Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, ha a 15 éves...

Mit tegyek, ha a 15 éves lányom karján valószínűleg önkézzel okozott sebeket találtam?

Figyelt kérdés

Nagyon felzaklatott a dolog. Reggel fel akartam ébreszteni, és akkor láttam, hogy a kezén hosszú, mélyebb sebek vannak vízszintesen csíkozva és néhány x alakú. Eddig nem is gondoltam arra, hogy vagdoshatja magát a leányzó. Nem is tűnt fel, hiszen évek óta majdnem minden nap armwarmert hord (olyan, mint a lábmelegítő, csak a kezére való, ilyen kesztyűféle és könyékig ér), vagy hosszúujjút. Még nem beszéltem vele erről? Mit csináljak vele? Amúgy haverjai nem nagyon vannak, akikkel barátkozna azoktól tiltom (alkoholisták), nem nagyon jár itthonról. Ti mit tennétek ilyen esetben?

Nem a lányom minősítését szeretném hallani, tudom, hogy butaságot csinált, hanem segítséget szeretnék.

egy szomorú és aggódó édesapa

2010. máj. 9. 19:09
 1/10 anonim ***** válasza:
Mindenképpen le kéne ülni beszélni vele. Én is 15 éves lány vagyok, ha velem apa leülne beszélni, még ha nehezen is, de megnyílnék előtte. Az ilyeneket muszáj megbeszélni, mert ha nem érdeklődik irántam a szülő, akkor magányt érzek és azt, hogy nem vagyok fontos nekik. Ha vagdossa magát, akkor valószínűleg valamilyen lelki problémája van, ami már lassan az őrületbe kergeti, nem beszélte meg még senkivel (vagy csak 1-2 emberrel) és a magában tartása már nehezére esik, fáj. Sűrgősen beszélni kell vele, nehogy véletlen felindulásból olyan kárt tegyen magában, ami már visszafordíthatatlan (barátnőm felakasztotta magát - gondolok páldául erre). Szóval itt az idő, most vagy soha, meg kell tudni, hogy mi a probléma. Sok sikert! Majd írjon, hogy mi történt!
2010. máj. 9. 19:15
 2/10 anonim ***** válasza:

Üljön le vele megbeszélni, de ha nem akarja megbeszélni, avgy szégyenli az édesapja elött, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, mert olyan nyomás nehezedik rá, amit nem bír elviselni, éscsak akkor nyugszik meg, ha fájdalmat okoz magának (pl, vmilyen bűntudat, iskolai eredmények stb)

vagy kéne beszélni az osztályfőnökkel, hogy mostanába történt e vele vmi, vagy ki van e közösítve, megszégyenítik stb..

2010. máj. 9. 19:29
 3/10 anonim ***** válasza:
Figyelmet szeretne, valószínűleg nem foglalkoznak vele eleget otthon, na meg gondjai vannak és nincs kinek elmondani. Nem ártana beszélgetned vele normálisan, nem lecseszősen mert akkor tuti semmit nem fog mondani.
2010. máj. 9. 19:30
 4/10 anonim ***** válasza:

Nincsenek barátai, akik pedig lennének neki, azoktól eltiltod, akkor nem csoda, ha vagdossa magát. Szerintem az égvilágon semmi meglepő nincs ebben. Pocsék dolog egyedül lenni. Persze, tudom hogy jót akarsz neki, nem azért tiltod el, hogy rossz legyen, de így elvágod minden lehetőségét. Olyan barátokat kéne találnia, akik megfelelően viselkednek. (könnyű ezt mondani)

Annak idején én is vagdostam a karom és egy kifejezetten alkoholista társaságba keveredtem. Viszont, ha nincs ez a társaság, öngyilkos lettem volna. Ők voltak az egyetlenek, akikhez tudtam szólni, jó volt tartozni valakikhez. Ittam velük, de mindig tartottam egy bizonyos mértéket. Ez utóbbit viszont sajnos nem igazán láttam magam körül. Én nem számíthattam a szüleimre, pedig nagyon nagy igényem lett volna a támogatásukra.Próbáld meg egy kicsit kimozdítani otthonról, valami színt vinni az életébe.

