Okozhat a monoton munka szellemi leépülést?
Sok olyan munka van amelyben 1-2 mozdulatot kell ismételgetni, erre mondják, hogy agy nem kell hozzá, de van képzelőerő és arra lehet használni.
Sejtem a választ, csak megerősítést várok.
Én azt tapasztaltam hogy még egy 3 éves fősulin való monoton tanulásban is le lehetett épülni. Pedig nem 1-2 mozdulat ismételgetéséből állt. Viszont nagyon elszakadt a laza hétköznapi élettől és csak tanulásból állt. A hallgatói éveim alatt még a szomszéd Ausztriába se néztem ki egyszer sem. Mint aki börtönben van, elszoktam a hétköznapoktól. Végzés után szerencsére megtehettem hogy ezt orvosoljam. Mivel volt családi gazdaságunk, ezért nem kényszerültem rá hogy állásom legyen. Ekkor lettem ismét ember. Akár kerékpáron turistáskodtam Nyugat-Európában, csupa olyan élményem volt ami egy átlagembernek lenni szokott. Meg sem lep hogy például a szülőfalumban és kb. 10 km-es vonzáskörzetében a diplomának és a munkahelynek egészen más jelentése van. A munkahely fogalma arra felé azt jelenti főleg a hölgyek szemében, hogy az a hely ahol a család férfi tagját elrontják, elbutítják, ahol rászokik az alkoholra és ahol leszokik arról hogy a családdal és a saját otthonával törődjön.
Nemrég egy régi munkatársammal beszélgettem arra felé, aki mezőgazdasági vállalkozó lett. Mikor kiejtettem azt a szót hogy munkahely, a felesége úgy reagált mint ha az unokájuk előtt káromkodtam volna és átrohant vele a másik szobába. Mert eszébe jutott a régmúlt mikor munkahelye volt a férjének és neki is, amikor a férje semmit sem csinált otthon, és persze otthoni jövedelmük sem volt. Persze a férjének tetszett ez a laza élet, de a felesége hallani sem akar újbóli züllésről és elszegényedésről meg elbutulásról.
"Ezt rontja az, hogy ilyen munkahelyen olyan emberekkel vagy körülvéve, akik ugyanezt csinálják, tehát ha velük beszélgetsz, sokszor az sem javít a helyzeten."
Ezzel maximálisan egyetértek, diákként dolgoztam ilyen helyeken.
A baj az, hogy jelenleg diplomásként jellemzően szintén diplomával rendelkezők között dolgozom, és kb. a felével nem szeretek (ezért nem is nagyon szoktam) beszélgetni, mert hihetetlen "alapszinten" vannak (vásárlás, öltözködés, evés stb. témák). Persze tudom, a diploma nem jelent automatikusan intelligenciát is. És fordítva: nem kevés értelmes szakmunkást ismerek, akikkel teljesen normálisan lehet beszélgetni különböző témákról.
A kérdéshez visszatérve: igen, lehet használni a képzelőerőt, de egyrészt ez kivitelezhetetlen, ha folyamatosan locsognak melletted mindenféle hü.lyeségről, másrészt meg pár napig okés, de hosszú távon szerintem már nem működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!