Az alkohol (és bomlástermékei) mennyi idő alatt ürülnek ki ténylegesen maradéktalanul?
Kifejezetten nem az "ittam x mennyiséget, y idő múlva vezethetek-e/megérzik-e rajtam" típusú kérdésre gondolok (az ugye durvább esetben is 2 napon belül), hanem rendszeresebb alkoholfogyasztás beszüntetése utáni időszakra. Ugyanis én nyár közepén jutottam erre az elhatározásra (köznapi értelemben nem voltam sose alkoholista, de az azt megelőző kb. 1 éves időszak már eléggé a lelki függőség határán billegett), és igazából meglepő, amit tapasztalok.
Alapvetően én egy társaságból való kiesés részeként döntöttem így, viszont rá másfél-két hónapra elkezdtem olyanokat észrevenni, amiknek addig a hiánya nem is tűnt fel. Hogy sokkal koncentráltabban tudok dolgozni, gyorsabban átgondolni dolgokat, jobban működik a memóriám olyan dolgokra is, amit az elhangzásakor nem is szándékoztam kifejezetten memorizálni. Valamint a 9 órás alvásigényem is visszaállt mostanra a felnőttnek normális szintre (7 és fél..8 körül).
Na most, azt szokták mondani, hogy az elpusztult agysejtek nem termelődnek újra - ebből gondolnám, hogy nem ebben keresendő a gond. Ellenben pl. drogteszttel kapcsolatban szokták emlegetni, hogy egyes anyagok hetekkel később is kimutathatók. Van ilyen az alkoholnál is esetleg?
„Az elpusztult agysejtek nem termelődnek újra” egy nagyon régi elképzelés volt, ami már vagy 60 éve megdőlt.
Az alkohol és a bomlástermékei mindig kiürülnek kb. 2 nap alatt, ezután nincs rád hatásuk. Viszont a rendszeres alkoholfogyasztás B1-vitaminhiányt okoz az agyban, az pedig kisebb-nagyobb mértékű agyzsugort (ebben a közvetett hatásban merül ki az „idegméregsége”, közvetlenül csak idegnyugtató).
Az ivás abbahagyása utáni hónapokban az agyzsugorból az agy többnyire teljesen felépül, ezt a folyamatot élted át.
Köszönöm a válaszaitokat, ezek szerint akkor van remény, hogy nagyon maradandó kárt nem okoztam ezzel :) (Itt tényleg nem napi szintű ivásról volt szó, "csak" heti min. 1, de gyakran 2 erősebben ivós buliról, amivel kapcsolatban gyakorlatilag mindenki megerősített, hogy "ilyen korban belefér, ha nem mindennapos". Amíg benne voltam, nem is éreztem igazán a hátrányait.)
Ami külön érdekes "ráérzés", hogy B-komplex vitamint pont előtte nem sokkal kezdtem el szedni nagyobb mennyiségben, lehet akkor annak a hatását is érzem magamon. Esetleg van még valami hasonló, ami gyorsítja a "felépülést"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!