MAOI (MAO-gátló) gyógyszert Magyarországon felírhat pszichiáter?
Köszönöm a választ!
Szomorú vagyok :(
Nem, dehogyis!
Az évek során sokféle gyógyszert kipróbáltam a problémámra ami generalizált szociális fóbia, szorongás. SSRI, SNRI, MRI, triciklikus, benzodiazepinek. Szinte már csak a MAOI-k maradtak. Ráadásul most olvastam hogy a gyógyszergyárak feketítették be a MAOI-kat, hogy az új "modern", "biztonságosabb" SSRI-ket el tudják adni.
Szociális fóbiára, szorongásra a tranylcypromine bizonyult a leghatásosabbnak, az Aurorix és hasonlók már jóval kevésbé, az SSRI-k meg alig jobbak a placebonál.
Sajnálom, hogy egyik gyógyszer sem használt igazán. Én is sokfélét szedtem, de volt ami hatásosnak bizonyult, legalábbis időlegesen. Nekem talán a Floxet és az Efectin volt a legjobb, de gondolom ezeket már próbáltad. A MAO-gátlók használatát elsősorban a bizonyos élelmiszerekkel való életveszélyes kölcsönhatás miatt szorították vissza.
Gondolom, nem sokat segít, de az orbáncfüvet próbáltad már? A Nervenpfele tablettában is van, egyéb nyugtató hatású gyógynövényekkel együtt. Ez persze nem egy "lórúgás", de hátha van valami hatása, ha hosszabb ideig szeded.
Igen, azokat is próbáltam. :)
Az orbáncfüvet korábban már kétszer, de most újra. A bupropion (Wellbutrin, Elontril) mellé kiegészítőként "írta fel" az áterem. Naponta 2x1 evőkanálnyiból tea.
Korábban nem is tudtam hogy ez is MAO-gátló. Persze nem túl erős.
Világszerte sokan szednek még MAOI-t, mert jó. Az SSRI-khez köthető öngyilkosságok száma nagyságrendekkel nagyobb, mint ahány embernek baja lesz a MAOI - tyramine "probléma" miatt.
Most azon gondolkozom, hátha a pszichiáterem írhat fel receptet úgy is hogy itthon nem elérhető a gyógyszer, mert online nemzetközi gyógyszertárakban valószínűleg elfogadják. Majd meglátjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!