Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » MAOI (MAO-gátló) gyógyszert...

MAOI (MAO-gátló) gyógyszert Magyarországon felírhat pszichiáter?

Figyelt kérdés
Az irreverzibilis MAOI érdekel. Reverzibilis (RIMA) nem.
2010. ápr. 2. 10:27
 1/9 anonim ***** válasza:
Minden fajta antidepresszánst felírhat pszichiáter, az más kérdés, hogy MAO-gátlót már nem nagyon szoktak, mert elavult gyógyszernek számítanak.
2010. ápr. 2. 10:29
 2/9 A kérdező kommentje:
Igen, ezt tudom. Úgy értettem a kérdést hogy gyakorlatilag tud-e, tehát van-e ilyen a gyógyszertáraknak, van-e ilyen forgalomban.
2010. ápr. 2. 11:01
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha lesz egy kis időm, megnézem.
2010. ápr. 2. 11:02
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Csak reverzibilis MAO gátlók vannak forgalomban (Aurorix, Maorex, Mocrim).
2010. ápr. 2. 11:30
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Szomorú vagyok :(

2010. ápr. 2. 11:37
 6/9 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem miért? Talán nem ezzel szeretnél véget vetni az életednek...??
2010. ápr. 2. 11:55
 7/9 A kérdező kommentje:

Nem, dehogyis!

Az évek során sokféle gyógyszert kipróbáltam a problémámra ami generalizált szociális fóbia, szorongás. SSRI, SNRI, MRI, triciklikus, benzodiazepinek. Szinte már csak a MAOI-k maradtak. Ráadásul most olvastam hogy a gyógyszergyárak feketítették be a MAOI-kat, hogy az új "modern", "biztonságosabb" SSRI-ket el tudják adni.

Szociális fóbiára, szorongásra a tranylcypromine bizonyult a leghatásosabbnak, az Aurorix és hasonlók már jóval kevésbé, az SSRI-k meg alig jobbak a placebonál.

2010. ápr. 2. 13:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Sajnálom, hogy egyik gyógyszer sem használt igazán. Én is sokfélét szedtem, de volt ami hatásosnak bizonyult, legalábbis időlegesen. Nekem talán a Floxet és az Efectin volt a legjobb, de gondolom ezeket már próbáltad. A MAO-gátlók használatát elsősorban a bizonyos élelmiszerekkel való életveszélyes kölcsönhatás miatt szorították vissza.

Gondolom, nem sokat segít, de az orbáncfüvet próbáltad már? A Nervenpfele tablettában is van, egyéb nyugtató hatású gyógynövényekkel együtt. Ez persze nem egy "lórúgás", de hátha van valami hatása, ha hosszabb ideig szeded.

2010. ápr. 2. 17:14
 9/9 A kérdező kommentje:

Igen, azokat is próbáltam. :)

Az orbáncfüvet korábban már kétszer, de most újra. A bupropion (Wellbutrin, Elontril) mellé kiegészítőként "írta fel" az áterem. Naponta 2x1 evőkanálnyiból tea.

Korábban nem is tudtam hogy ez is MAO-gátló. Persze nem túl erős.

Világszerte sokan szednek még MAOI-t, mert jó. Az SSRI-khez köthető öngyilkosságok száma nagyságrendekkel nagyobb, mint ahány embernek baja lesz a MAOI - tyramine "probléma" miatt.

Most azon gondolkozom, hátha a pszichiáterem írhat fel receptet úgy is hogy itthon nem elérhető a gyógyszer, mert online nemzetközi gyógyszertárakban valószínűleg elfogadják. Majd meglátjuk.

2010. ápr. 2. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!