Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tehetnék? (bővebben lennt)

Mit tehetnék? (bővebben lennt)

Figyelt kérdés

Tudom, volt már jópár ilyen kérdés... De ha valaki elolvassa és próbál segíteni, annak hálás leszek.

Szerintem a legnagyobb baj az velem, hogy nincs önbizalmam. Ezt már régóta tudom, de hiába próbálom orvosolni, ugyanott vagyok, mint ahol elkezdtem. Ez kívülről is látszik, nemrég figyeltem meg: ha nem baráttal beszélek, a hangom is más... Olyan "bocsánatkérő", nem a normális hangszínem. Plussz még az egyik kezemet akaratlanul is a előre teszem (hashoz vagy mellkashaz) védekezésképpen. Folyton azt hallom (legtöbbször valószínűleg tévesen), hogy engem beszélnek/nevetnek ki.

Sokan szeretnek élni, de én úgy érzem, hogy akaratom ellenére belöktek ide és nem tudok kiszállni. Pedig erőltetett menet az enyém. :( Ha elesek, sírok egy sort, buzdítom magam aztán megyek tovább, de minek?

2010. ápr. 17. 20:14
 1/5 anonim ***** válasza:

Nos, először is. Hány éves vagy? Mert ha egyszer lesz egy olyan ember, aki nagyon szerelmes lesz beléd, talán

ő ad majd annyi önbizalmat, hogy elhidd, igenis szerethető vagy!

Amúgy meg a "szövegedben" az önbizalom hiányán kívül jókora önsajnálatot is véltem felfedezni. Miért nem vagy olyanokkal, akikről tudod, hogy megbecsülnek? Anyukád? Apukád? Tesód? Valakid? Hidd el, sokan szeretnek, csak nem veszed észre a hatalmas önsajnálásban.

2010. ápr. 17. 20:30
 2/5 A kérdező kommentje:
Igazad van, ami az önsajnálatot illeti. Persze vannak, akik szeretnek (nem szerelemből). És igazából ez nagy kérdés, miért vagyok ilyen önbizalomhiányos-depressziós alkat. Szüleim nem ilyenek, szóval nem örökölhettem, igazi nagy negatív élmény sem volt. Bár ezt nem hiszem, hogy valaki neten keresztül, látatlanban fogja megválaszolni. :) Mindegy,a lényeg az, hogy meg akarok változni.
2010. ápr. 17. 20:56
 3/5 anonim ***** válasza:
Próbál meg ne törődni azokkal, akik kinevetnek! Úgyis csak valami olyasmi indokuk van a bántásra, hogy irigyek rád, vagy valami hasonló. A barátaid előtt ne idegeskedj, ők úgyis elfogadnak olyannak, amilyen vagy. Ha nem, akkor nem igaz barátok. Próbáld meg az életben inkább a jó dolgokat észrevenni!
2010. ápr. 17. 21:03
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem, egy szerelem nem fog önbizalmat adni neked. Csak te adhatsz önmagadnak önbizalmat, de ez egy nagyon hosszú folyamat része. De mindennek a kulcsa az önismeret. Megpróbálom néhány mondatban leírni, hogy mi a lényeg, bár ez csak nagyon felszínes lesz. Szóval a lényeg az hogy úgy szerezhetsz magadnak önbizalmat, ha napról napra tudatosan olyan dolgokba ugrassz bele amitől félsz. Például ha félsz leszólítani egy lányt, akkor menj oda és szólítsd le. DE! Ez nem egy olyan folyamat mint azt sokan hiszik, hogy oké, odamentem, legközelebb már nem lesz ezzel gondom, NEM, ezzel a dologgal nap mint nap szembe kell nézned és küzdened vele! A lényeg az hogy időről-időre megmérettesd magad, tudatosan keresd azokat a helyzeteket, amikről tudod hogy alig, vagy csak nehezen tudod kezelni őket! Így szerezhetsz valódi önbizalmat. Nem könnyű meló...
2010. ápr. 17. 21:55
 5/5 A kérdező kommentje:

Utolsó,

ezek szerint te is ezt a módszert csináltad. Hatásos volt? Mennyit fejlődött az önbizalmad? Belevágok én is, bár már volt olyan amikor pozitív változást észleltem és belevágtam olyan dologba, amitől féltem. Aztán tisztára begörcsöltem és elfutottam. Mintha köd szállna az agyamra, vagy nem is tudom. Utálom ezt az érzést. De le fogom küzdeni.

2010. ápr. 18. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!