egyre makacsabbak, nem kivétel), neki akkor is sokat jelent az, hogy mellette vagy, és támogatod, és nem veted el.

Azért, hogy NEKED ne legyen bűntudatod, magadban kell tisztáznod, majd továbblépned.

Ha szeretnél beszélgetni akár erről, vagy csak úgy kiadni magadból, amit ki kell, írhatsz privátot. Szívesen meghallgatlak.

Nagyra becsülöm azt, amit teszel. Erőt és kitartást kívánok Neked.

27/L

2010. júl. 11. 10:37
 3/3 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs, hogy miért írtam be azt a válaszba, hogy lány*. Lehet, a stílus miatt. De csak tévedek azt illetően, lehet. Remélem, hogy nem. (De ez nem változtat semmit azon, amit leírtam.)

27/L

2010. júl. 11. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!