Ha van lelkiismeret furdalásom, akkor nem lehetek pszichopata, vagy nárcisztikus?
Figyelt kérdés
2019. máj. 9. 18:37
1/4 anonim válasza:
de, narcisztikus meg lehetsz. empatiajuk nincs a narcisztikusoknak, nem lelkiismeretfurdalasa.
2/4 A kérdező kommentje:
Tudok másokkal együttérző lenni, bár nem vagyok egy Teréz anya. De például szorongani, és félni is szoktam.
2019. máj. 9. 20:53
3/4 anonim válasza:
akkor megis mibol gondolod, h narcisztikus vagy?
4/4 Sza-bad-ság válasza:
Én úgy gondolom, hogy az empátia és a lelkiismeret-furdalás szorosan összefüggenek. Az empátia együttérzést jelent, a lelkiismeretfurdalás pedig akkor jelentkezik, ha először empatizáltál valakivel vagy egy helyzettel, amit te okoztál, és ÉRZED, hogy a másiknak rosszat okoztál; továbbá arra késztet, hogy amit okoztál jóvá tegyed, és figyelsz arra, hogy legközelebb ne kövesd el újra. Tehát szerintem a lelkiismeret-furdalás érzéséhez kell egyfajta empátia is. Ha csak kognitív empátiával rendelkezik valaki, akkor a lelkiismeret-furdalása is úgymond kognitív alapú, tehát tudja, hogy amit tett nem helyes, ezért lelkiismeret-furdalást "kell, hogy érezzen", ezért tettét kompenzálja valami jóval (legyen az egy csokor virág, egy mozizás, egy vacsora, igazából bármi, amivel a kedvedben járhat). Viszont azt gondolom, hogy ha utána ugyanazt a dolgot elköveti ellened újra és újra, akkor a lelkiismeret-furdalása, amit "elvileg érzett", nem volt valódi, nem volt mögötte valós érzés. (Csak az eszével tudja, hogy azt kompenzálni kellene.) Na ez utalhat a nárcizmusra és/vagy pszichopátiára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!