Rossz álmok mikor ébren vagyok?
Néha előfordul, hogy csak pár másodpercre ébred fel az ember (pl. mert még nem pihente ki magát eléggé), aztán visszaalszik, és az álom ott folytatódik, ahol abbamaradt. Nem tudok róla, hogy ez ellen lehetne tenni valamit; kivéve persze, ha nagyon elszántan ébren marad az ember.
A rossz álmokkal kapcsolatosan nekem volt régen egy technikám, hogy ne emlékezzek rájuk: ugyebár rögtön ébredés után még szinte elevenen élnek a képek az agyban, és emlékszünk az álom egyes részeire. Namost, ha ezeket szándékosan "visszajátsszuk", vagy töprengünk azon, hogy hogy is volt, vagy elmondjuk valakinek, ezáltal ezek az álmok mintegy emlékként megerősödnek. Tehát ha a cél az, hogy mielőbb elfelejtsük ezeket, hogy ne rögzüljenek, akkor nem szabad gondolkodni rajtuk, elmondani őket stb. Már rögtön ébredés után, amikor még ott vannak a képek, és friss az egész, akarattal el kell hessegetni őket, másra gondolni, mást csinálni; és ahányszor be akarnak törni a tudatba, annyiszor szándékosan "letiltani" őket. Ez az első pár alkalommal még nem könnyű, de a "gyakorlás" során egyre jobb lesz.
Én éveken keresztül álmodtam néha rosszakat, és két kivétellel egyikre sem emlékeztem már utána, mert sikerült a letiltás. Pár éve meg már nem is álmodom, vagy legalábbis nem emlékszem az álmaimra.
Még egy: az, hogy figyelnek, józan ésszel tudható, hogy nem igaz; az alvás alatt az agy kicsit máshogy működik, máshogy érzékel, ébredés után ez egy ilyen csalfa érzékelés lehetett, ami kicsit "beragadt".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!