Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Előfordulhat olyan hogy...

Előfordulhat olyan hogy valakit valami nagy trauma ér pl. megerőszakolják és nem emlékszik rá?

Figyelt kérdés

Kisebb koromban a szüleim sokszor bíztak engem babysitterekre, sokat utaztak/nak a munkájuk miatt, és gyakran csak reggelre értek haza, vagy több napra is el kellett menniük. Voltak a babysitterek között olyanok akiket nagyon szerettem, voltak akiket kevésbé. Többnyire fiatal lányok voltak amennyire emlékszem. De volt egy pasi is. Azt hiszem ő valami barátjuk is volt talán a szüleimnek. Nagyon sokszor vigyázott rám, aztán egyszercsak hirtelen eltűnt. Többet nem jött hozzánk soha. Nemrég szóbakerült a dolog és megkérdeztem anyut hogy miért, azt mondta hogy utolsó alkalommal amikor rám vigyázott arra jött haza hogy én borzasztóan sírok. Mint akit megvertek kb. Fürdőköpenyben voltam, megkérdezte a pasit hogy miért ő meg azt mondta megfürdetett, de azt soha nem kellett csinálnia. És hogy nem tudták mi történt engem kérdeztek de nem mondtam el sehogy sem, csak órákon át sírtam. Többet nem engedték a közelembe, minden kapcsolatot megszakítottak vele. Elfelejtődött a dolog. Aztán ezen én így elgondolkodtam, és bár nem emlékszem hogy konkrétan mi történt, de előjöttek ilyen emlékfoszlányok. Pl hogy nem akartam levenni a nadrágom, meg hogy nagyon erősen szorította a kezem.

Nem tudom mi történhetett, és hogy erre én csak miért most kezdek el emlékezni. Már ha ezek egyáltalán emlékképek. Lehet hogy csak saját magamnak kreálom őket mert megijeszt egy kicsit ez a dolog.

Viszont másrészről nem véletlenül küldték el.

Plusz ami még elég bizarr, hogy pár éve voltam pszichológusnál szociofóbia miatt és csinált valami tesztet. Képek közül kellett kiválasztanom hogy melyik az ami a legkellemetlenebb érzést váltja ki belőlem. És amit választottam arra azt mondta, hogy ezt általában azok az emberek választják akiknek valami rossz emlékük, élményük van nemiség, szexualitás terén. Erről akart beszélgetni de én akkor egyből rávágtam hogy nekem semmi ilyesmi problémám nincs.

Mostmár egyáltalán nem tudom hogy mit kéne tennem. Keressek fel ezzel egy szakembert? Vagy kiröhögnének? Ti mit gondoltok?

19/L

2017. júl. 24. 01:15
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A szakembernek nem az a dolga, hogy kiröhögjön.

Előfordulhat ilyen hárítás. Úgy látom, hogy te eléggé megrázkódtatás nélkül veszed ezt az esetet, a felejtésnek pont az önvédelem a funkciója. Ha nem okoz a szexuális működésedben semmi problémát, akkor nem kell vele foglalkozni, minek. Ha okozna, akkor lehetne, szerintem hipnózisban, de ilyesminek akkor van értelme, ha fel kell tárni valamilyen működészavar rejtett, eltemetett okát, de te ezt már magad feltártad, és úgy tűnik, nem okozott nálad különösebb traumát.

2017. júl. 24. 01:34
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
Ha megdugott volna fix hogy emlekeznel, nem csinalhatott olyan durva dolgokat.
2017. júl. 24. 02:27
 3/7 anonim válasza:
100%

Nem értem, minek szól hozzá, aki nem ért semmit a témához.

Igen, normális hogy nem emlékszel.

És menj el pszichomókushoz, nem fog kiröhögni senki, ebben nincs semmi vicces.

2017. júl. 24. 03:06
 4/7 TR75 ***** válasza:

Az a helyzet, hogy az ember gyakorlatilag bármit képes elfelejteni. Szó szerint bármit.

Azt nem írod, hogy hány éves voltál.

Azzal egyetértek, hogy ha nem okoz problémát, akkor lehet, hogy valóban nem érdemes vele foglalkozni. Viszont a szociális fóbia valami miatt kialakult, tehát lehetséges, hogy hiába "száműzted" a tudattalanba az emléket, az attól még a háttérben bőven okoz problémát.

2017. júl. 24. 06:55
 5/7 anonim ***** válasza:
Elofordulhat. Nekem balesetem volt, amiben majdnem meghaltam. Nem emlekszem. Semmire. Es most emlekek nelkul szenvedek tole
2017. júl. 24. 07:59
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat. :)

Hát olyan 4-5 éves koromban történt ez.

Nem tudom hogy ennek hatására alakult-e ki a szociofóbia, vagy a bipoláris zavar. Mindkettővel jártam orvosnál, de szedek gyógyszereket, és szinten tudom tartani a dolgokat. Szóval ilyen szempontból nem okoz nagy problémát. Mármint élem az életem rendesen. Csak mostanában nem hagy ez a gondolat hogy mi van ha tényleg történt valami.. meg hogy lehetek akkor ilyen hogy még csak nem is emlékszem rá. :/

2017. júl. 24. 10:26
 7/7 anonim ***** válasza:

Igen, van ilyen. Egy trauma hatására elfelejtődhetnek dolgok, ez akkor is érvényes ha megerőszakolnak valakit, vagy ha átél egy gyilkosságot, balesetet vagy természeti katasztrófát lát stb.

A jelenség többnyire Poszttraumás stressz szindrómával jár együtt, vagy disszociatív zavarokkal (bár ez se törvényszerü). A másik dolog, hogy az általad felhozott emlékek nem 100%-ig valósak. A betegek ilyenkor néha hamis emlékeket gyártanak, akár akarattal, akár akaratlanul.

Nálam is ugyanez van, PTSD + pszichogén amnézia.

Néha visszakapok egy-egy emléket de az többnyire a verésre/erőszakra irányul.

2017. júl. 24. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!