Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van az, hogy ennyire...

Miért van az, hogy ennyire rettegek attól, hogy mások rosszat gondolnak rólam? Miért nem tudok normálisan élni?

Figyelt kérdés

Állandó félelemben, szorongásban élek. Ha bekerülök egy társaságba, akkor állandóan azon agyalok, hogy ki mit gondol rólam, megfelelek-e nekik, mennyire fogadnak el, nem néznek-e hülyének, stb. Azonkívül van egy halogatási és döntéselkerülési kényszerem; mindig igyekszem a lehető legtovább döntéshelyzetben maradni, mindig mindent az utolsó pillanatra tolok, és ez nem igazán tesz alkalmassá arra, hogy felelőse legyek bárminek. Most egy éve bekerültem egy, hát, nevezzük talán önképző körnek, ahol együtt foglalkozunk gyerekekkel és szinte látom a neheztelést az emberek szemében, és szinte várom azt, hogy valaki egy nap majd odaálljon elém és azt mondja, hogy egyszerűen elegük van a megbízhatatlanságomból és a kifogásaimból, és a továbbiakban nem tartanak igényt rám. Nagyon nehéznek találom azt, hogy őszinte legyek emberekkel és beilleszkedjek valahova. Megmagyarázhatatlanul szorongok egy csomó mindentől, és ami még fontosabb, szégyent érzek. Sokszor szeretek csak úgy egyedül maradni és észrevétlen lenni és úgy átrágni a problémáimat és örülni, hogy nem lát senki. Állandó szégyenérzetem van. Úgy érzem, én nem vagyok olyan jó, mint a többi ember, én rejtegetek valami szégyenteljeset, aminek nem szabad napvilágra kerülnie. Szinte mindig egyedül vagyok. Lányt se igazán tudok közel engedni magamhoz. Leginkább azt szeretném, ha hibernálnának, eltelne pár évtized, elfelejtenének az emberek, és mindent újrakezdhetnék.

Jártam már pszichológushoz, de azt is szégyellem. 24 éves vagyok és a szüleim fizetik, én nem tudom magamnak finanszírozni, mert drága. Azonkívül azt se tartom normálisnak, hogy ebben a korban segítséget kell kérnem a problémáim megoldásához.

2016. júl. 4. 22:24
 1/7 anonim ***** válasza:

Tanulsz? Dolgozol?

Nem bántásból, de ezzel szakemberhez kell fordulnod. Így lehetetlenség élni. Gondolom, semmit nem segít, ha azt írom, amiket érzel társaságban, vagy más emberek részéről, annak a fele se felel meg a valóságnak. Nyilván te is érzed, ha kiírtad a kérdést.

Múlt időben írod a pszichológust, pedig kellene, még mindig. Sportolj, foglalkozz a hobbiddal, keress olyan munkát, elfoglaltságot, amiben sikered van.

2016. júl. 4. 22:30
 2/7 anonim ***** válasza:
Pont mintha én lettem volna pár hónappal ezelőttig. Még a kor is stimmel és az anyagi helyzet. Neurotikus típus vagy (pontosabban a neuroticizmus skálán magas pontszámot érnél el) , ez már szinte biztos. Ha ezt tudod, akkor onnan már el lehet indulni...
2016. júl. 4. 22:30
 3/7 anonim ***** válasza:

Szerintem alapjáraton ez teljesen normális érzés, amíg nem befolyásolja az életedet rossz irányba. Mindenki érez hasonlót, mindenkinek nehéz beilleszkedni, ez csak azon múlik, ki mennyire vesz magára dolgokat. Egyszerűen szard le, ne foglalkozz a külvilággal, a saját belső békédet kell megtalálnod, nem másoknak kell megfelelni csakis magadnak!

Első lépésként fogadd el önmagad, olyannak amilyen. Ne akarj megváltozni, csináld azt amit szeretsz, félelmek nélkül.

És jegyezd meg: az emberek megismerhetnek téged - olyannak amilyen vagy. Ettől még nem kell jóban lennetek, ha valakinek nem tetszel,nem lesztek barátok, senki nem fog emiatt utánlni. Engedd hogy megismerjenek, és fogadd el a kritikákat - de ne fogadd meg! Csak a saját kritikádat.

