Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy tudnak segiteni a ferjemnek?

Hogy tudnak segiteni a ferjemnek?

Figyelt kérdés
Kerlek segitsetek! A ferjem alkoholista. Van amikor nagyon sokat iszik, van amikor kevesebbet. Eddig tagadta. Tegnap este megint sokat ivott, es leesett. 2 kicsi gyerekunk van, ok is lattak es megijedtek. Utanna ekezdett sirni, bevallotta, hogy alkoholista es kerte, hogy segitsek. Akkor is es ma reggel is beszeltunk, elloktem az italokat. O azt mondja le akar szokni, de egyedul- nem orvosi segitseggel. Mit tegyek hogy segitsem? Koszonom a valaszokat.
2017. jan. 10. 12:19
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
69%
Nézz meg itt pár kérdést olyan gyerekektől,akik alkesz szülő mellett nőttek fel..Ne tedd ki ennek a gyerekeid. ha nem hajlandó segítséget elfogadni,akkor hagyd ott. Nem fog változni magától.
2017. jan. 10. 13:02
 12/25 anonim ***** válasza:
29%

Egy alkoholistát nem lehet megváltoztatni! Mikor fogjátok már fel? Apám is az a nagyapám is az volt! Sose tudtak leszokni a piáról! Mert nem akartak! Hiába a segítség!

Egyszer kedvesek máskor meg lekiabálják az ember fejét megverik a gyerekeket. Agresszívak! Sajnos ez általában örökletes. Azon meg nem lehet segíteni.

2017. jan. 10. 13:38
 13/25 anonim ***** válasza:
50%

13-as, nem igaz.

Ha nagyon akarja es van megfelelo segitseg, le lehet szokni orokre. Viszont meg egy kortyot se szabad tobbet inni. Ismerik par embert, akik 20+ eve leszoktak, ha kinaljak oket, meg is mondjak, egy kortyot se, mert visszsaesnek. Epp olyan mint a cigi, drog.

2017. jan. 10. 13:58
 14/25 anonim ***** válasza:
68%

Én élek alkoholista mellett.

Nem a gyerekem apja és a fiam már felnőtt, tehát őt ez nem érinti.

Vannak jobb és vannak rosszabb időszakok, pedig járt a helyi ideg-gondozó, alkoholbetegeket kezelő pszichiáterénél, aki gyógyszert írt fel neki.

Hacsak este és reggel nem te adod be neki, akkor már 2 nap után nem fogja bevenni.

Én, ha fiatal lennék, akkor egy percet nem maradnék vele, pedig nem durva, nem kötekedik, csak elbutul, nem emlékszik azokra amiket megbeszélünk, csak lefekszik aludni.

Gyakorlatilag egyedül vagyok a kapcsolatban, egy plusz teherrel.

Én azt mondom, ha ez az első eset, akkor próbálkozzatok (orvos nélkül megpróbálni teljességgel reménytelen) de nagy reményeket ne fűzz hozzá!

Fiatal vagy, kisgyereked van, KÖTELESSÉGED(!) normális életet biztosítani neki és ha ennek az az ára, akkor elhagyni és továbblépni.

2017. jan. 10. 14:00
 15/25 anonim ***** válasza:
73%

#13/13 -"Egy alkoholistát nem lehet megváltoztatni!"

nagyon kiverte nálam ez a mondatod a biztosítékot! Csak akarat kérdése az egész! Én ~20 éve nem iszom alkoholt. Pedig én is alkoholistának tartottam magam! Napi 0,7 L vodka 10-15 sör, 2 doboz cigivel és természetesen 8-10 kávé! Nem mentem senkihez "észért" Mindet azért nem ittam el! Hiszed v nem, saját magammal elbeszélgettem, akkor építkeztünk, fiaim akik 10-14 évesek voltak-család, v a temető.... És hiszed, v sem, az utóbbit választottam! Hiszek benne aki le akar szokni, le is tud!

Kedves kérdező! Tedd fel a kérdést a párodnak, v olvassa el a hozzá szólásomat! Nem sírni, akarni kell! Ha szereti a családját, akkor változtat! Sok szerencsét!

2017. jan. 10. 14:02
 16/25 anonim ***** válasza:
88%

Gondolom 16-os, hogy magad is tudod, hogy te a nagyon ritka kivételhez tartozol.

Dicséretes, hogy tudtál hozni egy jó döntést 20 éve és ehhez tartod magad, de sajnos a többségnek nincs ilyen akaratereje.

2017. jan. 10. 14:06
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
#13 vagyok! Fogalmazási hibát követte, "utóbbit választottam" brrr Hála nem a temető, hiszen akkor nem írtam volna! Bocsi azoktól akik olvassák! A többi -igaz!
2017. jan. 10. 14:09
 18/25 anonim ***** válasza:
70%
#17-köszi! Sajnos, hogy kevés ember hiszi el, csak akarat kérdése... Köszi még-egy szert!
2017. jan. 10. 14:11
 19/25 anonim ***** válasza:
63%

Kérdező, az már döntő lépés, hogy belátta a problémát, változni akar és segítséget kér. Azt javaslom, hogy első alkalommal menj el vele vagy pszichológushoz, vagy önsegítő csoportba (anonim alkoholisták pl.), amelyiket elfogadja. Az AA-nál is lesz mentora, olyan, aki pontosan tudja, mert megélte, hogy milyen nehézségei lesznek, és hogyan tudja ezeket megoldani. Az ő javaslatára könnyebben belemegy az orvosi kezelésbe is, ha szükséges. Léteznek olyan csoportok is, amelyek az alkoholisták családtagjaival foglalkoznak, szerintem keress egyet, sokat fog segíteni neked.

Nem könnyű kijönni ebből az átokból, gyakoriak az időszakos visszaesések, nagyon nagy szerepe van a támogató háttérnek. Nagyon becsülendő, hogy segíteni akarsz a férjednek, arra viszont mindenképp figyelj, hogy hol van az a pont, amin túl már nagyobb veszteség a gyerekeknek és neked együttmaradni vele, mint elhagyni és új életet kezdeni, függetlenül attól, hogy vele mi történik ezután. Ezt a döntést is fel kell vállalnod, ha úgy alakul, mert elsősorban magadért és a gyerekeitekért vagy felelős.

2017. jan. 10. 14:12
 20/25 A kérdező kommentje:
Nagyon koszonom a valaszokat!
2017. jan. 10. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!