Joga van egy pszichiáternek kapcsolatba lépni egy 18 év
alatti páciens szüleivel?
Figyelt kérdés
Szeretnék elmenni egy pszichiáterhez és őszintén beszélni vele. Nem szólnék senkinek sem a látogatásomról, illetve azt sem szeretném, hogy bármilyen nyilvántartásba bekerüljön a feltételes diagnózisom. Semmi illegálisat nem csináltam, viszont a személyiségemmel kapcsolatban vannak olyan információk, amelyek alapjaiban borítanák fel a kapcsolataimat, így szeretném, ha a terápián belül maradnának. Mivel kiskorú vagyok, egyelőre valamilyen szinten függök a szüleimtől, szóval előnytelen lenne, ha megváltozna a velem kapcsolatban kialakult képük. Joga van a pszichiáternek, hogy kapcsolatba lépjen velük a beleegyezésem nélkül?
Ha kiskorú vagy, azaz 14 év alatti, akkor biztosan nem kezelnek szülői hozzájárulás nélkül.
2018. ápr. 17. 19:13
2/11 A kérdező kommentje:
17 éves vagyok.
2018. ápr. 17. 19:14
3/11 anonim válasza:
Én pszichológushoz járok, nem pszichiáterhez. Ő azt mondta, hogy az orvosi titoktartás miatt senkinek nem mondhatja el amiről beszélünk, csak ha veszélyben vagyok. De egyébként első alkalommal az anyukámnak is be kellett jönnie. Amúgy nem biztos, hogy kapsz diagnózist. 15 éves vagyok.
2018. ápr. 17. 19:14
4/11 anonim válasza:
18 éves kor alatt sajnálatos módon a szüleid tudta és beleegyezése nélkül nem járhatsz se pszichológushoz, se pszichiáterhez. Egyszer lehet, hogy fel tudsz keresni szakembert, de többszöri alkalomra biztosan nem kerülhet sor, ha nem konzultál a szülőkkel is.
2018. ápr. 17. 19:40
5/11 anonim válasza:
Nem mindegy, hogy pszichológusról vagy pszichiáterről beszélünk - a két szakmát úgy tűnik, kezdik itt a válaszadók összemosni.
Pszichiáter = orvos, orvosi diplomával és szakvizsgával
Pszichológus = NEM ORVOS, pszichológusi diplomával (és esetleg szakvizsgával)
A pszichiáter gyógyszert ír, alapvetően gyógyszerekkel kezel, szükség esetén kórházba utal
A pszichológus nem gyógyszerrel kezel, hanem a terápiás ülések során a beszélgetések során arra készteti a pácienst, hogy gondoljon át, értékeljen újra dolgokat, és a "beszélgetős kúrák" során a TERMÉSZETES (nem gyógyszeres) lelki egyensúly visszaállításán munkálkodik.
2018. ápr. 18. 14:41
6/11 anonim válasza:
Én a 4. válaszoló vagyok, ha nekem szólt a kommented, jelzem, hogy egyáltalán nem mostam össze a két szakmát. Tökéletesen tisztában vagyok a különbséggel, ugyanakkor a kérdező nem írt részletesebben a problémájáról, simán lehet, hogy kompetens benne egy klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta is, nem csak a pszichiáter. Így lehet, hogy felmerülne benne ilyen szakember megkeresése is, ezért jó, ha előre tudja, hogy a kérdésére a válasz mindkét szakember esetében ugyanaz. Ellenben a te válaszod semmilyen szinten nem járult hozzá a kérdező kérdésének megválaszolásához.
2018. ápr. 18. 19:08
7/11 anonim válasza:
De jól kioktattál! Szerinted ez hozzájárult a kérdés megválaszolásához? Na mindegy, nem írok ide se többet, a magyarok ilyenek: acsarognak, gyűlölködnek. Sok a negativitás kis hazánkban!
2018. ápr. 18. 21:59
8/11 anonim válasza:
Elmehetsz az iskolapszichológushoz is, ő nem fog semmilyen adatot kiadni se a szüleidnek, se senkinek, nyugi.
A pszichiátert nem ajánlom, mert felír egyből dilibogyókat, és örökre beteggé, meg függővé tesz.
2018. ápr. 18. 22:02
9/11 anonim válasza:
Adatokat nem ad ki az iskolapszichológus (megjegyzem, más sem adhat ki!), de a kérdező kérdésére válaszolva, az iskolapszichológusnak is kötelessége tájékoztatni a szülőt arról, hogy a gyerek hozzá jár, szülői beleegyezés nélkül nem foglalkozhat 18 év alatti személlyel az iskolapszichológus sem!! Más kérdés, ha valaki krízisben van, és azonnal fogadni kell, de több alkalom esetén akkor is mindenképp beszélni kell a szülővel. A titoktartás természetesen érvényben van, de nem lehet a szülők tudta nélkül foglalkozni a gyerekkel. Ez van :(
2018. ápr. 19. 10:26
10/11 anonim válasza:
Na szóval. 17 éves lányom dühkitörései miatt elvittem egyetlen egy alkalommal pszihiáterhez, "döntse " el ő, hogy mennyire kellene megijednem, vagy csak egyszerűen a hormonok játszanak vele. A doki ismerős volt. Az űlés után azonnal gyógyszert írt fel ( sosem váltottuk ki ) . Az a lényeg, hogy semmit sem volt hajlandó mondani. Ismerősként kettő szót mondott : ne aggódj. Nem áll jogában tájékoztatni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!