2016. júl. 4. 22:42
 4/7 A kérdező kommentje:

Mindkettőben biztos vagyok (abban is, amit az első írt, hogy szakemberhez kéne járnom, mert nem lehet így élni, és a neuroticizmusban is). Amikor tanultuk a Big Five-elméletet, akkor rögtön eszembe jutott, hogy a neuroticizmusban én szerintem kimagasló pontszámot érnék el :) Úgy tudnám megfogalmazni, hogy minden apró kis dologból képes vagyok iszonyú szenvedést okozó problémát csinálni. Most ezzel a csoporttal egy táborba fogok menni, de ez is ezerféle félelmet, aggályt szül bennem (eleve már egy ideje félek a táboroktól). Mindig, ha valami messzi helyre megyek, távol a családomtól, akkor menekülőutakon töröm a fejem. Hogy jutok haza a legkönnyebben, ha baj van? Milyen ürügyet találjak ki, hogy lehetőség szerint idő előtt eljöhessek? Ha viszont történetesen jól érzem magam, akkor meg azért leszek szörnyű rosszkedvű, mert otthagyok valamit, ami tetszik. Nem egyszer volt már erre is példa. Volt egy olyan, hogy két tábor volt átfedésben egymással, és a másodikra el se akartam annyira menni, de mivel az elsőben is féltem az új emberektől, jól jött, hogy ráfoghattam, hogy azért kell hazautaznom, hogy arra elmehessek. Amikor pedig hazamentem, már meg is bántam. El se tudjátok képzelni, mennyit szorongok ilyeneken. Pl. volt olyan lány, aki szeretett, minden esendőségem ellenére, de féltem attól, hogy nem tetszik eléggé a hosszú távú kapcsolathoz. Ismerek komoly lányokat, akik összejönnének velem, de az tart vissza, hogy nem akarom, hogy pár hét vagy hónap után szakítsunk, mert én most csak rövidtávú kapcsolatban tudok gondolkodni. Tulajdonképpen mindenfajta elköteleződéstől rettegek. Szokásommá vált, hogy mindent függőben hagyok. Emiatt egy furcsa, megbízhatatlan, fárasztóan döntésképtelen alaknak tűnök kívülről. És ez igaz is rám - jelenleg.

Csak én tudom, hogy amúgy nem vagyok az. Mint ahogy a beteg ember se állandóan lázas, vagy állandóan kiütéses, engem se tartósan, a személyiségem részeként jellemeznek ezek a tulajdonságok, csak felvettem őket az utóbbi pár évben, mint szokásokat. Biztos vagyok benne, hogy megvédenek valamitől. De ugyanakkor az is tény, hogy jelenleg nem jutok egyről a kettőre, tényleg nem bírok élni. Mintha megálltam volna a fejlődésben. Csak az életkorom szerint vagyok 24 éves, amúgy egy kamasz szintjén vagyok. És minden egyes eltelt nappal jobban szégyellem magam. Főleg a családom előtt. A barátaim szinte már mind dolgoznak. Ők nem paráznak állandóan azon, hogy eléggé hozzájuk illő-e a barátnőjük, nem keresik állandóan az igazolást a döntéseikért.

2016. júl. 4. 22:45
 5/7 A kérdező kommentje:
Mindig attól félek, hogy majd kiközösítenek valahonnan, hogy az emberek agyára megyek...
2016. júl. 4. 23:02
 6/7 anonim ***** válasza:

Gondolj arra: és akkor mi van?

Nem történik semmi. Lesznek mások.

2016. júl. 4. 23:03
 7/7 anonim ***** válasza:
Ezt sajnos nem tudom írásban jól átadni, de tudd, hogy amit leírtál egy az egyben igaz volt rám. Én amellett, hogy neurotikus típusú vagyok, nagyon függtem is a családomtól és ugyanígy voltak pártalálási nehézségei (vagy hát vannak mert továbbra is szingli vagyok de mostmár nem görgetek akadályokat a pártalálás elé legalább). Nekem csak a drasztikus lépés segített, utazás, önálló életvitel kialakítása, távol a családtól. Most, hogy megint a családomnál lakok, visszajönnek ezek az érzések, de már tudom, hogy nem szabad bedőlni nekik és menni kell előre, haladni az élettel.
2016. júl. 6. 00:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!