Aki vagdossa magát, annak milyen a lelki állapota? Jellemző rá az öncsonkítás, öngyilkosság, vagy azért van benne túlélési ösztön, tudja hol a határ?
Épp egy csajra hajtok, aki régebben vagdosta magát (eléggé szégyenli, és titkolja is).
Az én boldog, gondtalan szociopata életemben elképzelhetetlen az ilyesmi (ahhoz túl nagy bennem a túlélési ösztön), de valamiféle perverz módon tetszik... Olyan félve mondta el, mintha elítélném ez miatt - és úgy megkönnyebbültem, hogy az én múltamat sem kell titkolnom előtte (amiért szintén más elítélne, aztán le is lépne).
Szóval igazából az érdekel, hogy aki vagdossa vagy bántja magát, az azért tud józan ésszel gondolkodni, van benne túlélési ösztön? - Tehát nem kell attól tartanom, hogy 20 év múlva viszem haza a gyerekeinket a suliból, és az anyjuk felakasztotta magát a csillárra?
Attól függ, mi az oka, és hogy mi van a háttérben.
Sokukra jellemző az öngyilkossági hajlam is, és egy részük öngyilkos is lesz.
Feszültség levezetése, mert más módon nem megy. Ezek az emberek általában titkolják a falcolást, közvetlen hozzátartozóik előtt is. Tudják, hol a határ, pontosan tudják, mi az, ami "éppen elég", amivel "nem lépik át" azt a bizonyos határt, amivel nem okoznak súlyos sérülést, de már elég a szorongás csökkentéséhez. Sokan profin tudják, hol milyen eszközzel vágjanak-karcoljanak-égessenek (és miegyéb), hogy ne legyen kórházi kezelés, vagy fertőzés.
Ajánlom a Seb című dokut. Jó betekintést ad az ilyen emberek életébe.
Aki divatból csinálja, az annyit is ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!