Mi a teendő akkor ha a párom nagy valószínűséggel Borderline szindrómában szenved?
Azt szerintem pszichiáter kezeli, pszichológus nem állít fel diagnózist, és nem ír fel gyógyszert, kezelése kimerül a beszélgetős terápiában.
A Pszichiáter megállapítja a pontos diagnózist, és felírja a megfelelő gyógyszert.
1. Pszichiáter tudja megállapítani a pontos diagnózist. Semmiképpen se hagyatkozzatok saját megítélésre, rengeteg teszt és beszélgetés, sokéves tanulás és tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki ezt megállapíthassa! Ráadásul a tünetek gyakran nagyon hasonlóak a bipoláris depresszióhoz vagy más személyiségzavarokhoz (pl. hisztrionikushoz) is.
2. Ha valóban borderline szindrómában szenved a párod, akkor kifejezetten borderline-ra szakosodott terápiás kezelésen kell résztvennie. Dialektikus viselkedésterápia/ kognitív viselkedésterápia ajánlott. Senki ellen nem akarok beszélni, de már 6 éves tapasztalat áll mögöttem ezért jószándákkal állítom, hogy egy olyan orvos, aki nem kifejezetten borderlineosokra szakosodott, az nem fog tudni segíteni a párodon.
Hívjátok fel a Nap-kör alapítványt, ott tudnak ajánlani orvosokat kognitív viselkedésterápiára és vannak önsegítő csoportjaik is (bár ezekről túl sok jót nem hallottam).
A pszichiátriát nem javasolnám (így látatlanban), a legtöbb beteg visszaesik a kezelés után, vagy olyan ismerettségek szerez odabent, ami tovább rontja a helyzetét. A legtöbb helyen pedig erős nyugtatókkal kezelik a betegeket. Fontos tudnotok, hogyha a párod nem akar önként bevonulni a pszichiátriára, akkor nem kötelezhetik rá. Az orvosa javasolhatja, de nem dönthet helyette a kérdésben.
3. Ha a párod a betegség súlyos típusától szenved ajánlott, hogy párterápián is részt vegyetek vagy te magad is orvoshoz, pszichológushoz fordulj, aki segít feldolgozni a párod betegségét.
Nem tudom milyen mély a kapcsolatotok, a betegsége valószínűleg hatással lesz mindkettőtök életére ezért nagyon fontos, hogyha megvan a pszichiáter által kiállított diagnózis a borderlineról, akkor kezdj el tájékozódni a témában, tudj meg róla minél többet. Ajánlom Marsha M. Linehan kognitív viselkedésterápiás könyvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!