Valaki Asperger tesztet mellékelni?
10. hu, köszönöm szépen! :)
szóval te gyanítottad és megcsinálták ezt a tesztet és akkor beigazolódott? ez alapján? ( többek között ...)
Hát, nem gondoltam volna hogy erre az egy éve feltett kérdésre jön válasz, pláne tőled, a kérdezőtől.
Azt hittem hogy már nem aktuális, csak más is rákereshet erre a témára az oldalon.
Még nincs meg a diagnózis, vagy másról van szó?
Nem a teszt alapján jöttem rá hogy aspergeres vagyok. Azt csak 2015-ben töltöttem ki. Hanem egy aspergerről magánembereknek szóló könyvben (szóval nem szakmai) olvastam 2007-ben, amit csak kíváncsiságból vettem kézbe a nővéreméknél (az ő kisebbik fia autista, vitték szakemberhez is, és fejlesztették. Ma már egyetemista. Ezért vették a könyvet amikor még 7 éves volt.)
Szóval csak véletlenül került a kezembe a könyv, de akkor már 2 éve kutattam az Interneten a tüneteimre való gyógyszerek és diagnózisok után, utána meg rákerestem a neten. De már 1995-ben elmentem pszichiáterhez, aki csak a szokásos depressziót és szorongást állapította meg, 2001 óta meg folyamatosan jártam pszichiáterekhez, és ekkorra már rájöttem, hogy muszáj a saját kezembe vennem a dolgot.
De 2007-ben hiába mondtam az akkori pszichiáteremnek a gyanúmat - csak udvariasan - csak azt mondta hogy hallott már erről valamit.
2015-ben meg, amikor újra megkérdeztem egy pszichiátert hogy nem kéne-e kivizsgáltatnom magam az Autizmus Alapítványnál mert egy nem pszichiáter orvos aki ezzel foglalkozik, szóban megerősítette a gyanúmat, akkor azt válaszolta gúnyosan, hogy "minek, hogy legyen még egy címkéje!?"
De miután megvolt a diagnózis (2019-ben) és elmondtam ezt meg más eseteket is amiket tapasztaltam a pszichiáterekkel, akkor is mindig csak védték mindegyiket. Amit többször hallottam: "akkor még nem tartott ott a tudomány" meg hasonlók. Ha még nem tartott ott a tudomány, akkor én laikusként hogy tudtam hozzáférni többek közt szülőknek szóló, magyar nyelvű könyvhöz...
Hasonló volt a helyzet az ADHD diagnózisommal.
Még most sem lenne meg egyik sem ha a pszichiáterekre várnék. Át kellett váltanom 'progresszív' üzemmódba, és a saját kezembe venni a dolgokat. Amivel viszont kihúztam a gyufát a pszichiátereknél, mert személyes sértésnek veszik, ha a páciens többet tud náluk.
Bocs, annyi mindent kellett leírnom - főleg, mert itt is vannak sokan akik csak azt keresik hogy mibe köthetnek bele - hogy végül kimaradt a lényegi kérdésedre a válasz.
Tehát: önmagában a teszt éppúgy nem elég a diagnózis felállításához, ahogy egy könyv elolvasása sem. De ezt a tesztet egy orvos ajánlotta, akinek ez a szakterülete, ez szerintem önmagáért beszél.
De természetesen az Autizmus Alapítványnál diagnosztizáltak, méghozzá hónapokon keresztül. Volt vagy 3 alkalom személyesen velem, és egyszer a nővérem, apám és nagynéném is behívták. Rengeteg kérdést tettek föl előzetesen nagyon hosszú kérdőívben a gyerekkoromról, amit kitöltve postán küldtem el (a nővérem segítségével) még mielőtt egyáltalán felraktak volna a várólistájukra.
Ja, és elírtam az előbb, 2018 októberben lett meg a diagnózis, miután 2017 szeptemberben jelentkeztem hozzájuk.
A pontos megnevezése, ahogy a hivatalos papíron szerepel:
"autizmus spektrum zavar, Aspergeri típus (pervazív fejlődési zavar) F84.5"
12-13
milyen részletesen leírtad, így most jobban képbe lettem! :)
én alapból borderline meg kényszerbeteg vagyok. de mindig éreztem hogy valami még nem stimmel. a kérdés kiírása óta új dokihoz kerültem akinek meséltem az asperger gyanúmat. a doki hónapokig figyelt, meg minden, és maximálisan gyanítja hogy adhd vagyok, azok a tüneteim ugyanis markánsabban jelen vannak. így elküldött a felnőtt adhd ambulanciára. ott a várakozási idő eleve 6-8 hónap, amire a nyári szünet és a korona még rátesz. azt mondta a doki hogy előbb az adhd ra fókuszáljunk mert az erőteljesebbnek látszik és utána nézzünk rá az aspergerre. azért is halad ilyen lassan, mert mikor a dokihoz kerültem akkor a borderline-ra meg a kényszerre fókuszáltunk, aztán jött az adhd és még ott az asperger, közben meg bejött egy szorongásos depresszió is. nem bír már ennyivel szegény.... - hát még én!!! szóval mivel az asperger a többihez képest kisebbnek látszik, így a végére tettük, és most az adhd behívót várom. kész őrület!!
Szuper ahogy leírtad a helyzetet, most már mindent értek!
Tudom, hogy ennyi információ alapján ez túlzásnak tűnhet, de van egy-két elképzelésem arról hogy mi lehet a helyzet veled - az ami rengeteg más aspergeressel és ADHD-sal.
Viszont inkább majd privátban írok, amikor lesz rá időm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!