Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan lehet elérni egy...

Hogyan lehet elérni egy alkoholistánál, hogy meg akarjon gyógyulni?

Figyelt kérdés
Párom apjának többször volt olyan időszak az életében, amikor masszívan ivott. Olyankor agresszív,nem érdekli senki és semmi. Kb. két éve kezdett el újra rendszeresen inni, azóta teljesen lezüllött, nem lehet vele élni, nem lehet rá hatni sem szép szóval, sem vitával. Majdnem mindent tönkre tett már maga körül. Decemberben szívinfarktusa volt, akkor megijedt, és talán egy-két hétig nem ivott, aztán újra elkezdte, és azt mondja, csak az egészséges mennyiséget issza. A ház, ahol él, hitellel terhelt, többségben a páromé, de így nem tud ott élni. Kirakni nem lehet, kényszerelvonóra nem lehet küldeni, gyámság alá szintén nem lehet helyeztetni. Van valami, amivel próbálkozni lehet?
2017. jún. 2. 23:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Figyelj, a saját tapasztalatom (mivel apum alkoholista), hogy nem lehet őket megváltoztatni. Apum is leszokott egy évre, majd 3 évre, majd hat hónapra, mikor mennyire, de sosem végleg, mindig újrakezdte. És minél idősebb valaki, annál inkább a rabja lesz. Persze ez csak az én meglátásom, talán másnak lesz értelmes tanácsa. :\
2017. jún. 3. 00:35
 2/9 anonim ***** válasza:

az alkoholistákkal az a baj, hogy felmentést adnak maguknak az ivásra.

hogy amikor már romboló hatással van a pia - egészségére, kapcsolataira, életére, családjára, munkájára, hétköznapjaira, mindenre... akkor is talál okot, hogy ő miért igyon.

egyszer hallottam egy szakmebert arról beszélni, hogy a depresszióra az alkohol gyógyszer - de csak kis mértékben, és hogy bizony a depressziót sokszor ivással próbálják oldani a depis személyek. csak ugye tudjuk a rendszeres ivásnak, vagy a "visszaigazolt" italozásnak mi a vége.

az a helyzet, hogy magának az ivónak kell felismernie.

a "nem vagyok alkesz, én kibírnám pia nélkül is" dumának egy igazolása van. azt kéred a "hencegőtől" hát akkor bírd ki 2 hétig egy centi pia nélkül. aki meg tudja állni, az nem alkesz. aki meg alkesz, az bele fog húzni valami italos üvegbe. (sajnos)

az alkoholizmus TÉNYLEG BETEGSÉG, mert nem minden italozóból, bulizóból, otthon iszogatósból, nagyivóból lesz alkoholista.

a depi és az akaraterő hiánya és a könnyelmű felfogás sajnos nem tud megálljt parancsolni.

az én tanácsom az, hogy a párodat kell rávezetni arra, hogy ismerje fel a helyzetét. ő döntse el, hogy milyen nagy a baj.

és igen, te tökre nem tudsz mit tenni. felnőtt ember, nem zárhatod be, nem zárathatod be, nem börtönözheted be.

ha ő nem jön rá, hogy milyen úton indult el, akkor hiába, te csak az a "kisördög" vagy, aki duruzsol, de az alkohol mámora téged is elcsendesít, mint ahogy a gondokat is.

inkább az okot kell megtalálni, miért kell így oldania a stresszt, miért ér rá inkább "elkómázni" az élete éveit, perceit, napjait, mint élvezni.

én azt mondom, ha ő nem akar magán segíteni, ne te legyél ennek a szenvedő alanya. ha igazán nem látod, hogy ő magán TÉNYLEG SEGÍTENI SZERETNE, akkor ne vívj szélmalom harcot, rámész.

nem fogod tudni sose mérlegre tenni magad az ivással szemben, ezt jó, ha tudod, nehogy csalódj! (nekem anyukám, az anya-lánya kapcsolat nem volt elég!!!!)

meg kell keresni a depi okát, talán azon kell munkálkodni. ha kell, mindent fenekestűl fel kell fordítani. hisz egy élet múlhat rajta. (ugyanis a durva ivás, az alkoholizmus bizony megöli az embert!)

nem mindegy!!!

de ha reménytelennek találod a küzdelmet, ha tényleg mindent megpróbálsz, de ő nem, akkor azon gondolkozz, te hogyan tovább, rajta már nem lehet segíteni.

a te türelmed nagyon sokat számít, de NEKI KELL FELISMERNI, MI IS TÖRTÉNIK!

