Tisztaságmániás zavarom lehet, ezt hogyan tudom leküzdeni?
Nem vagy topon mentálisan... persze, hogy nem ,mivel a tisztaságmánia mentális betegség!
Akkor talán költözz el, és kérlek NE szülj soha. Nekem egy OCD-s nő tette tönkre a napjaima, mert állandóan takarítani kellett, pöcc rend mindenhol, ha egy morzsa leesett már ordított, stb.
Nekem más gondokból fakad a tisztaságmánia. Először volt étkezési zavarom, ezen a téren kezd normalizálódni a helyzet, de most a tisztaságmánia lett az újabb dilim, ami szerintem egy fokkal jobb.
Gyereket csak akkor szülnék, ha egészséges lennék testileg-lelkileg. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy én ne érdemelnék boldogságot az életbem. Felismerem a problémáimat és igyekszem tenni ellenük.
Nem mindegy, mennyire vagy "tisztaságmániás". Azzal nincs baj, ha nagy a rendigényed. Akkor van baj, ha mondjuk rád tör a halálfélelem, ha meglátod, hogy valami nincs a helyén.
Ocd-s akkor vagy, ha irreális szorongásaid, félelmeid vannak, és a takarítást arra "használod", hogy ezeket a félelmeket csökkenteni tudd ezáltal. Például félsz a baciktól és a fertőzésektől, ezért mindent pontosan ötször megmosol, mielőtt a kezedbe vennéd. Másik példa: félsz attól, hogy pl meghal a kiskutyád, álló nap ettől rettegsz, és hogy ezt elkerüld, mindennap pontosan este héttől nyolcig felmosol. Ha egyszer is elmaradna a felmosás, a kiskutyád meghalna. Jól látod, itt nincs semmiféle ok-okozati kapcsolat... az ocd-s agy ilyenekre képes.
Attól függően, hogy milyen szinten jelenik meg nálad a tisztaságmánia, fordulj orvoshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!