Pszichológushoz kéne fordulnom, vagy oldjam meg magam a problémám, mely probléma, vagy csak én látom annak?
Sziasztok!
A napokban kezdtem el gondolkodni ahhoz, hogy a problémám elegendő farsúlyú ahhoz, hogy pszichológushoz kelljen vele fordulnom. Mielőtt részletezném a panaszt, elmondok magamról pár paramétert. 18 éves fiú/férfi vagyok, meglehetősen jó emberi kapcsolatokkal, bár barátom csupán 5 van, rengeteg haverom. Nem voltam sose kiközösítve, mégis mindig szorongtam a megítélésem miatt. Hihetetlenül nagyra tartom az emberi faj teljesítményét, bár nagyon nem érzek empátiát az emberek iránt. Itt el is érkeztem fő témámhoz, a halálhoz. A halálról úgy gondolkozom, mint az élet velejárója, ami szerintem nem is probléma, de nekem egy túlságosan is kedvenc tárgyam lett.Még 10-12éves koromban akadtam rá egy Puruttya rothadás nevű blogra, melyen rothadó, halott emberek képei voltak láthatóak. Ez természetesen megrázott, de egy egészséges érdeklődés miatt tovább lapoztam, majd a mai napig nézek ilyen témájú oldalakat, néhány különbséggel: Már inkább nézek embereket meghalni, nem szörnyűlködök el, illetve ami megdöbbentett mikor ráeszméltem: El-el mosolyodok egy halál láttán. Nem vagyok gonosz ember, bár a halál felfogását, a mai világban kicsit eltúlzottnak látom, túlzott ritkasága és elszeparáltsága miatt, de én nem lennék képes megölni egy embert s az a baj, hogy késztetést érzek rá. Ez a késztetés ártatlannak tűnik, mint a képek nézegetése, amilyennek tűnt, de félek attól, hogy mivé válhatok. Nem akarok rossz ember lenni, de félek, hogy a lejtő, mejtől félek, hogy rásodródok, már alattam van. Pszichopatának nem tartom magam, hisz manipulációs képességem, illetve az érzelmi alapú gondolkodási szintam alacsony, bár néha csodálattal nézem egy-egy beteg elme gondolati szüleményeit és egy gonosz ember érzelmi világával azonosulva meg tudom érteni őt.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
FaJsúly
18 éves fiu vagy, nem ferfi
Morbid kivancsisag teljesen normalis
Ne spilazd tul a dolgokat
Testileg is még ~23 eves korodig fejlodsz.
Amugy a megiteleseden min szorongasz? Csak ennyj, hogy kivancsi vagy morbid dolgokra?
A közgondolkodással ellentétben, pszichológushoz nem KELL menni, és az ért főleg nem KELL, mert BAJ van velünk.
Pszichológushoz LEHET menni pl. önismeretet tanulni, rávilágítani az általunk problémának érzett dolog hátterére, új dolgokat (pl. stresszkezelési technikákat) tanulni stb. stb.
Ha téged zavar, vagy furcsának érzed a halál iránti vonzódásod, elmehetsz pszichológushoz megbeszélni, hogy MIÉRT érzed furcsának, mit jelent ez neked stb.
Ő nem fog kielemezni és rádnyomni vmi bélyeget hogy baj van veled, max elbeszélgettek.
Ez most még nem probléma, hisz jelenleg úgy érzed, hogy nem gyilkolnál azért, hogy gyönyörködhess a halál látványában.
Ez most egy jelenség, egy tünet, hogy ez érdekel téged, és még mosolyogsz is közben.
Ha szakemberhez fordulsz, ő esetleg azt is ki tudná deríteni, mi az oka mindennek, és nem lennél ennyire ledöbbenve magadtól.
Az összefüggések ismeretében, szakember segítségével, talán könnyebb lenne eltávolodni ettől - az általad is morbidnak, és ijesztőnek tartott - érdeklődéstől...
Ezernyi más, téged építő, fejlesztő tevékenységgel foglalkozhatnál abban az időben, míg ezeket nézed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!