Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan lehet tudatosan rávenni...

Hogyan lehet tudatosan rávenni/megtanítani az agyat, hogy ne, vagy kevésbé érzékelje a fizikai fájdalmakat?

Figyelt kérdés
Olyasmire lennék kíváncsi, mint amit a fakírok is csinálnak. Nem akarom magam kínozni, de az életben úgy érzem a legtöbb gátlásom és még a szociális fóbiám is a fájdalomtól való félelmem. A haláltól sem félek (félnék), ha az fájdalom nélkül zajlana. Ha csak valami erősen kellemetlen, vagy ijesztő, azt szinte már megszoktam, de maga a fájdalom életem egyik legnagyobb ellensége tán. Hogyan tudnám az agyamat olyan tudatállapotba hozni, hogy mindenféle fájdalmat az elviselhetőség határain belül érzékeljen? Gondolom valamilyen rendszeresebb fájdalomnak kell kitegyem magam kezdetben, de mégis hogyan működik ez? Szívesen elsajátítanám ezt, hogy ne féljek élni. (25/F)

2016. máj. 1. 22:07
 1/6 anonim ***** válasza:
Hát igen nekem is az jutott eszembe hogy próbálj magadnak okozni fokozatosan több fájdalmat. Vagy pszichológialiag közelítsd meg. Nem tudom most te félsz az olyan dolgoktól ami fájdalommal jár? Az még önmagában természetes mindenkinél, ha viszont már előre rettegsz az már inkább baj. Ne félj előre mert lehet nem is nagy dolog ha meg meg kell történnie akkor meg kell. Ezt kell elfogadni.
2016. máj. 1. 22:29
 2/6 anonim ***** válasza:

A félelmet nem lehet úgymond kiverni az emberekből! A megnyugvás enyhítheti csak. De mert a fájdalom az egy érzet, ezt esetleg nyugtatókkal lehet mérsékelni.

De valójában az ok abban rejlik hogy az agy képtelen helyesen feldolgozni és raktározni a beérkező információ áradatot. Ennek elsődleges oka hogy az agy bizonyos területei nem jutnak elegendő oxigénhez. Ebből alakul ki a gátlásosság, a stressz, és később idővel komoly pszichés betegségek. Mindent összevetve, az emésztés, a légzés, koordinálásával lehet javítani az állapoton.

2016. máj. 2. 08:43
 3/6 anonim ***** válasza:

ÁÁÁÁÁ nehogy emiatt nekiállj nyugtatózni! :D

Amúgy is én jobban aggódnék a helyedben, ha a haláltól meg TÉNYLEG nem félsz, miközben a vele (esetleg) járó, valószínűleg néhány másodperces fájdalomtól viszont igen.

Amit a fakírok csinálnak, az egy élet gyakorlása és lelki edzése. Valóban azt lehetne akár, hogy szándékosan, - eleinte kisebb - fájdalmakat élsz át, és figyeled magadat.

2016. máj. 2. 08:50
 4/6 anonim ***** válasza:
Nem a fájdalom maga a szenvedés - ezt is Indiában tanítják sokan - hanem valójában a fájdalomnak a tudatos megélése, illetve az ahogy ellenállunk neki, ahelyett, hogy higgadtan elfogadnánk, mint csupán egy élményt, az élet részét, tehét a tudatunknak a fájdalomra adott reakciója a szenvedés.
2016. máj. 2. 08:56
 5/6 A kérdező kommentje:
2. válaszoló mond valamit. Ugyanis én tényleg oxigénhiányosan születtem, de mondjuk úgy, hogy egy szerencsésebb, enyhébb formáját éltem meg. Viszont papírom is van róla, vittek vele orvoshoz kiskoromban, de nem találtak semmi problémát akkor. Normális suliba járhattam, de később komolyabb feladatoknál meglátszott, hogy ha tudok, értek is valamit, nekem az idő sokszorosára van szükségem, magyarul lassabb vagyok mint a többiek. Úgy néz ki kb. 4-5 évet azért el vagyok maradva a generációmtól, meg egyensúly hiányom is van egyik felemre. Amúgy én gyerekként életvidám voltam, sőt nagyon is, a probléma hirtelen ütött be kamaszkorban, kb. 12-13 évesen szerintem. Akkor lett ez a hirtelen félelem, gátlásosság, és hogy nem tudom követni a többieket, a trendeket, nem értek meg poénokat, az életben sok mindent, viszont eléggé empatikus személyiség vagyok. Olvastam én is róla, hogy az oxigénhiányosság okozhat depressziót. Emellett tényleg ott van az emésztési zavar nálam, légzés, vérnyomás, bélproblémákkal műtve is lettem, de az inkább fejlődési rendellenesség lesz. Nagyon rossz így élni már jóval 20+ fölött, úgy, hogy emlékszem milyen volt boldognak lenni. És mivel sokat jártam anno a kórházakat, én kiváltképp hozzá voltam szokva az erős fájdalmakhoz, ezért sem értem most magam.
2016. máj. 2. 12:53
 6/6 anonim ***** válasza:

Tinikorodban nem volt valami olyan élményed, ami nagy fájdalommal és félelemmel járt egyszerre? Például, valami megégetett, és nagyon megijedtél, vagy megvágtad a kezed, ami nagyon vérzett, vagy ilyesmi nem volt? Mert egy ilyen kellemetlen emlék előidézhet - szerintem - ilyen fóbiát.

Ha ennyire zavaró a fóbiád, próbálj meg beszélni egy pszichológussal, lehet, hogy ő tud valami megoldást (beszélgetés, terápia, gyógyszer, akármi), ami segíthet leküzdeni a fóbiádat.

Szerintem mindenkinek, vagy legalábbis majdnem mindenkinek van legalább egy fóbiája. Én például a tűktől irtózom (egyszer egy vérvételen úgy elsápadtam, hogy majdnem elájultam, meg sem értettem, amikor szóltak, hogy vége és szorítsam rá a vattát.). Meg a vért sem annyira bírom. Mármint magával a vérrel nincs bajom, csak a vérfolyásnak, vér spriccelésének, stb.-nek a látványát nem bírom, meg az ilyen érbe, nyakba szurkálós dolgokat sem.

Vagy lelkileg nem bírod feldolgozni azt, ha valami fáj, vagy a hormonok nem működnek megfelelően. Például, fájdalom hatására egy fájdalomcsillapító hormon termelődik, az endorfin, ami egyben boldogsághormon is. Bizonyos esetekben ennek a hormonnak is köze lehet a mazochizmus kialakulásához (nem a szexuális mazochizmusra gondolok, hanem a fájdalom szeretetére). Lehet, hogy a mazochistáknál nagyobb mennyiség termelődik, mint az átlag embernél, vagy nem tudom. Nálad viszont lehet, hogy kevesebb. (Amúgy én magam is mazochista vagyok, szóval ez így érdekes, hogy a két ellentét így egymásra talált: aki fél a fájdalomtól, és aki keresi a fájdalmat :D )

2016. jún. 7. 23:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!