Magán pszichiáterhez aki jár/járt, mik a tapasztalatok? Többi lent
Igen, nyilván az öngyilkossági kísérlet miatt kerültél kórházba.
Ha ilyesmi nem áll fenn, akkor ambulánsan kezelnek, ha egyáltalán kezelnek és nem csak gyógyszert írnak fel.
Az én véleményem, hogy sokkal jobban jársz egy pszichológussal. Ha ő szükségesnek látja, úgyis pszichiáterhez irányít gyógyszerfelírásra, de attól még rendes terápiát is folytat veled. Szerintem a terápiában a pszichológusok jobbak, nekem legalábbis ez a tapasztalatom. (Pszichiátereknek nem kell pszichológusi alapképzést végezniük ahhoz, hogy terápiát folytathassanak, csak egy továbbképzésen kell részt venniük. Ők inkább orvosok... nem annyira a lélekkel foglalkoznak... nyilván lehetnek kivételek, de nekem pszichiáterrel még nem volt jó tapasztalatom - terápiában sem -, csak pszichológussal.)
# 2: jártam pszichiáterhez is, pszichológushoz is, az alapján írtam, amit írtam. A gyógyszer csak tüneti kezelés, addig hat, amíg szedi valaki. Az igazán hatékony megoldást a pszichoterápia jelenti/jelentené: a kéthetenkénti/havi rendszerességű beszélgetés pedig nem pszichoterápia, csak konzultáció. Minimum heti egy alkalom az, ami már hatékony. (Vannak kéthetenkénti terápiák is, de ezek hatékonysága erősen megkérdőjelezhető.)
Azt szeretném jelezni, hogy amikor pszichiáterhez jártam és gyógyszert szedtem, akkor ÁTMENETILEG hatott. De ez a fontos, hogy átmenetileg. Pár évvel később visszatértek a problémáim sokkal súlyosabb formában, mint eredetileg.
Aki tartós, életreszóló megoldást keres, annak én mindenképpen azt javaslom, hogy csináljon végig egy rendes hosszúterápiát...
Az előttem szólónak: Nem kérdőjelezem meg, hogy a hosszútávú hatékonysága a pszichoterápiának magasabb. Viszont nem tudom téged mivel kezeltek, de én pl a bipoláris zavaromnál amikor elkap a mánia, nem sokat érnék azzal, ha valaki leültetne beszélgetni. Vannak mentális betegségek amiket nem lehet gyógyszer nélkül kezelni, egy skizofrénnek sem mondhatod, hogy menjél szépen terápiára aztán majd nem fogsz hallucálni. De az igaz, hogy egy enyhébb fajta depressziót vagy szorongást érdemes először pszichologusnál kezeltetni, ő majd úgy is eldönti lesz-e szükség pszichiáterre vagy sem.
A kérdezőnek pedig: pszichiáternél szokott lenni egy első, hosszabb állapotfelmérés, ahol felvázolják a kezelési lehetőségeket, ez általában egy 10-es körül szokott lenni. A kontroll/konzultáció már olcsóbb :) Pszichológus árakat én nem tudok mondani, de szerintem hasonló lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!