Autoszomális recesszív öröklödésű betegség kialakulhat magától, ha mindkét szülőtől örökli a gyermek?
Autoszomális recesszív betegség akkor jön elő, ha mindkét szülőtől ezt örökölted. Ha ez egy ritka betegség, akkor ritkán fordul elő, de ha gyakoribb, akkor nagyobb eséllyel találhatja meg a párját.
A betegség gyakoriságából négyzetgyököt vonva, majd ezt megkétszerezve és ebből a betegek arányát levonva kapjuk, hogy összesen hány hordozó és beteg van. Még egyszer levonva a betegek arányát kapjuk a hordozók arányát. Ez annak az esélye, hogy a gyereked beteg lehet.
Köszönöm szépen a választ,már csak azt kell megtudnom,hogy hányan vannak akiknél meg van ez a betegség,csak nem tudom hol kezdjek neki ennek a keresésnek,talán a Népegészségügynél vagy hasonlónál?
Egyébként én úgy tudom,hogy a betegségem a pank2 ritka betegségnek számít és néhány nappal ezelőtt az egyik keresésemnél azt találtam,hogy ha lesz gyerekem,akkor rajta nem fog látszódni ez a betegség,ezért vagy hordozó lesz vagy teljesen egészséges,szerencsére a szüleimen nem látszik még a nyoma sem ennek a betegségnek,hiszen csak egy részét hordozzák,már ha ez így megy,de én ezt sem tudom pontosan.Nemrégen kérdeztem édesanyámat,hogy az ő családjából kinek volt hasonló betegsége és azt mondta,hogy senkinek és kutatás közben találtam egy olyat is,hogy az Autoszomális recesszív betegségek sokszor átugranak generációkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!