Akik a pszichiátriai gyógyszerek ellen vannak, azok mit tudnak javasolni helyette? Az internet tele van uszító demagógiával.
Pl. a szcientológiai egyház vagy Szendi Gábor írásai.
Természetesen a pszichiátria, neurológia sajnos az orvostudomány legfejletlenebb ága, még mindig alig van fogalmunk az agy pontos működéséről, ebben is egyet tudok érteni.
Viszont a pszichiáterek is ugyanolyan orvosok, ők is ugyan úgy elkezdték az orvosi egyetemet, azzal a hivatással, hogy embereknek segítsenek, sokan azt sem tudták, hogy ők pszichiáterek, bőrgyógyászok, sebészek, stb. akarnak lenni az elején, mindenből tanultak egy kicsit, az elmebetegségek kezdték el őket érdekelni, amit én meg is értek.
Rengetegszer felhántorgatnak káros túlkapásokat, hogy a pszichiátria ellen uszítsanak (pl. lobotómia), de akár a teljes orvostudomány ellen lehetne uszítani, a sebészetnek is ugyan úgy voltak túlkapásai.
Szerintem nagyon sok embernek segítenek pl. az antipszichotikumok, antiepileptikumok, sokan tudnak hallucinációktól, görcsöktől, őrültségtől mentes, boldog életet élni, sok embert képesek visszahozni.
Tudom, hogy nagyon sok a mellékhatás, de azért egy súlyos elmezavar mellett könnyen eltörpülnek.
Az antidepresszánsoknál más a helyzet, bár súlyos depressziónál valóban szükség lehet rá.
Valami miatt csak elviszi a családja a beteg embert pszichiáterhez.
Persze, rengeteg hiba van a pszichiátriában is, én nem mondom, sajnos sok jó pszichiáter ment ki külföldre, és sok kiégett, felelőtlen, hanyag, nemtörődöm orvos van.
Nagyon sokszor történik, hogy a beteget túlgyógyszerezik, ha foglalkozna vele a család, pszichoterapeuta, stb., akkor sokkal kevesebb gyógyszer is elég lenne, de egyszerűbb a családtagot telenyomni annyi antipszicho-val, nyugtatóval, stb., hogy egész nap aludjon, vagy nyálcsorogva üljön, és nézzen ki a fejéből, csak nem legyen útba.
Pszichiátriákon ugyan ez megy, nincs idő foglalkozni mindenkivel, sok a beteg, kevés a nővér, orvos, pszichológus, ezért kiütnek ko-ra mindenkit.
A másik hiba, hogy sok orvos ágyúval lő verébre, sok betegségre, amit meg lehetne oldani pszichoterápiával is valóban, pl. szorongás, szocfóbia felír pl. Haloperidolt, mint ahogy csuklásra is, több fórumon olvastam ilyet.
A harmadik, hogy nincs idő rendesen beállítani a gyógyszereket, hogy minél jobb legyen a hatás, minél kevesebb mellékhatással, utána amikor megy vissza a beteg, hogy a gyógyszer tele van mellékhatással, de pont arra nem használ, amire kapta, akkor annyit mondanak neki, hogy "tessék szedni, mellékhatással nem kell foglalkozni!"
De akik itt valami kiírtandó dolognak látják a pszichiátriát, gyógyszeripart, azok nem gondolkoztak el azon, hogy mit tudnak ajánlani helyette?
Egy skizofrénnel, epilepsziással, bipolárissal, paranoiddal, homloklebeny sérülttel, stb. mit tudna kezdeni egy pszichológus, lelkész, stb. gyógyszerek nélkül?
Szerintem nem sokat.
nem is az. de igazából nagyon sok előadás, dokfilm stb van erről h a psziché területe sose volt az orvoslásé, csak igen agresszívan kisajátították maguknak, viszont a tudás azért messze elmarad mondjuk egy klinikai szakpszichológus ismereteitől. mindezt nem túl nehéz belátni. csak hát a gyógyszerlobbyt szted érdekli h emberek életét baxxa szét? ugyan ...
Utolsó: nem, nem ugyanaz a helyzet. de még ha ugyanaz is volna, sirályság mert még kevésbé ismert hatásmechanizmusú gyógyszereket tömnek szerencsételenekbe amolyan "majd lesz vmi vagy nem" -alapon, és bizony igen durva mellékhatásokat hallottam már sokaktól, miközben hatást azt nem.
úgyhogy én mindig mondom, ha vkinek pszichés gondja van, a legelső lépés annak megoldásában h a pszichiátriát messziről kerülni kell. magánban kell keresni egy jó klinikai szakpszichológust, csak hát tudom, a pénz ... na meg ezen a területen is vannak persze barbárok bőven, akik gátlástalanul kiszedik az utolsó fillérét is a szerencsétlennek, aki próbál kapaszkodni, de hát ilyen világban élünk ... most mit lehet ezzel kezdeni?
és akkor a lényeg még egyszer: a legtöbbnek abszolút nem tisztázott a hatásmechanizmusa, kísérleti patkány tulképpen az ember, na de magának a pszichiátriának a kritériumrendszere is olyan, ha akarom, bárkire rá lehet húzni bármelyik diagnózist, ha akarom, nem ... vicc az egész na.
és bizony-bizony, civilizáltabb országban ne aggódj, ezeknek a mérgeknek a jó részét rég betiltották, pedig nyilván ott is létezik gyógyszerlobby.
nincs elég pszichiáter? dehogy nincs! abszolút van, csak a minőség a kérdés. jóból tényleg alig van, ostobából van tucatszám. sokak szemében meg bőven elég a tekintély, mert hát "ő az orvos" és bármekkora állatságot is mond, azt el kell fogadni tényként. na most ilyen körülmények között durva gyógyszerekkel tömni vkit, hááát ... fantasztikus.
