Disszociatív személyiségzavarban szevedőknél hogyan alakul ki egy személyiség?
Talán jobb esélyed lenne, hogyha elkezednél olvasni, nem várnád el, hogy kiskanállal etessék beléd az infót.
Ez nem szubjektív dolog, erre rá tudsz keresni.
id.ó..
A betegsegben szenvedo ember nem igazan erzekeli ezt.
Mondjuk akit kiskoraban masszivan bantottak, annak lesz egy vedtelen szemelyisege es kialakul egy vedelmezo, a kisgyermeket megvedo szemelyisege is.
Engem is erdekel a tema, sokat olvastam rola, gyakorlatban el sem tudom kepzelni, hogy mi megy vegbe.
Az én információim szerint még véletlen sem a "tudta nélkül" jön létre, mivel a két személyiség tud egymásról, és valamilyen kapcsolat is kialakul közöttük. Hogy pozitív (pl. baráti) vagy negatív (pl. félnie kell az erőszakosabb személyiségtől), az változó, de mindkét személyiség képes a másikról beszélni, harmadik személyben, mintha egy másik emberről beszélne.
Mindenesetre, ez elképesztően ritka és nagyon kevéssé értett jelenség, így nem tulajdonítanék egyik ezzel foglalkozó írásnak sem kizárólagos jelentőséget.
Valószínűleg azért nem találtál még erre választ, mert nincs a világon annyi ebben szenvedő ember, hogy meg lehessen vizsgálni, hogy mi a közös mindannyiójukban, így nem lehetett kialakítani egy általános választ sem.
Tekintettel arra, hogy beteg emberekről van szó, így nyilván a magyarázat egyébként sem lenne értelmes számodra/számunkra. Bizonyára van olyan, aki a saját belátása és "józan" esze szerint teljesen normális körülmények között ismerte meg a másik személyiségét, és ebben ő -- éppen a betegsége miatt -- semmi érdekességet nem talál. Egy ilyen beteg úgy beszélne erről, mint ahogy te beszélnél arról, ahogy megismertél mondjuk egy ismerőst.
Másoknak nyilván más válaszaik vannak vagy lehetnek -- mivel emberekről van szó --, de mint mondtam, az ilyen betegekből annyira kevés van, hogy szinte semmit nem lehet mondani róluk, ami mindannyiójukra igaz lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!