Borderline személyiségzavar?
Hogy a gyógyulás milyen sebességgel halad, az sok mindentől függ. Van-e borderline mellett más betegség is jelen? A terápia amire jársz csoportos vagy egyéni? A terapeutád kifejezetten borderlinera vagy személyiségzavarok gyógyítására szakosodott-e? Mennyi a tapasztalata? Te akarod-e a változást és teszel-e érte? Kapsze- a terápián ehhez bármilyen tanácsot, útmutatást, kapaszkodót?
A borderline kialakulása nagyon mélyre nyúlik vissza, a csecsemő és kisgyermekkorra. Most nem akarok ebbe belemenni, mert nagyon hosszú lenne. (De ha érdekel, akkor írok róla.) Viszont érezhető szerintem ebből, hogy egy személyiségzavar kialakulásához évekre, évtizedekre van szükség. A berögzött viselkedésminták megváltoztatása nagyon nagy munka, előfordul, hogy nem is lehetséges (szocioptáknál pl. nem is érhető el jelentős változás).
Elvileg(!) a borderline általános gyógyulási ideje 8 év (ezt a pszichiáterem mondta egyébként, nemtom milyen statisztika alapján)
A borderlinet nem lehet gyógyszerrel kezelni. A vele járó szorongást lehet enyhíteni gyógyszerekkel, de pl. a mély depresszióra egyáltalán nincs hatással a gyógyszeres kezelés bpd esetében.
H tudsz angolul, ez a pszichiáter jól elmondja miért:
https://www.youtube.com/watch?v=vLh98L0WZog&t=1454s
A legfontosasbb lépés, hogy elköltözz a helyről, ahol a szüleid élnek és ahol gyermekkorodban éltél, hogy minél kevesebb legyen a trigger (a legpontosabban azt akarom mondani, hogy az érvénytelenítő környezetből költözz el).
A terápiát ne hagyd abba, ha kell, akkor keress olyan terapeutát, akivel közös nevezőn vagytok és kifejezetten borderline-al foglalkozik.
Sajnos ez egy összetett betegség, sok idő, sok év, mire meggyógyulsz. Ne add fel!
a bordi évtizedek alatt gyógyul, 40 után szinte elkopik - ezt szakirodalomból szedtem
olvasd el lévay anikó - borderline személyiségzavarom című könyvét - medicina kiadó 2013 2200 forint volt mikor én vettem. - ő 20 év tapasztalattal írt könyvet. nekem nagyon bejött mert minden tünetről írt, tök őszintén. és arról, hogy hogyan alakult az élete kb 38-40 éves koráig a 20 év diagnosztizált border alatt. . átfogó könyv saját tapasztalatával
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!