Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Így lehet valaki diszlexiás?

Így lehet valaki diszlexiás?

Figyelt kérdés

Néhány szóban szinte mindig összekeverem az r és l betűket (szóban és írásban is, pl. reflektor, líra, lepra, de néha még a repülőben is), ezért szerettem volna utána járni, miért.

A diszlexia tünetei közül sajnos több is jellemző rám. Mindenféle mozgásban ügyetlen voltam mindig, táncolni nem tudok, elég gyakran nekimegyek egy-egy asztalnak, széknek,stb. Az írásképem lány létemre nagyon csúnya, nagyon nehezen olvasható. Fényre és zajokra is érzékeny vagyok, pl. a csámcsogást, a köhögést nem bírom elviselni. A kézügyességem nem túl jó, bár régebben egy ideig rajzolgattam, a másolás képről és tárgyak lerajzolása egész jól ment. A jobb és bal oldal keverésével nem tudom hogy állok igazából, mert ha meg kérdezik tudom, melyik melyik, de pl. szövegszerkesztésnél előfordul, hogy az utasítással ellentétes oldalra igazítok, a vízszíntesen és függőlegesen középre igazítást mindig keverem. A tájékozódási képességeim nagyon rosszak, egy új környezetben soha nem tudom megyjegyezni az útvonalat, de még abban a városban is képes vagyok eltévedni, ahol három éve tanulok, illetve nem vagyok benne biztos, hogy jó irányba megyek; néhány hete döbbentem rá, hogy évekig jártam egy hosszabb útvonalon az egy utcával arrébb lévő rövidebb helyett. Ennek ellenére a távolságok megbecslése nem megy rosszul, mindig meg tudom mondani, hogy kb. mennyit utaztunk, időben ugyanez. A számolás könnyen megy, matek faktos vagyok, és nem megy rosszul. A térbeli feladatok megoldásánál néha kicsit el kell gondolkoznom, hogy mégis mi hogy van, de megoldom. Ha valamiből két lehetőség van, azokat gyakran összekeverem (pl. függőleges-vízszintes, ikonok közötti váltás telefonon). Elég rendetlen vagyok, nem szoktam összepakolni a szobámban, de feladatokat utálok úgy megoldani, hogy valami nem jól van, nem a helyén, rendszertelen, stb. Eléggé visszahúzódó vagyok, nincs sok barátom. Dolgok lemásolásával nincsenek gondjaim, számsorokat is pontosan meg tudok jegyezni.

A tanulással nincsenek nagy gondjaim, mindig jól tanultam, a helyesírásom nem rossz. Inkább a humán tárgyak mennek rosszul, a törit nem szeretem, mert be kell magolni, én pedig azt nem tudok. A magyart pedig azért nem, mert nincs érzékem a vers- és műelemezgetésekhez, szerintem nincs benne semmi logika, és fusztrál, hogy nem értem, mi miért van, órán gyakran visszakérdezek, költöi képek kibogarázása egyáltalán nem megy.

A nyelvi képességeim nem rosszak, most érettségizek, az írásbelim elég jól sikerült, osztályszinten is a legjobbak között van. Programozó szeretnék lenni, a tanárom szerint van tehetségem hozzá, azt mondta ebbe az irányba kell elindulnom. Ezek nem mondanak ellent a diszlexiával? Ha nem vagyok diszlexiás, akkor miért vagyok ilyen ügyetlen?

17 éves vagyok, kisiskolás koromban nem merült fel soha (tudtommal), hogy valami bajom lenne. Azt olvastam, hogy 5. osztályig jelentkeznekd a diszlexia tünetei, én még akkor is kitűnő voltam. Az olvasással volt gondom, de csak olyan jellegű, hogy nem vittem le a hangsúlyt a mondatok végén, egyébként szerettem és szeretek olvasni. Előfordulhat ilyen, hogyha diszlexiás valaki?

