Hogyan kellene reagálnia egy pszichológusnak, ha a páciense halálvágyról, öngyilkossági késztetésről számol be?
Valószínüleg a megnyilvánulásod alapján nem ezt tekintette igazán problémásnak, hanem csak következménynek, nek tünt kifejezetten kautnak a dolog, ezért nem erre koncentrált.
Ha igazán "segélykérés" lett volna, akkor legalább is egy kísérlet követte volna, tehát nem igazán volt komoly!
Közben rájöttem, hogy semmit. Öngyilkossági gondolatoknál vagy pszichiáter, vagy klinikai szakpszichológus kell, ez már nem az ő szakterülete.
Különben meg aki ezt a szakmát választja, az pont arra adja a fejét, hogy mások problémáival foglalkozzon. Lehet, hogy ami az egyik embernek kicsinyes probléma, a másiknak tragédia. Ez van, nem vagyunk egyformák, és a pszichológus nem ítélkezhet, különben nem jó szakember. És attól sem lesz rossz, hogy pszichiáterhez küld, mert hidd el, van az a helyzet, mikor a pszichiáter és/vagy a gyógyszer elengedhetetlen.
Igen, segítséget várok. Általában azért fordul valaki pszichológushoz, mert egyedül már nem képes megoldani a problémáit. És igen, vannak feladatai, ahogy nekem is. Erről szól a terápia
Hogy hol vagyok? Szedem a gyógyszert. Rendszeresen mozgok. Dolgozom. Elvégzem a pszichológus által adott feladatokat, használom az általa mutatott módszereket. Olyan dolgokat csinálok szabadidőmben, amik örömet okoznak, feltöltenek.
Persze, h tenni kell a javulásért, de a problémák nem szűnnek meg olyan könnyen, és időnként betelik az a bizonyos pohár... Az, hogy valaki megteszi-e, vagy sem, az nagyon sokmindentől függ, és erről kár vitatkozni. A késztetés elmúlik, csak jó lenne beszélni róla.
A következő alkalommal nem hagytam magam, rázúdítottam mindent, ami épp nyomasztott. Meg is hallgatott, segített körülírni, mit érzek. Hiába nem oldódtak meg a problémák ettől, valahogy mégis könnyebbnek éreztem magam utána
Aztán legutóbb megint felhúztam magam a végén és még rosszabb volt kijönni tőle. Úgy érzem, hogy untatom, és hogy kár volt belekezdeni ebbe az egész terápiásdiba.
Ez normális ilyen "állapotban", vagy velem van a baj és/vagy próbálkoznom kéne máshoz menni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!