Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az önsértési módok közül...

Az önsértési módok közül miért pont a vágás a leggyakoribb?

Figyelt kérdés

Elég sokféleképp tud az ember fizikai fájdalmat okozni. Ötletek nem szeretnék itt adni, de én például egész máshogy szoktam. Néha én is vágok, de legtöbbször nem.

Egyébként nem tényként mondom, sose olvastam róla statisztikát... Csak mondjuk neten is erről írnak legtöbbet, vagy akikkel személyesen beszéltem, azok is legtöbben ezt csinálták, 1-2 kivétellel.

2019. márc. 6. 12:48
 1/5 anonim ***** válasza:
21%
Mert egyszerű, könnyen kivitelezhető. Látványos (lehet mutogatni másoknak), mert ez is egy fontos dolog, hogy más is lássa (figyelemfelhívás).
2019. márc. 6. 16:31
 2/5 A kérdező kommentje:
Na igen, ez az egyik, amire tudtam gondolni. Hogy meglátszik, miután az ember, megtette, azaz ha szándékosan mondjuk az alkarjára csinálta. Na de mondjuk az ember fejének falba veréséről nem mondanám, hogy bárki számára elérhetetlen lenne :) Mégis több embertől hallom, hogy vág, mint hogy falba ver. És - a közhiedelemmel ellentétben - a legtöbb ember nem azért csinálja, hogy más is lássa. De aki nem azért csinálja, az is leginkább vág. Csak mondjuk ők combra, hasra.
2019. márc. 6. 16:43
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Miért, milyen más önsértési módszert ismersz? Fej falba verése (elég veszélyes), csonttörés (pláne látványos), égési sérülés (túl macerás). A vágásokat ezekkel ellentétben könnyű megejteni, és egyszerűen takarhatók.
2019. márc. 6. 20:04
 4/5 anonim ***** válasza:

Fájdalom és fájdalom között is van különbség, máshogy érzékeli a szervezet. Kb. kinek mi válik be... De tény, hogy gyakori. Nagy szerepe van ebben a médiának és társas kapcsolatoknak. A vágásnak pont az a lényege, hogy nyoma maradjon és az illető nézegethesse, vagy esetleg mások "véletlenül" felfedezhessék rajta.

Gyerekként, amikor volt egy ilyen időszakom, de nem volt sem internet, sem semmiféle társas kapcsolatom, akkor eszembe sem jutott vágni magam, én inkább égetős és szúrós voltam. De olyanra is tudok példát, akinek ugyanilyen környezetben a vágás jött be. Tehát szerintem nem fogható rá teljesen semmire.

2019. márc. 6. 20:55
 5/5 anonim ***** válasza:
96%

Sokan érezelemszabályozásra használják az önbántalmazást és a vagdosás jól kontrollálható, jól lehet vele befolyásolni a fájdalmat.

Szerintem sok embernél szimbolikus jelentéssel is bír: kivérzi magából a negatív érzéseket és ettől megkönnyebbül.

A fájdalom hosszan tart, ezzel lehet az egyik legtovább fenntartani a fájdalomérzetet olyan súlyos sérülés nélkül, ami kórházi ellátást igényel (persze, ha valaki túl mélyen vág, akkor elvérezhet a seb elfertőződhet, ami akár végtagveszzteséggel is járhat. Ha ideget ér a vágás, akkor lebénulhat, vagy részlegesen lebénulhat egy testrész.)

Ha valaki mutogatja, az cry for help azonnali segítségre szorul. Képzeljétek el mennyire magányos, elhanyagolt és kétségbeesett az az ember, aki sehogy máshogy nem kapja meg az érzelmi odafigyelést, csak úgy, ha fizikailag önmaga ellen fordul. Ha ismertek valakit, aki falcol ne nézzétek le, ne csúfoljátok ki. Nagyon súlyos lelki sebek állnak a mögött, ha valaki úgy érzi semmi mással nem tudja elérni mások odafigyelését.

A vagdosás veszélyes, egy ördögi kör. Minél nagyobb a belső feszültség annál mélyebb, impulzívabb cselekedetté válik. Még ha valakinek nem is az a szándéka, hogy öngyilkos legyen, nagyon könnyen érhet a vágás fő ereket, vagy később a sebe elfertőződhet.

Viselkedésterápiával meg lehet tanulni más, biztonságos módokat is a negatív érzelmek kezelésére! Egy megértő barát vagy pszichológus nagyon sokat tud segíteni, aki meghallgatja milyen érzelmek állnak a falcolás mögött.

2019. márc. 7. 10:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!