Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » OCD vagy valami más?

OCD vagy valami más?

Figyelt kérdés

Mai napig már régóta vannak furcsa szokásaim "szertartásaim" és nemrég véletlenül olvastam az OCD-ről és meglepődtem hogy jé nekem ilyen tüneteim vannak. Pl. alvás előtt az ágyamnak a sarkát 7-szer megkopogtatom (ez nekem is fura), az asztalomon mindent rendezgetek, suliban is a könyvnek pontosan egyvonalban kell lennie a padnak a szélével, nem merek kés közelébe menni, nem merek a járda szélén sétálni, nehogy elüssön egy autó. Ha a bal kezemmel hozzáértem valamihez akkor a jobb kezemmel is ugyanannyiszor hozzá kell érnem. Még sok hasonló ilyen szokásom van. Vannak kényszergondolataim is pl. félek hogy kibeszélnek és rondának tartanak, vagy vannak olyan esetek hogy néha belegondolok hogy mi lenne ha meghalna egy szerettem/ismerősöm és képes vagyok elsírni magam emberek előtt.. Viszont van olyan is hogyha komolynak kéne lennem akkor meg nem tudom megállni hogy ne vigyorogjak vagy nevessek.

Ez OCD vagy valami más lehet?

A szüleimnek nem mondtam még, mert nem vesznek ilyen téren komolyan.

15/l

2018. ápr. 4. 15:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Hát, nem tudom, össze tudjátok-e logisztikázni... Ez az interjú csak heti egy nap van, a Honvédban talán kedden, ha jól emlékszem, a Tündérhegyen meg tutira szombaton. És legalább egy hónap volt ismerősnek is a várakozási idő, de inkább másfél. Szóval mielőbb hívjátok fel őket, hogy kb. mikorra van szabad időpont. - Ha mondjuk előbb lenne, mint a sportkórházas, akkor nem kell elfogadni, kérhetitek későbbre is. Persze ha a sportkórházas egyáltalán stimmel keddre...

Sok szerencsét még egyszer.

2018. ápr. 4. 21:34
 12/15 anonim ***** válasza:
Ez biztosan az. Nekem is volt, 6 évig szinte tönkretette az életemet. Fél három elmúlt sokat nem írnék most de írj rám, pár tippet tudok adni amik nekem segítettek, és nem kell hozzá gyógyszer vagy orvos, csak ne felejtsem el nappal azért.
2018. ápr. 7. 02:43
 13/15 anonim ***** válasza:

#12:

Leírhatnád nyilvánosan a tippjeidet. Lehet, hogy több embernek is jól jönnének. :)

2018. ápr. 7. 19:29
 14/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!
2018. ápr. 7. 19:42
 15/15 anonim ***** válasza:

13.

Rakj ki magad elé apró kis örömöket. nem kellenek nagy dolgok, este egy jó film, egy finom vacsora, bármi, csak mindig legyen valami jó dolog előtted amit úgymond várhatsz, olyan mint pl a karácsony csak kicsiben, és a lényeg hogy mindig legyen következő.

Kerüld a stresszt, legyengít, sokkal nehezebb lesz ellenállni, sőt, ahogy észrevettem, akkor jönnek elő legjobban.

Ugyanezzel kapcsolatos, hogy került a kialvatlanságot, illetve a fáradtságot, azonosan hat, sokkal nehezebb lesz parancsolni magadnak. Ha kell inkább pihenj le nappal, de ne légy ébren fáradtan.

tartózkodj minél többet társaságban, mindössze azért, hogy " cikinek " érezd a dolgot, hogy ne tedd meg, tudom néha ilyenkor is alkalmat kerít rá az ember, de sok mindent kivédhet az,hogy nem tudod úgy megtenni a kényszergondolatot hogy ne lássanak.

Foglald le magad, ne hagyj időt magadnak arra hogy " gondolkodj ", mert tapasztalatom szerint ha unatkozik az ember vagy épp tud kattogni az agya akkor talál ki újabb dolgokat.

Ha nagyon nem megy, a dolog, akkor csinálj úgy " mintha ". Ha jön a gondolat, de tedd meg amit akar, hanem például, ha érintés van akkor csak mozdítsd arra a karod vagy épp képzeld el hogy megteszed, van hogy ez elég ahhoz hogy úgy érezd, megtetted.

Az hogy a környezetedben élők nem értik mi ez, sajnos tapasztalat, mikor párszor összeomlottam, én is elmondtam legközelebbi rokonoknak, de úgymond vagy nem vették komolyan vagy " dilidnek " néztek. mert aki nincs benn enm tudja, hogy ez mire képez, tönkre tudja tenni az embert, minden napja ekörül forog. De ne hidd hogy egyedül vagy, mikor én benn voltam próbáltam sorstársakkal megismerkedni, volt akivel sikerült is együtt segíteni egymást. megbeszéltük őszintén, hogy mik vannak, illetve mennyire tudunk ellenállni, próbáltuk egymást bátorítani.

2018. ápr. 7. 20:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!