Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a különbség a kényzergondol...

Mi a különbség a kényzergondolat és a paranoia között?

Figyelt kérdés

Ez lehet hülyén fog hangzani azoknak akik értenek ehhez, de én sajnos nem és kíváncsi lennék.

példák : villamoson furán néz rám valaki akkor azt hiszem meg akar ölni , vagy sokszor érzem úgy hogy követnek az útcán , boltban folyton engem néz a biztonsági őr , úgy érzem rajtam nevetnek , ilyesmik.

akkor ez most melyik lenne a kettő közül ? és tényleg érdekelne az is hogy miben különböznek egymástól

2010. jún. 4. 23:45
 1/5 anonim ***** válasza:
Amit leírtál ez paranoia. Ja és nem tudom mi a különbség, mert a kényszergondolat tüneteit nem ismerem.
2010. jún. 4. 23:49
 2/5 anonim válasza:
100%
A kényszergondolat esetében a páciens tisztában van vele, hogy a gondolatait nem tudja irányítani, erős szorongás lesz úrrá : tehát van betegségtudata. A paranoiás nem tudja, ő szilárdan hiszi hogy követik, stb, tehát észérvekkel, rábeszéléssel nem gyógyítható. Tehát a lényeges különbség : paranoiás-nem tudja, hogy gáz van, kényszergondolatok-tudja hogy gáz van, de nem tud tenni ellene (segítséggel, terápiával tud)
2010. jún. 4. 23:52
 3/5 anonim ***** válasza:
egy kis szocfóbiával párosulva
2010. jún. 5. 12:17
 4/5 anonim ***** válasza:
amit leírtál az a paranoid gondolkodásmódra jellemző.a kényszergondolat pedig az amit már leírtak előttem.
2010. jún. 5. 18:47
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha ilyen tüneteid vannak, és Te is érzed, hogy tűlzó ez a nagy figyelem irántad, menj a helyi sztk-ban a pszihiátriára. Beutaló nem kell. Kérsz időpontot, és elmész. A vizsgálat gyakorlatilag egy beszélgetésből áll. És a doki eldönti mi kell neked. Ne kínlódj vele, mert később csak rosszabb lesz.
2010. jún. 5. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!