Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Rettegek az alvástól. Volt...

Rettegek az alvástól. Volt már valaki így?

Figyelt kérdés

29 éves vagyok, boldog s kiegyensúlyozott párkapcsolatban élek. De megkattantam. Pár éve jártam pszichológushoz,mert gyerekkoromban szexuálisan bántalmaztak, anorexiás voltam stb. Addig sosem volt gondom az alvással, de az imagináció,amit végzett olyan rossz hatással volt rám,hogy rémálmaim lettek. Elkezdtem újra s újra átélni a történteket álmomban, többször pszichózisom lett,volt,hogy terápia után közvetlen. Mondták,hogy " picit" túl lett tolva a terápia, újratraumatizált. Ki is léptem belőle. Rá nem sokkal megismertem a párom, akivel azóta is együtt vagyunk. Viszont ezek a rohadt rémálmok, amik akkor útjukra indultak azóta is kínoznak. Nem a történteket élem át megint,mert azokat már nem izgatnak, de mindig éjjel valaki meg akar ölni,üldöz,kínoz álmomba, s én minden éjjel nem csak halálfélelemmel ébredek,hanem már fekszem is. Annyira félek már ettől,hogy hetente igyekszem több éjjel nem aludni, állandóan kimerült vagyok, sokszor sírok,ahogy kezd közeledni az alvás pillanata. A terápiáig soha nem voltak rémálmaim!! Az az ember meg belepiszkált az agyamba, s évek óta időről időre felerősödik a rettegésem,s hónapokig egy zombi vagyok a rémálmoktól,halálfélelemtől.

Volt valaki hasonló cipőben?

2017. dec. 1. 00:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Írásmódod alapján nő vagy (bocsánat ha rosszul érzem). Első dolgo az az, hogy amik történtek elfogadod és túl lépsz rajta. Nem azt mondom, hogy felejtsd el mert azt sose fogod. Hanem, hogy legyen olyan ez a rémálom mint egy kis csipogós játék a földön. Ha rálépsz egy pillanatra megijedsz de azonnal megszünteted az ijedtseg forrását de ha azt nem akkor az okozózt. Szó mi szó, legyél erősebb az álmaidbál hisz Te irányítod őket. :)
2017. dec. 1. 00:41
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez engen is erdekelne, mert egyfolytaban remalmom van, 95%-ban ugyanaz es mar beleorulok. Hajnalig fent vagyok amig le nem ragadnak a szemeim, mar nagyon elegem van ebbol. Es kihat mindenre. En a tortenteket elem at, pedig nem most volt :(
2017. dec. 1. 00:44
 3/8 A kérdező kommentje:

Első: köszönöm a tanácsot, de őszintén mondom, hogy túlvagyok azon már. Komolyan. Tudok beszélni róla simán, tudom az a múlt, egy percig nem zavarja a jelenlegi szexuális életemet sem. Nem szoktak eszembe sem jutni a történtek, ha hallok valami hasonló történést,akkor sem mindig. Ha párom kérdez róla,akkor is gond nélkül válaszolok.

Ezért írtam,hogy már nem az erőszakról,erőszakolómról álmodok. :(

Második: tudom mit érzel, borzalmas ez.

2017. dec. 1. 00:52
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Próbálj meg agykontrollozni, komoly formában.

Nekem rengeteget segített, hogy átprogramozzam az agyam.

Ma már úgy alszom mint a bunda, az ágyat elvihetnék alólam, de az élet egyéb területén is segített, megtanultam teljesen kikapcsolni a zavaró dolgokat, ha úgy hozza a helyzet.

2017. dec. 1. 01:53
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért van, mert a terápia felszínre hozta a traumát. És ez az első lépcsőfok a feldolgozásban, hogy álmodban előjön. Azért álmodban, mert még nem tartasz ott hogy teljesen tudatosítsd hogy mi is történt veled, és az elme így kezdi feldolgozni az ilyen élményeket. Az álom formájában kezdi behozni a tudatos gondolataidba.

Egyébként ezek nem mindig egyértelműen szexuális álmok, ha valaki sérült állatokkal álmodik az is ugyanilyen kivetítés és feldolgozási folyamat.

Engem az exem bántalmazott szexuálisan, és ugyanilyen álmaim voltak utána.

A feldolgozásnak pedig az a menete, hogy amikor rádtör az a fájdalmas emlék, akkor hagyd hogy fájjon, ne menekülj előle, ne tereld el a figyelmedet. És ne félj, mert az a múltadban történt, már nincs befolyása a jelenedre. Minden rendben van, mert az agyad csak akkor hozza felszínre akár álom akár egy bevillanó érzés formájában a lelki traumákat amikor már készen állsz lelkileg arra hogy tudatosítsd és megoldd.De ha szembenézel vele, utána már csak jobb lesz.

Tudom mert kipróbáltam.

2017. dec. 1. 02:20
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha már tényleg túl lennél rajta, nem lennének ezzel a helyzettel kapcsolatos álmaid. Egyértelmű hogy mivel a tudatos elméddel ragaszkodsz ehhez hogy te túl vagy rajta, és azt se hiszed el hogy még van mit feldolgoznod, az elmédnek nem marad más választása minthogy a tudattalanodba azaz az álmaidba vetítse ki kompenzálásképpen. Ez jungi pszichológia, amit elnyomsz a tudatalattidba azt valamilyen formába felszínre kell hozni vagy meg kell élni, mert attól az még ott van, attól, hogy nem veszel róla tudomást. :/

De nem lehetetlen feldolgozni. Viszont ha tudatosítod, meg fognak szűnni a rémálmok.

2017. dec. 1. 02:28
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem volt jó ötlet abbahagyni a teràpiàt. Pont azon a szakaszon, ahol elkezdtetek a feldolgozàs útjàra lépni, mert az, hogy àlmaidban a félelmeiddel találkozol, az azt jelenti, hogy a tudatalattid a tudatodba juttatja ezeket a dolgokat. Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Szerintem ezen segítség nélkül nem tudsz túllépni. Pont a legijesztőbb, legnehezebben kezelhető résznél hagytad abba, amihez tényleg segítség kellene. Én azt javaslom, hogy folytasd a teràpiàt. Nem muszàj ugyanazzal az emberrel. Esetleg addig megpróbàlhatnàl illóolajokkal elaludni, pl levendula. Enyhe nyugtató hatása van. Lehet jót tenne😊
2017. dec. 1. 08:03
 8/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm mindenki válaszát! Elgondolkodtam rajta, lehet igazatok van, ezért felveszem a kapcsolatot az egyik terapeuta doktornővel, de nem azzal,aki anno kezelt,mert benne már nem bízok.

Tényleg mindenkinek köszönöm. :)

2017. dec. 1. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!