Az vagyok megint, akit karosodas ert.
Sajnos a civilizaltabb orszagokban sincs maskepp, ott ha lehet meg erosebb a gyogyszerlobbi. SSRIk, egyeb "antidepresszans" mergek, antipszichikumok ott sincsenek (sajnos!!) betiltva.
Az USA 20%-at mar raallitottak ezek kozul a drogok kozul egyre vagy tobbre egyszerre. A hatas jol lathato: iskolai lovoldozesek minden heten majdnem, ongyilkossagok, fokozott eroszak es ertelmetlen emberolesek a tudatmodosito SSRIk hatasa alatt, a veteranok fokozott ongyilkossaga, mentalis es agyi (demencia, Parkinson, Alzheimer stb) betegsegek folyamatos novekedese a "kivalo" pszichiatriai kezelesek mellett, valojaban pont hogy EMIATT!
Nem letezik olyan hogy "jo" pszichiater. Maximum az a jo pszichiater, aki nem hasznal semmilyen pszichiatriai drogot, de akkor nevezhetjuk inkabb pszichologusnak. En maganhoz mentem, orankent 12e Ft-ot kert a "doktorno", lett volna penzem terapias beszelgetesre. O ezzel szemben par alkalom utan megmergezett majd kozolte hogy az SSRI hatasainak visszaforditasahoz "o nem ert", ezert nem "tud segiteni". Ket evvel kesobb is fennallnak nalam az agykarosodas tunetei.
A pszichiatria egy vilagmeretu csalas, semmi egyeb. A szerotonin elmelet egy soha nem bizonyitott, altudomanyos humbuk. Nem tudjak kinek alacsony, magas vagy akarmilyen a szerotonin szintje, nem is tudni mi volna a szerintuk "jo" szint, megmerni persze nem tudnak semmit se objektiven, de persze nem is akarnak mert akkor a vegen meg kiderulne hogy nem lehet mindenkinek felirni :D ...Az meg netto hulyeseg hogy szerintuk mindenre a szerotonin noveles a megoldas a paniktol kezdve a hatfajason at az eveszavarig. Ugyszinten, tudomanyos bizonyitek nelkul konnyu ilyesmiket allitani. Csak megjegyzem, van szerotonin csokkento antidepresszans is, de azert ennek ellenere tovabb nyomatjak az ostobasagaikat a tul alacsony szerotonin szintrol...
A pszichiatria az emberek mergezese a multimilliardos gyogyszergyarak profitjanak novelese erdekeben. Mindenki dontse el maga, akarja-e az eletet ezert kockara tenni...
Az eredeti kerdesre valaszolva pedig igen, meg a skizofrenia is kezelheto gyogyszer nelkul, sot, hosszutavu tanulmany azt mutatta ki, hogy sokkal jobban jartak azok, akik nem szedtek semmit, mint azok, akik antipszichot szedtek a betegsegukre.
Itthon is van pl. hanghallo csoport, de valamelyik skandinav orszagban is nemreg letesitettek drogmentes gyogykozpontot hasonlo betegeknek.
De elsosorban nem is ezekkel a sulyos esetekkel van a legnagyobb problema (ami max ha par %-a a pszichiatriai kezelteknek), hanem hogy a pszichiaterek megprobaljak eladni a szereiket egeszseges embereknek, erzelmi problemakra. Ezeknek a kezelesere a pszichiaterek nem csak hogy alkalmatlanok, hanem kifejezetten veszelyesek is rajuk nezve.
Utolsó
Azért neked nem ártana szedni valamit, mert rengeteg hülyeséget hordasz össze.
egyébként így van, a szerotonin-szintes dologra amit írtál, tényleg nincs semmiféle bizonyíték, sőt egyes neurológusok kifejezetten tagadják h az SSRI tudna így működni...
ige hát sajnos iszonyú káros humbuk, és méghozzá nagyon erőszakos! bekebelezi azt is, aki igyekszik távol tartani magát, na meg egy amolyan örök ász mindenre. ha nem találják X betegség okát, hát legyen pszichiátriai beteg és kész. több ilyen esetről tudok.
emlékszek volt egy srác, rásütötték h bipoláris, elkezdték tömni mindennel, de mondjuk annyira nem szerette szedni szal inkább hanyagolta, na aztán szerencsétlen éveket végig szenvedett, mire kideürlt, hogy durva ingerületvezetési zavara van, AV-blockjai voltak stb, így aztán amikor éppen jól volt, akkor volt "pörgős", amikor pedig gyenge és xarul, akkor "depressziós fázisban", legalábbis szerintük. miután rájöttek a szívbetegségére, érdekes módon többet nem lett se "depressziós" se "túlpörgetett"
de tudok még durvábbat is, hogy az illető egy ételallergiás reakció miatt már fulladozott, de az idiótája csak nyomta a szöveget h nyugodjon meg, ez egy pánikroham, és csak úgy érzi h megfullad, nem kell cirkuszolni stb stb, na lényeg a lényeg h pár perc múlva már dagadt is mindene, aztán meg alig tudták megmenteni a mentők. (ja mert pszichiátertől ilyet ne várj h ért hozzá vagy egyáltalán vannak náluk valódi gyógyszerek is). aztán ezt is végigzongorázták és lássunk csodát, kiderült h vmi tartósítóra okozta neki már nem elsőre az allergiás reakciót, amit az okosok bekönyveltek súlyos pánikrohamnak.
na sztem ennyi elég, ezek jól bemutatják a pszichiátria rendkívüli szakértelmét :) és bele se merek gondolni h hány emberi élet szárad ezeknek a lelkén ....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!