Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Fóbiásan félek a branültől,...

Fóbiásan félek a branültől, mit lehet tenni ez ellen?

Figyelt kérdés

"Félek" a tűktől is, nem a vér miatt, hanem inkább amiatt, hogy valami, ami nem oda való, bekerül a bőröm alá. :/ Utoljára pici koromban volt bennem branül, pár hete viszont kórházba kerültem, és észrevétlenül behelyezte egy nővérke, én meg nem is emlékeztem arra, hogy egyáltalán létezik ilyen. Mikor megláttam, hogy valami bent van a karomban, majdnem rögtön elájultam, kérdeztem hogy ez hány percig kell bent legyen, mert ha csak pár, akkor nagyon koncentrálok és kibírom ájulás nélkül szerintem. Ahogy kimondta, hogy hát ez bent marad talán pár napig is, teljesen lesápadtam. :D

Nagyon cikinek éreztem, de a sürgősségi váróban órákon keresztül hanyatt feküdtem két nyitott ablak előtt, szinte végig könnyeztem, és szimplán a tudattól, hogy a branül a karomban van (rá sem mertem nézni, csak tudtam hogy ott van), csillagokat láttam. Bármikor kinyitottam a szemem, annyira tele volt a kép fehér kis "csillagokkal", hogy szerintem ha valaki elkezdi mondogatni nekem, hogy van valami a karomban, biztosan elájultam volna.

Mit tudnék ez ellen tenni? :( Nézegettem szülős videókat, hamarosan gyereket szeretnék, és az egyetlen rész, amitől görcsbe rándult a gyomrom, az az a rész volt, amikor betették a lány karjába a branült. Nem szeretném, ha emiatt ne tudnék esetleg gyereket szülni, na meg, eleve tényleg nagyon gáznak érzem. Az a baj, hogy bármennyire próbáltam "megbeszélni magammal", hogy semmi bajom nincs a branültől, sőt, jó dolog, ugyanúgy szédültem és sírnom kellett tőle. Ebből gondolom, hogy valami durva fóbia lehet :(

2019. júl. 1. 16:59
 1/8 anonim ***** válasza:
63%

Légy túl rajta, erre nem lehet mit mondani sajnos. Az biztos, hogy mindenkire szenvedés jár az életében- a kérdés a mértéke-, szóval az tuti, hogyha egy ilyen egyszerű dologtól nagy parád van, akkor mi lesz mondjuk egy nagy műtétnél, biopsziánál?

Azt kéne valahogy megmagyarázni magadnak, hogy ez nem olyan, mintha bántani akarna valaki és azért szúrkálna, hanem jót akar, ez a te érdeked. A másik az, hogy mindig van esély az életben a megdöglésre. Most is simán feldobhatnám, vagy kilépek az utcára és akkor. Te is. Ezeken lehet aggódni, csak nincs értelme.

Próbáld meg kitenni a perifériádba ezt az ostoba témát, most őszintén, éves szinten hányszor kap az ember branült átlagban? Hát nem sokszor.

Gyerekkori élményeket hozol fel és még dédelgeted az élményt. Engem is anno le kellett fogni 8 évesen 3 embernek, hogy beadják az injekciót, most megha úgy adódik, hogy valamit be kell adni magamnak (b12), akkor meg tudom csinálni. Azóta elteltek dolgok, én sem 8 éves gyerek vagyok.

De kérdezek:

-hányszor kaptál azóta branült?

-hányszor volt komplikáció (azon kívül hogy agyonforgatod magad)?

2019. júl. 1. 17:25
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen megértem. Decemberben voltam kórházban, rettenetesen féltem, hogy végig a karomban kell lennie. Hálistennek csak a műtét előtt tették be, viszont utána majdnem egy napig bent volt. Ugyanezt éreztem, mint te. Miután felébredtem az altatásból és megláttam a karomban hát majdnem elájultam a tudat miatt, hogy az ott van a bőröm alatt. Azt tudom csak mondani, hogy a gyermeked születése felül fogja írni ezt a félelmet, akkora csoda kesz, hogy ez eltörpül majd a mellette. (és a szülési fájdalmak mellett is..de ez más tészta 😉)

Boldog babavárást majd!

