Asperger-szindrómások! Ti is szoktatok így érezni?
A régi sulimban kiközösítettek, mert fura voltam, szinte sosem beszéltem, de ha megszólaltam, akkor sem tudtam olyan mennyiségben, stílusban és szóhasználattal beszélni, ahogy mások. Igazából világ életemben különcnek számítottam, kilógtam a sorból, de ezt tavaly meguntam, ezért "kutatómunkát" végeztem.
Folyton figyel(t)em mindenkit, hogy lássam, mikor mit és hogyan kell mondani, hogyan kell gesztikulálni, mikor milyen arcot kell vágni. Több tucat könyvet olvastam tavaly óta, legfőképpen azért, hogy írott formában is megfigyelhessem, hogyan kommunikálnak egymással (normálisan) az emberek, és mik az egymással való kommunikálás és társasági élet "íratlan szabályai". Még attól is tökre felvidultam, ha összefutottam a suli gondnokával és váltottam vele néhány szót, merthogy "addig is fejlesztem a kommunikációs képességeimet". Na jó, tudom, ez kicsit ijesztően hangzik, de én már csak ilyen megszállott vagyok... :D
És úgy fest a munkám eredményes lett, mert idén szeptemberben új suliba mentem, és itt elég sokat beszélek, és mondhatni van társasági életem, aminek őszintén örülök. Ezzel csak az a baj, hogy hiába élvezem nagyon ezt a "barátkozósdit", hihetetlenül kifáraszt, hogy folyton azt kell figyelnem, hogy ki mikor mit érez és milyen reakciót vár el tőlem; hogy ne beszéljek egy témáról túl sokat vagy túl keveset; hogy éppen mit és milyen hangsúllyal kell mondani, milyen arcot kell vágni; hogy ne kerüljem a szemkontaktust stb. Hónapok óta rombolom lefelé a belső szabályrendszerem, a berögzött szokásaim, a rituáléim. Elnyomom a tüneteim, és érzem, hogy egyre jobban halványulnak, DE attól még ott vannak. Mintha napközbenre az agyam egy hátsó zugába tolnám őket, és úton-útfélen ki akarnának szabadulni onnan.
Ebben az a legrosszabb, hogy mostanábankezdenek alakulni a dolgok egy fiúval, akivel ennek hatására nagyon sok időt töltök együtt, és feltűnt neki, hogy példuál éjjel-nappal zokniban vagyok, mert irritál a szőnyeg anyaga; idegesít, ha az asztalomon lévő könyvek élei nem párhuzamosok az asztal éleivel; csomó lényegtelen információt megjegyzek, mást meg egyből elfelejtek; ami érdekel arról egy lexikonnyit beszélek, ami nem érdekel, arról meg max 1-2 mondatot tudok/vagyok hajlandó beszélni; bizonyos hangok vagy fények, amik másnak fel se tűnnek, engem nagyon tudnak idegesíteni... meg egy csomó ilyen furcsa szokás, amit reggelig tartana felsorolni. Neki ezek tetszenek, azt mondja, jó, hogy fura vagyok, mert ettől csak még érdekesebb leszek, de engem akkor is zavar, hogy ő látja ezeket.
Amikor este hazaérek, bezuhanok az ágyamba és senkivel se akarok beszéln i, mert szükségem van az egyedüllétre, hogy regenerálódjak és erőt gyűjtsek a következő napi beszélgetéimhez.
Aspergeres társaim, akik szintén próbának fekülkerekedmi saját magukon és normálisak lenni! Ti is így éreztek? Vajon idővel sikerül majd megszoknom az "új önmagamat"?
Itt nem az Asperger a fő gond, hanem hogy mellé társulnak különböző önértékelési és énhatár-problémák is. Én mindenképpen javasolnám, hogy fordulj pszichológushoz, mert hiába dolgozol magadon, ha közben nem tudod elfogadni saját magad - ez sokkal fontosabb lenne, mint az, hogy megfelelj a különböző társadalmi normáknak.
Ismerek olyan Aspergerest - közelről - akinek rendben van az önértékelése és számára teljesen természetes, hogy vannak furcsaságai, amikkel tökéletesen együtt tud élni és egyáltalán nem akar megfelelni másoknak. Számára az a természetes, hogy mások olyannak fogadják el amilyen, és ezzel nincs is gond, mert tényleg elfogadják, értékelik, szeretik. A kulcs az önelfogadás!
Tökéletesen megértelek, és az Aspergeresek között nagyon jó szinten vagy, gratulálok a kitartásodért, és az akaraterődért!
Nézd meg ezt a linket: [link]
Sokat fog segíteni!
Ha szeretnél több segítséget, írj rám privátban!
Srácok, felejtsük már el ezt a "jogosítványt, forgalmit!" stílust minden ilyen kérdés első válaszaiban. Szó sincs a kérdező azzal kapcsolatos kétségeiről, hogy érintett-e vagy nem.
A kérdésre válaszolva igen, ezt sokan megéljük. A társadalomhoz való igazodást is csak bizonyos mértékig érdemes folytatni, addig, amíg a felújított személyiséged már nem gátol a céljaid elérésében. Tudsz kérni egy kenyeret, el tudsz bájcsevegni azzal, akivel általában bájcsevegni kell, visszatartod az őszinteséged, ahol úgy illik stb.
De barátok, és főleg társ előtt csak mértékkel alakítsd át magad, mert ezeknek a tereknek éppen arról kell szólniuk, hogy kifejezhetsd tisztán azt az embert, aki valójában vagy. Az sem véletlen, hogy este az ágyba dőlsz, ez annak a következménye, hogy az emberekkel folytatott kapcsolattartás kimerít, ami az állandó koncentráció következménye. Ha a barátaid és párod előtt nem kell megjátszanod magad, annyival kevesebb teher nyomja majd a vállad, és annyival több tartalék marad benned a nap végére. Ne sajnáld a hobbiaidtól az időt, és ne próbálj népszerűbb hobbikra átváltani beilleszkedési céllal, mert zsákutca. A hobbiból egyébként is könnyen életpálya lehet, aminél az intenzív rápörgésed miatt két körrel mások előtt indulsz.
"el tudsz bájcsevegni azzal, akivel általában bájcsevegni kell, visszatartod az őszinteséged, ahol úgy illik stb."
Én neurotipikus vagyok, de sose értettem, miért kell bájcsevegni, ha az nem a stílusom, és miért nyírbálják annyira az emberek az őszinteséget..., jobb a képmutatás???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!