A személyiségzavar komoly diagnózis? Vagy nem kell tőle megilyedni?
A személyiségzavar nem betegség, valójában nagyon sok mindenkinek van, csak különböző mértékű.
A személyiségzavar lényege, hogy bizonyos területeken a személyiségfejlődés, szocializáció során problémák merülnek fel, és ezek a későbbiekben életvezetési, kapcsolati nehézségeket okoznak. Vannak, akik ezt érzékelik, vannak, akik kevésbé. Például a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedők nem rendelkeznek a belátás képességével, így nem érzékelik a problémáikat - a környezetük annál inkább.
A személyiségzavar gyógyszeresen NEM kezelhető (esetleg bizonyos tüneteire lehet gyógyszert adni, mint például a szorongás és hasonlók). Ugyanakkor pszichoterápiával a legtöbb személyiségzavar kiválóan orvosolható: úgy, hogy a személyiség attól még ép marad, csak a problémákat okozó gondolkodás, viselkedés változik meg.
Azt is meg kellene kérdezned tőle, hogy milyen személyiségzavarod van, mert szerintem nem egyformán kell kezelni őket. Ennyi fajta van:
1. antiszociális
2. borderline
3. dependens
4. elkerülő
5. hisztrionikus
6. nárcisztikus
7. obszesszív-kompulzív, vagy kényszeres
8. paranoid
9. passzív-agresszív
10. skizoid
11. skizotípiás
3.: Szerintem te nem fogsz kapni gyógyszert, de ha kapnál, nagyon óvatosan vele, mert van olyan "ismerősöm", aki alkohollal keverve teljesen tönkretette magát, miközben gyógyszerrel kezelték. - laikus vagyok
Te lány vagy egyébként?
Köszi a leírást, de laikusként ez nekem nem sokat mond, ebből, még teljesen egészségesnek, normálisnak gondolnálak. Nem a diagnózis és a betegség a lényeg, hanem a betegségben elöltött évek életminősége!
Azaz, hogy boldogan él-e az ember, vagy nyomorult módon, magányban! Az szerintem a legsúlyosabb betegségekre is igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!