Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az minek a jele, ha egy...

Az minek a jele, ha egy felnőtt ember összetéveszt betűket, és van, hogy lemaradnak a mondataiból szavak vagy ragok?

Figyelt kérdés
A betűtévesztés lehet diszlexia, ugye? De mi a helyzet a többi dologgal? Egy meglehetősen széles látókörű, okos emberről van egyébként szó, ezért nem értem.

2017. febr. 28. 16:44
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

" Felnőtt korban már az agy olyan sok területe érintett, hogy a folyamat nagy részét már nem lehet visszafordítani. "

Milyen területeket érint az íráson kívül?

2017. márc. 1. 11:02
 12/16 anonim ***** válasza:
39%
Meghatározza a gondolkodást, a tanulási sajátosságokat, a logikát, a téri tájékozódást, stb. Ezek mind összefüggnek, egy rendszerben léteznek, a rendszer minden eleme hat a többire. Ha egy elemet változtatsz, a többi is változik.
2017. márc. 1. 11:04
 13/16 A kérdező kommentje:
Milyen értelemben határozza meg a gondolkodást? Mondj példát!
2017. márc. 1. 11:16
 14/16 anonim ***** válasza:
0%

Ha valaki nehezen olvas, akkor a hallás után szerzett információk kezdenek el jobban dominálni, ami meghatározza az információk tárolásának és előhívásának a módját. Más agyi területek aktiválódnak, más idegpályák lépnek működésbe, ami hatással van az információk összekapcsolódására, a hozzájuk kapcsolódó érzelmekre is.

Gyakorlatilag minden embernek egyedi mintázatú az agya abból a szempontból, hogy mely területek mennyire aktívak, milyen funkciókat használ jobban, illetve kevésbé. Az információfeldolgozás módja ebből egy tényező, de meghatározza az összes többit.

2017. márc. 1. 11:41
 15/16 anonim ***** válasza:
87%
A diszlexia kialakulása egy folyamat? Az hogy lehet? Mert nálam pl. az volt, hogy nem cak a betűket, hanem a színeket, számokat is cseréltem. Az agyam egyszerűen felcserélte a kéket a lilával. Látam, hogy kék, de azt mindtam rá, hogy lila. Vagy ha azt mondják 56 én kapásból leírom 65-nek (ez is máig előfordul 36 éves idős fejjel, tök szégyan de ez van) Nem képes az agyama máig különbéget tenni a 3 betű között Gy számomra egyenlő a Gyurival, NY a nyúllal és TY a tyúkkal, ez 6 éves korom óta tart. Ez nem egy agyi defekt? Bal a jobbal keverés, rettenetes. A bal egyenlő számomra a jobbal, a kezemről tudom megkülönböztetni, mindent magamban kell mondanom, mint az észak, kelet, dél, nyugat azt is csak a kiss mondókáról tudom melyik irányban van. Ez hogy alakulhat így ki folyamaatosan, ez alapból ilyen volt.
2017. márc. 1. 22:08
 16/16 Oak Lily válasza:

Én is az előttem szólóhoz hasonló állapotomról számolhatok be.

Tévesztem a betűket még gépelésnél is nagyon gyakran. Az írásom gyalázatos. Nem tudom elolvasni, csak ha nyomtatottal írok.

Szerencsére a tájékozódási képességem ezzel szemben kimagasló, olyan vagyok mint egy galamb:), nem tudom hogyan de mindig oda találok bárhova, nem csak haza:). Amolyan térképháló születik a fejembe, ha keresek valamit...

A helyesírásomban, ami gondot okoz az a súlyozás (vesszők), hosszú magánhangzók, egybe-külön írás, más nem igazán. (éljen a Word)

Nekem egy egyetemi tanárom szúrta ki a bölcsészkaron!, igen ott, mert még így is el tudtam végezni nem rossz eredménnyel, mégpedig nyelvi szakot, semmi sem lehetetlen.

Viszont hiszem, hogy minden ilyen állapot különbözik egymástól, engem zavar néha, de nem tartom nagyon súlyosnak a saját esetemet így megtanultam vele egüttélni. A bal-jobb nekem is gond, de egy a bal kezemen lévő anyajegyem sokat segít:)

2020. dec. 10. 07:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!