Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Segítség! Forduljak szakemberhez?

Segítség! Forduljak szakemberhez?

Figyelt kérdés
Rendszeres hangulatingadozásaim vannak, 4 hónapja alvászavarban szenvedek, szorongok, újabban elhúzódok az emberektől (egy fél évvel ezelőttig kifejezetten szociális voltam), gyakori dühkitöréseim vannak, kifejezetten agresszív lettem, öngyilkos- és néha gyilkos gondolataim is vannak, néha vagdosom magam és folyamatosan stresszelek. Ezeket részben okozhatja az, hogy a szüleim elváltak, apám van hogy megüt, kirekesztenek az iskolában, folyamatos nyomás alatt vagyok a sok tanulás miatt, egy szabad percem sincs, már nem bírok lazítani. Újabban rászoktam a metál zenére (Marilyn Manson, Rammstein, stb), a véres filmekre (Bang bang you’re dead, Zero day, stb) és az erőszakos videójátékokra (gta, doom, stb). Emellett különös érdeklődést mutatok a gyilkosok iránt, utánuk olvasok, próbálok belelátni a fejükbe. Volt már dolgom alkohollal és cigarettával, de egyikre sem szoktam rá. Nemrég elkezdtem orvosi javallat nélkül kapható nyugtatókat, altatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokaz szedni (legtöbbjük gyógynövényes), de nem érzem, hogy hatnának. Ilyen esetben mi a tehendő? Forduljak szakemberhez? Vagy majd elmúlik? Jó lenne, ha abbamaradna ez a sok szarság, mert elég fiatalnak érzem még magamat ezekhez a betegségekhez. A válaszokat előre is köszönöm! 15/L

2017. dec. 24. 17:31
 1/6 A kérdező kommentje:
Majdnem elfelejtettem: újabban kicsit paranoiásnak érzem magamat. Eddig nem voltak félelmeim, de most folyamatosan a hátam mögé tekintgetek és néha úgy érzem, hogy követnek, vagy hogy meg akarnak erőszakolni, néha úgy hallom, mintha a nevemet kiáltanák, pedig senki sem szólt. Gyakran sírok, és olyankor nem bírom abbahagyni, és remegek, de a következő pillanatban már ököllel erem a falat, amíg vérezni nem kezd a kezem. Kérlek segítsetek!
2017. dec. 24. 17:35
 2/6 anonim ***** válasza:
9%

Ha úgy érzed, fordulj orvoshoz, de ebből, amit leírtál, szerintem te szimplán azt akarod, hogy figyeljenek rád. Te vagy a nagy, élettől elidegenült ember, aki az összes antiszociális/depressziós tünetetet mutatja, amit csak a hálivúdi filmekben látott.

"Olyan depis vagyok, mingyá öngyi leszek!" Ez jut eszembe rólad, a kérdésed alapján.

2017. dec. 24. 18:03
 3/6 TR75 ***** válasza:
81%

Igen, ajánlott egy pszichológust felkeresni. Az általad írt dolgokat részben okozhatja az, hogy kamasz/tinédzser (vagy amit akarsz) vagy, és a hormonok ilyenkor rosszalkodnak. De nyilván minden nem fogható erre, és írod is, hogy vannak problémáid.

A metál és az erőszakosabb filmek önmagukban nem jelentenek problémát, a videojátékok sem (segíthetnek levezetni az agressziót), probléma szerintem akkor van ebből, ha ezeknek a konkrét hangulata rád telepszik, vagy ha kizárólag ilyen zenéket hallgatsz/filmeket nézel. (Személyes véleményem szerint mondjuk a Rammstein különösen alkalmas arra, hogy lehúzza az embert, próbálkozz például valami System Of A Down zenével, energikus, agresszív, de dallamos és sokkal kevésbé telepszik rá az ember gondolkodására, vagy akár valami klasszik heavy metállal /Iron Maiden és társai/, esetleg régebbi nu-metállal /Linkin Park, P.O.D. és társaik/, vagy valami ilyesmivel: [link] energikus, agresszív, de nem lehangoló).

AZ a lényeg, hogy ne engedd, hogy lefelé tartó spirálba kerülj, szóval ha vacakul érzed magad, akkor ne a Rammsteint vedd elő, ami még lejjebb nyomhat, hanem valami olyasmit, ami nem nyomasztó.

Talán érthető, hogy mit próbálok itt nyomatni :S

2017. dec. 24. 18:18
 4/6 anonim ***** válasza:
Próbáld ki a reikit.
2017. dec. 24. 20:43
 5/6 Krisz_39 ***** válasza:

Igen. Javaslom a szakembert. Mondjuk Ő meghallgat és felír jókis nyugtató hatású bogyókat, amiknek a hatását biztos hogy érezni fogod. A megoldás azonban ezen túl lesz.

Fel kell dolgoznod a családi problémáidat. A belső feszültségeidet le kell vezetned kreatív módon. Mondjuk sportolással, hobbival.

JÁrj el Boxolni vagy valami fárasztó edzésekre...

Beszélgess a problémádról olyan emberekkel akikre esetleg felnézel.

A horror filomek hatása: Ha szeretnéd tudni mit tesz az agyban egy horror film, akkor miután megnézted menj el sétálni egyet az éjszakai erdőben. Én megcsináltam. Borzasztó...

Ha azonban nyugodt elmével mégy az erdőben éjszaka. Próbáld ki azt is. Ég és föld. :-) De ahhoz ki kell az elmének ürülnie a gyilkos gondolatoktól amiket a filmek sugallnak. A horror filmek azért jók mert megmutatják mekkora értéke van a jóságnak a világban. Remélem érted ezt!!!!

Keress olyan tevékenységeket amikbe ki tudsz bontakozni...

De alső körnek mindenképpen szakorvost javaslok.

Üdv-_ Krisz

2017. dec. 27. 12:03
 6/6 TR75 ***** válasza:
Pszichológus nem fog felírni semmilyen gyógyszert.
2017. dec. 27. 17:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!