Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van itt közületek olyan...

Van itt közületek olyan akinek a Ritalin nevű gyógyszer segített érettséginél és utána felvették egyetemre?

Figyelt kérdés
Manapság csak a legkiválóbb tanulókat veszik fel egyetemre. diagnosztizálatlan figyelemzavarom van, én szrul tanulok és nem érdekel, el megyek pszichiáterhez mert ha csak gyógyszerrel lehet tanulni akkor tanulok gyógyszerrel kit érdekel nem fogok megrohadni több műszakban egy gyárban minimálbérért.... nem tudom ennek a szernek mik lehetnek a mellékhatásai illetve van-e rá vmi alternativa...? megköszönném ha olyan irna aki hosszú időn át szedte és van tapasztalata, illetve h a mellékhatásait hogy lehet kivédeni

2016. júl. 24. 13:38
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha elmész pszichiáterhez, akkor ő elmondja. Saját kútfőből nem venném be. Ilyen gyógyszereknél elég fontos, hogy helyes legyen a diagnózis. Akkor hat, ha tényleg ADHS-ed van.Különben a Ritalin elég sokat árt a szervezetnek, sok rizikót hord magában.

Néhány mellékhatás súlyos lehet. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:

Gyakori (10 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

- szabálytalan szívverés (szívdobogásérzés), gyors szívverés,

- hangulatváltozás, hangulatingadozás vagy személyiségváltozás,

- torokgyulladás és láz vagy hidegrázás (a fehérvérsejtszám csökkenés jele).

- Nem gyakori (100 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

- késztetést érez, vagy foglalkozik az öngyilkosság gondolatával,

- nem létező dolgok érzése vagy hallása (hallucinációk), ezek az elmezavar, a pszichózis jelei,

- akarattól független beszéd vagy testmozgások (ún. Tourette-szindróma),

- súlyos allergiás tünetek, mint például bőrkiütés, bőrviszketés vagy csalánkiütés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek feldagadása, légszomj, sípoló légzés vagy nehézlégzés.

- Ritka (1000 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

- szokatlan izgatottság, fokozott aktivitás és féktelenség érzése (mánia).

- Nagyon ritka (10 000 ember közül kevesebb mint 1-et érint)

- szívroham,

- görcsroham (rángógörcs, konvulzió, epilepszia),

- bőrhámlás vagy bíborvörös foltok a bőrön,

- az idegrendszer átmeneti vérellátási zavara miatt kialakuló, a szemeket, a fejet, a nyakat, a testet érintő, olyan görcsös izom-összehúzódások, amiket nem tud befolyásolni,

- erős fejfájás vagy zavarodottság, bénulás vagy mozgás- és látásproblémák, beszédzavar (ezek az agyi erekben lévő problémák tünetei lehetnek),

- véraláfutás, a vér alakos elemei számának csökkenése (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék), melynek következtében nagyobb az esélye, hogy fertőzéseket kapjon, vérzékenyebbé váljon és könnyebben alakulhassanak ki véraláfutások,

- a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, nagyon magas vérnyomás és súlyos görcsrohamok (ún. "neuroleptikus malignus szindróma"). Bizonytalan, hogy ezt a mellékhatást a metilfenidát vagy más, olyan gyógyszer okozza-e, amit a metilfenidáttal együtt szed.

Szóval elsősorban az indikáció megléte lenne fontos

2016. júl. 24. 16:17
 2/3 A kérdező kommentje:
Szerintem biztos lehetne valami olyat alkalmazni, ami csökkenti a mellékhatásait akár táplálékkiegészítőt ami a vérnyomást csökkenti v nem tudom én alternativ kezelési módszert alkalmazok, az idősöknek demenciára-elbutulásra adott gyógyszereket szedem amelyeknek hasonló hatásmechanizmusuk van de nem olyan hatékonyak és hosszú idő kell mig kialakul a hatásuk én a ritalint csak átmenetileg akarom használni ha tényleg kell mert olvastam hogy ez azonnal hat.Ugyanúgy mint a ritalin a dopamin-norepinefrin rendszerre is hatnak de amiket szedek leginkább az acetilkolinra és glutamátra. ADHD-ben a dopamin és norepinefrin általános hiánya áll fennt. Hallottam még a bupropion(wellbutrin) nevű antidepresszáns gyógyszerről, ugyanolyan dopamin norepinefrin újrafelvétel gátló mint a ritalin csak gyengébb... szerinted azt érdemes lenne megpróbálni? Coaxil-tianeptint olvastam még, meg amúgy nekem tanulási nehézségeimről papirjaim is vannak csak iskolába nem foglalkoztak vele, mig más 7-8 évesen megkapja a Ritalint és szedheti....
2016. júl. 24. 16:50
 3/3 anonim ***** válasza:
Menj el pszichiáterhez. Beszéld meg vele. Az interneten olvasott információ nem szakképzettség. Ha szükséged van rá, biztos kapsz
2016. júl. 24. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!