Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi az a fantázia tulajdonképpe...

Mi az a fantázia tulajdonképpen? Meg a képzelőerő? Amikor csukott szemmel magatok elé képzeltek egy arcot, vagy egy jelenetet (például egy tengerpartot), azt tényleg látjtok, mint egy éles képet?

Figyelt kérdés

Az afantázis nevű betegség kapcsán jutott eszembe. Egy cikkben olvastam, hogy a legtöbb ember, ha becsukja a szemét, tényleg képes maga elé képzelni egy-egy képet.

Én eddig azt hittem, nekem is van képzelőerőm, de most elbizonytalanodtam. Ha gondolom valamire, ilyen pillanatszerű képek (?) nekem is bevillanak, de ezek nem olyan tiszták, mint a szemmel látott képek. Ezeket valahogy "másképp" látom, tehát gondolom, nem a látóközponzom jön ingerületbe.

2016. szept. 17. 17:45
 1/3 anonim ***** válasza:

A képzelőerő,a jobb agyfelünk képessége.Rendszerint a balagyfél rögzült észlelései emlékeit rakja össze.

Ennek aktivitása úgy változó,mint tanulási képességünk.

Optimális esetben a bal,és jobb agyfélnek jó kapcsolata van az elmében.

Az alkotóművészeknek,ez különösen fejlett.

2016. szept. 17. 18:18
 2/3 anonim ***** válasza:
Ismerek olyan festőművészt aki azt mondja nincs neki ezért mindent másol. Ha kíváncsi vagy vannak segédszerek erre.
2016. szept. 18. 19:15
 3/3 A kérdező kommentje:

De én azt hiszem, van :) De sokszor direkt nem tudok elképzelni olyan dolgokat, amelyek nem érdekelnek.

Közben utánanéztem az aphantasia nevű betegségnek, és itt a beteg hangokat sem tud felidézni, illatokat sem.

Nekem a hangemlékek felidézése sokkal jobban megy, mint a vizuális emlékeké, meg az a terület nálam annyira jól működik, hogy dalírásnál szinte hallom a fejemben a dalt hangszereléssel.

A vizuális képzelőerőm nem ennyire fejlett, nagyon tisztán nem látok magam előtt képeket (tehát nem olyan élénken, mint a szemmel látott képet), és az vizuális asszociációk sem működnek olyan jól, mint szeretném.

De ez másnál (például nálad, kedves 2. válaszoló, ha már idefáradtál) mennyire erősen működik?

2016. szept. 19. 13:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!