Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, hogy ne legyek...

Mit tegyek, hogy ne legyek másokra irigy?

Figyelt kérdés

Sokszor észrevettem magamon, hogy irigy vagyok bizonyos emberekre, vagy 1. olyan dolgot birtokolnak, ami nekem nincs (pl. lakás, autó), vagy 2. olyan tulajdonságuk van, ami bennem nincs meg és azt kívánom, bár meglenne. Sokszor ezek az emberek lazább viszonyban állnak vele, pl. munkatársak, ismerősök, de lehetnek barátok is.

Amiken tudok változtatni, amiket irigylek bennük, azokon igyekszem is változtatni, de vannak olyanok, amiken egyszerűen nem tudok, mást kaptunk az élettől (pl. ismerősöm az életét egy szüleitől ajándékba kapott lakással kezdte.), ezeken nem tudok úgy érzem változtatni. Ezek inkább fájnak, és ez fordul át végül irigységbe.

Ezeket kellene elfogadnom, mert nem akarok emiatt neheztelni emberekre, nem akarom, hogy ez megrontsa a kapcsolataimat velük, ilyen kis hülyeség miatt.

2018. nov. 23. 17:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Minden fejben dől el. Elsősorban nem a kapcsolataidnak ártanak ezek a gondolatok, hanem inkább neked.

Tudom rossz érzés, és ha egyszer befészkeli magát a gondolat, hogy XY-nak mennyivel jobb mint nekem, nehéz tőle szabadulni. Ezektől a gondolatoktól pedig még rosszabbul érzed magad. Megéri ezeken agyalni? Próbáld meg kizárni ezek a gondolatokat! Gondolj arra hogy XY hiába gazdagabb, nem cserélnél vele, mert az ő életéből meg azok a dolgok hiányoznak, amiket nem adnál oda semmi pénzért!

Meg gondolj arra, hogy lehetne rosszabb is. Naponta látok hajléktalanokat... Ők aztán irigykedhetnének. De szegényeknek nyomorukban erre sincs erejük.

Nincs két egyforma sorsú ember. Nem lehet mindenki gazdag vagy szerencsés. De van két kezem meg két lábam, nem kell az utcán aludnom, van aki szeressen. Már szerencsésnek mondhatom magam, nem vágyom mások életére, vagy többre, mint ami van. Nem kínzom magam negatív gondolatokkal, mert akkor csak rosszul érezném magam, de a helyzetem nem lenne jobb. Próbáld kizárni a kínzó gondolatokat, mert ezek nem jók semmire, csak kínoznak. Próbáld helyettesíteni más gondolatokkal. Röviden például, hogy "lehetne rosszabb is...". Gondold át, hogy miért érzed magad szerencsésnek, és miért nem cserélnél másokkal. Biztos találsz ilyeneket. És akkor nem vágysz mások életére. Valószínűleg fiatal vagy még, talán ez az érzés a korral jár. Majd kinövöd.

2018. nov. 23. 18:20
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Én voltam fiatal koromban hasonló helyzetben, viszonylag hamar volt lakásom, jó munkám, jó kapcsolataim. Majd elbuktam mindent. Legnagyobb meglepetésemre akkor jöttem rá, hogy boldog nem voltam soha. Ekkor éreztem először nyugalmat. Eltűntek az érdekbarátok, nem kellett többé szerepet játszanom, vagy elköteleződni valaki mellett.

Az éremnek két oldala van mindig. Mi pedig mindig a szebbet próbáljuk kifelé mutatni. Mindenkinek megvan a saját problémája, amit ugyanolyan nehéznek él meg mint te a sajátodat.

Nem kell másnak lenned mint aki vagy, különben nem találnak meg azok a lehetőségek amik téged várnak, amiben jó lehetsz és sikereket élhetsz meg elismerést kaphatsz. Más típusú emberek lehetőségeit hajtva nem leszel elégedett soha, sem boldog. Na meg azt akarod játszani egy életen át hogy valaki más vagy?

2018. nov. 24. 00:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!