2010. máj. 9. 22:02
 5/10 anonim ***** válasza:
Pont a tiltás miatt ellenkezik. Szerintem irány pszichológus. Előbb-utóbb artériát vág, és akkor elmegyógyintézet pár hónap min.
2010. máj. 9. 22:15
 6/10 anonim ***** válasza:

22:15 ne beszélj már badarságokat...

El kell vele menni pschiológushoz, ha rám hallgatsz inkább magánrendelésbe. Ott minden bizonnyal kiderül pár alkalom után a probléma. A legjobb megoldás viszont terapeuta, ha profi a szakmájában akár első alkalommal meglátja a bajt.

2010. máj. 9. 22:47
 7/10 anonim ***** válasza:

Engem is elrángattak pszihológushoz, de még hányhoz. Nem segített, épp ellenkezőleg.

( 22:02)

2010. máj. 10. 08:34
 8/10 anonim ***** válasza:

A lányoddal nincs semmi gond, 15 évesen mindenkinek nehéz.

Veled annál több probléma van, a gyerek problémái valamilyen szinten a szülő elfojott, meg nem oldott problémáinak kivetülése...

Én csak annyit tennék hozzá az előzőekhez, hogy nem csak a leányzót kellene pszichoterápiában részesíteni, hanem Téged, az anyát is.

2010. máj. 10. 09:08
 9/10 anonim ***** válasza:
a vagdosás mindig segélykiáltás, én speciel örülnék ha észrevennék, de kb a szemük alá nyomhatnám akkor se látnák, szoval sztem ne mondja h látta hanem "véletlenül" vegye észre, és kérdezze meg h "az micsoda?" és ne legyen s duhos, se ingerült, ne tiltsa, (mert akkor ott vagdalja magát ahol nem láthatja..)csak kérje meg h mondja el h miért..hallgassa végig és beszélgessenek, beszéltesse
2010. máj. 10. 18:51
 10/10 anonim válasza:

Igen, tényleg figyelemfelkeltésnek egy eltorzult módja.

Az a furcsa, hogy én mindig azt hittem, hogy aki már odááig "süllyed", hogy vagdossa magát, az annyira nem normális és annyira beteg, hogy nem is tud már magáról, nem tudja, hogy mit csinál. Egészen addig ebben a tudatban éltem, amíg velem is meg nem történt.

Szerintem ez sokmindentől függ. Lehet genetikailag valamilyen betegsége van (mániákus depresszió, skizofrénia stb), de az is lehet, hogy simán a figyelemfelkeltés. Ha a 2., akkor nem lesz öngyilkossági kísérlet az 99,99%, mert abszolút csak azért csinálja, mert valami gubancot érez az életében. Főleg, hogy még csak 15 éves, én erre tippelek. Szóval, ha nem szó szerint beteg, akkor nem fog elborulni az agya, szóval józan ésszel figyel arra, hogy nehogy főeret vágjon.

Kezdj el vele beszélgetni, mindig egyre többet és többet. Ha már megnyílt előtted, akkor pedig beszéld rá a pszichológusra. Valószínűleg azért csinálja, mert magában lát mindenféle hibát és ezért akarja magát büntetni. Nem muszáj nagy dolognak lennie.

De igaza van egy előző válaszolónak, szerintem először neked kéne pszichológushoz menned. Legalább egy órára, de valami megbízhatóhoz. Ő biztos meg tudná mondani, hogy hogyan kezdj neki a lányoddal való beszélgetésekhez és ez is igaz, hogy biztos van némi köze a dolognak hozzád is, és az okoknak a feltárásában is segíthet a pszichológus, csak mondj el neki mindent, hogy igazából a lányod miatt vagy ott.

Írd meg mi lett!

2010. máj. 14. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!