2016. jún. 13. 12:09
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
0%
Egyszerűen csak ügyefogyott, életképtelen vagy. De az nagyon.
2016. jún. 13. 12:16
 2/15 anonim ***** válasza:
83%
Lehetsz diszlexiás, annak sokrétű megnyilvánulási formái és fokozatai vannak, és kisebb korban ésszel, memóriával simán lehet kompenzálni. Néhány a felsoroltak közül jellemző tünet (nagymozgásban és finommotorikában ügyetlenség, téri tájékozódás hiánya), viszont más felsoroltaknak semmi közük hozzá. Még autisztikus jelek is fellelhetők. És ne keverd össze a diszlexiát a diszkalkuliával. Ha van sok pénzed, akkor kérhetsz szakértői vizsgálatot. A programozói pályaválasztásodat meg a mindennapi boldoulásodat mindenesetre nem zavarja.
2016. jún. 13. 12:26
 3/15 anonim ***** válasza:
Ja, most jövök rá, hogy még nem is vagy 18. Előrehozott az érettségi? Akkor a nevelési tanácsadóban még ingyen megvizsgálnak.
2016. jún. 13. 12:29
 4/15 A kérdező kommentje:

Igen, előrehozott. A neten olvastam ezeket a "tüneteket", mindent onnan soroltam fel, most nincs időm jobban beleásni magam.

Mit takar ez a vizsgálat? Nevelési tanácsadóba mehetek egyedül is? Hiszen nem én nevelem magam :D De nem szeretnék ebből nagy patáliát csapni, elhurcolni anyukámat mindenféle vizsgálatokra. Mennyi időt venne igénybe? Ha hónapokat, akkor lehet kifutok az időből.

2016. jún. 13. 12:39
 5/15 anonim ***** válasza:
22%

Szerintem ez nem diszlexia tünetei. A legtöbb lánynak rosszul megy a tájékozódás és annak felismerése, melyik a jobb-és bal oldal. Ez tény.

Az, hogy idegesít a csamcsogás abba semmi fura nincs, szerintem az mindenkit idegesít.

A kézügyességed nem jó, azért nem tudsz rajzolni és szépen írni. Ez sem betegség.

Simán ügyetlen van, azért mész neki dolgoknak. Én pl. áltó helyembe el tudok esnil, még se vagyok diszlexiás.

Bemeséled csak magadnak

2016. jún. 13. 12:43
 6/15 anonim ***** válasza:
63%

Előző, a szakvéleményt talán hagyjuk a szakértőkre...

A nevelési tanácsadóba (most pedagógiai szakszolgálatnak hívják) egyedül is elmehetsz, majd ott eligazítanak. Általában a szülő is el szokott menni, de a gyerekek is kisebbek. Téged nem kerget a tatár, mert olyan kismértékű lehet a diszlexiád, hogy emiatt úgyse fognak felmentést adni, nem is tudom, hogy miféle könnyítést szeretnél. Inkább csak a tájékozódásról van szó.

2016. jún. 13. 13:09
 7/15 A kérdező kommentje:
Nem szeretnék semmilyen könnyítést :)
2016. jún. 13. 13:18
 8/15 anonim ***** válasza:
41%

"Ha nem vagyok diszlexiás, akkor miért vagyok ilyen ügyetlen? "

Ahhoz nem kell diszlexiásnak lenni, hogy valaki ügyetlen legyen.

2016. jún. 13. 13:23
 9/15 anonim ***** válasza:
8%
Dikklexia
2016. jún. 13. 16:18
 10/15 anonim ***** válasza:
83%

Nekem is úgy tűnik, hogy itt sok minden keveredik. Első tippem az lenne, hogy átszoktatott balkezes lehetsz, az hat ki ilyen mértékben a téri tájékozódásra.

(Sok gyereket akaratlanul szoktatnak át kicsi korban bal kézről jobbra, ez okozhat gondokat a későbbiekben.)

Ugyanakkor ahogy fentebb írták, valóban megjelennek autisztikus tünetek is (érzékszervi túlérzékenység), de ilyen mértékben kb. mindenkinek van.

2016. jún. 13. 18:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!