2019. júl. 1. 17:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Első válaszoló, azt hiszem nem egészen értetted amit írtam.

A gyerekkort csak azért említettem, mert akkor még semmi bajom nem volt a branültől, pedig kellett, hogy legyen bennem, mert voltam gyerekként infúzión. Azóta eltelt sok év, egyszer sem kaptam branült, most viszont ahogy belém került, majd' belehaltam. :D

Egyáltalán nem arról van szó, hogy a vérvételtől, a műtéttől, a szüléstől, vagy bármi olyasmitől félnék, hogy meghalok a branül miatt.

Pont ezt mondom, hogy még azt is mondogattam magamnak, hogy a branül nagyonis jó dolog - így nem fognak megszurkálni milliószor. De pont ettől lesz fóbia, és ezért kérdezem, hogy mit tudok tenni, mert az egyszerű "tudatosítsd magaddal, hogy nem halsz bele", az nem vált be... :)

Annyira ájulás határán voltam a branül gondolatától is, hogy inkább megkértem a nővért pár óra után, hogy vegyék ki, és szúrjanak meg többször, mert ugyan attól is félek, mivel ott is a bőröm alá kerül valamilyen "tárgy", nincs folyamatosan bent, csak pár másodpercig, így nincs elég időm elájulni :D Bár, megjegyzem, egyszer két oltást kaptam egyszerre, és a másodiknál (ugyanebből az okból, gondolom), elájultam.

A kérdés szobal az, hogy: lehet kezelni a fóbiákat valahogyan, vagy ezzel az ember együtt kell éljen?

2019. júl. 1. 18:55
 4/8 A kérdező kommentje:
Második válaszoló, nagyon köszönöm! :)
2019. júl. 1. 18:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Gondolj arra, hogy segíti a gyógyulásod. Próbáld bemeselni magadnak, hogy nem árt az neked és semmi rossz nincs benne. Ha felulkerekedsz rajta akkor egy idő után elfogadod és rajossz, hogy nincs is semmi ilyeszto az egészben.
2019. júl. 1. 21:44
 6/8 anonim ***** válasza:

Igaz, félre néztem a kontextust.

Most a helyedben nem agyalnék ezen, próbálnám elfelejteni, 2-3 hónap múlva meg újra elővenném a sztorit és elkezdeném hozzászoktatni magam.

Exposure therapy is a technique in behavior therapy to treat anxiety disorders. Exposure therapy involves exposing the target patient to the anxiety source or its context without the intention to cause any danger. Doing so is thought to help them overcome their anxiety or distress

2-3 hónap múlva felmész a netre nézel 1-1 videót a branül behelyezéséről, próbálod minél tovább nézni, de csak addig, amíg elviselhető. Pár nap vagy hét múlva újra előveszed, akkor egy kicsit tovább nézed.

Esetleg ha van ismerős, aki nővér, tudsz tőle kérni egyet vagy rendelsz te a Brauntól. Kézbeveszed, megnézegeted elképzeled, hogy milyen amikor a vénádban van etcetc.

És a lényeg, hogy azon gondolkodj, oda tereld az értelmetlen "jajjjjjj istenem mi lesz kijön a képernyőből" gondolataid, ahol lesz benne értelem. Például figyeled a páciens arcát, ha mutatják, és magadban gondolkozol: itt van ez az ember is, nem látszik rajta fájdalom etcetc.

Olvass utána.

Van amúgy még más ilyen parád is? Mentális betegségek?

2019. júl. 2. 15:32
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Megpróbálom. :)

Egyébként igen, gyerekkoromban például több nagyon furcsa paranoid dolgom is volt, amiket szerencsére még gyerekként elhagytam, aztán volt már életem során diagnosztizált mentális betegségem is.

2019. júl. 3. 15:36
 8/8 anonim ***** válasza:

Ezerszer kaptam branult+infuziot.

Sosem csináltam belőle ügyet.

De ez a hiszti amit sok ember művel elég szanalmas.😂🤦🏼‍♀️

2023. dec. 6. 01:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!