2017. jún. 3. 00:53
 3/9 anonim ***** válasza:
Tapasztalatom szerint sehogy. A lelkére nem lehet beszélni észérvekkel, mert beteg. Lehet szeretettel közelíteni, de betegséget az sem gyógyít. Akkor megy elvonóra, ha már rosszul van. Az meg rendszerint sikertelen, és a szervezete szívósságától függően előbb-utóbb meghal.
2017. jún. 3. 01:08
 4/9 anonim ***** válasza:
Sehogy! A családomban is volt alkesz, bármit tettünk semmi nem hatott rá, ugyan úgy ivott.
2017. jún. 3. 07:45
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha önmagától nem akar változni akkor sehogy. Ha akarna akkor a gyógyszer beültetés elég hatásos szokott lenni. Beültetnek egy gyógyszert amire ha iszik nagyon rosszul lesz.
2017. jún. 3. 08:17
 6/9 A kérdező kommentje:
Ettől tartok én is, és próbálom rávezetni a páromat és a családját, hogy persze ők segíteni szeretnének, de amíg az érintett nem akar gyógyulni, addig nem lehet mit tenni. Nem tudom, mi lehet az oka, hogy iszik, lehet, hogy ő úgy gondolja, hogy azért, mert elfordult tőle a családja, pedig épp ezért fordultak el tőle, felcserélődött az ok és okozat. Engem közvetlenül nem érint, nem ismertem józanon, csak el tudom képzelni, milyen érzés lehet, hogy van egy házad, látod tönkremenni, és nem tudsz ellene mit tenni. Van az udvaron egy nyári konyha, fűtés, villany, víz bevezetve, párom kialakította volna neki külön kis háznak, mi meg lettünk volna nagyban, így kicsit önálló maradhatott volna, mégsem egyedül. De ebbe nem ment bele. Most meg már én nem mennék bele, nem mernék ott élni. Valószínűleg - ha nem jön rá magától, hogy ez így nem jó, és nem változtat -, akkor az lesz a "megoldás", ha meghal, de ez azért szörnyű, hogy ennek megoldására nincs törvényes, értelmes, humánus módszer. :(
2017. jún. 3. 10:43
 7/9 anonim ***** válasza:

Sajnos egyetértek az előttem szólókkal. Amíg nincs betegségtudata, nem akar meggyógyulni. Amíg csak a környezetének van alkoholproblémája, "neki nincs", addig nincs mit tenni. Kemény alkoholizmusnál még az esperal sem segít, ráiszik ugyanúgy, elviszik a mentők, aztán mikor kikerül a kórházból, folytatja tovább. Sajnos a szervezet az esperal+alkohol kombót is megtanulja tolerálni. Bár az "élvezet" illúzióját csökkenti, de ez nem tartja vissza, sőt lehet, hogy az lesz a "megoldása", hogy még többet iszik.

Az alkoholizmus alapja az önsajnálat. Ezt sokszor nem is egy konkrét esemény vagy körülmény váltja ki, hanem az élethez való rossz hozzáállás - gőg, türelmetlenség, és az ebből eredő állandó frusztráció. Az alkohol pedig mindebből egy hatékonynak tűnő vészkijárat. Nem véletlen, hogy a beteg sokszor gyógyszernek tekinti, olyan dolognak, ami az életminőségét javítja, holott racionálisan nézve nyilvánvaló, hogy az ellenkezője igaz. Az egyre rosszabb testi, lelki, szociális, anyagi helyzet csak még több okot ad az önsajnálatra, így kerül lefelé tartó spirálba az ember. Sokszor pont az a megoldás, hogy olyan mélyre kell kerülnie, hogy felismerje: NINCS TOVÁBB, ennél már nem lehet rosszabb, és onnantól merhet őszinte lenni önmagához, már nincs mitől félni, nincs mit veszíteni.

Az Anonim Alkoholisták hatékony segítséget tud nyújtani annak, aki fel akar épülni, de egyedül képtelen rá. Viszont amíg úgy van vele, hogy neki ez így "megfelel", kell az a "kis" pia, addig oda is hiába megy.

2017. jún. 3. 16:09
 8/9 anonim ***** válasza:
Az utolsónak igaza van. Szerintem a család legfeljebb azzal tud segíteni, hogy minél hamarabb a gödör mélyére kerüljön. Eddig próbáltatok mindenhogy segíteni, amire ő mindig ivott akkor kezdjetek el ti másképp viselkedni. A függőség állítólag a család betegsége, valami rosszul működik. Ha ő nem akar segítséget kérni attól még a fia, felesége kérhet, hogy tudja kezelni a helyzetet.
2017. jún. 4. 15:11
 9/9 anonim válasza:
Az én tapasztalatom szerint is csak a betegség állítja meg őket. Apumnál is ez volt. Ivott, ivott aztán bekerült a kórházba, szóval ha lehet is nagyon nagy elhatározás kell, ami meg elég ritka.
2017. júl. 29. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!