Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy ébresszem rá a barátom,...

Hogy ébresszem rá a barátom, hogy üldözési mániája van? Hogyan vigyem orvoshoz? Szerintetek veszély vele élni? Bánthat?

Figyelt kérdés
Iszonyat mennyiséget olvastam a témában, így biztos vagyok benne, hogy ez a baja. Aggasztó az üldözési mánia erőssége és félelmetes is. Nem tudom, hogy vigyem orvoshoz, azt mondja elmegy de sosem megy el. Illetve volt már és bipoláris zavart diagnosztizáltak nála. Ami szerintem téves. Szembesítettem vele, hogy mi a véleményem és h valószínű ez a betegsége és düh rohamot kapott és azt mondta elvágja a torkom.A következőket állítja: követik, mindenki őt nézi, el akarják rabolni és kiszedni a szerveit, rendőrségre akar menni, de fél, hogy megölik, ügyvédhez akar menni,a barátnőjére azt hiszi, hogy csalja több férfival is, állítja, hogy biztos a tényekben de közben semmilyen konkrétuma nincs, nincs közösségi oldalon már, mert állítása szerint feltörték az oldalát és a sz.gépét is, a telefonjában nincsenek elmentve a számok mert fél, mindenkiben és minden momentumban kételkedik, hallucinál, embereket lát, akik akkor az adott pillanatban nem is lehetnek ott, nem mondd el semmilyen tervét, amíg meg nem valósul és még sorolhatnám... köszi a válaszokat

2016. febr. 27. 19:22
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
kicsit több mint 16 éve barátok vagyunk és csak kb 1 éve beteg....! nem fogok hátat fordítani neki, csak mert beteg. Még akkor sem, ha már ott tartunk, h a legnagyobb rossz akarójának hisz engem... :( és azt mondja h soha többé nem akar látni se.....
2016. márc. 6. 21:57
 12/15 anonim ***** válasza:

Kevés számomra ez az infó, de azért valamit tudok írni.

Jó, ha van olyan barátunk, aki segít nekünk a nehéz helyzeteinkben. De nem mindegy, hogy ez a barát milyen körülmények között, meddig, hogyan segít.

Ő bevont téged a paranoid gondolatmenetébe, orvoshoz nem akar menni, mert nem tartja magát betegnek.

Te továbbra is azzal "segíted", hogy mellette vagy, próbálkozol laikusan azzal, amivel csak tudsz, pedig ő az "ellenségének" (de ide más szavakat is behelyettesíthetünk) tart téged.

Pont az ellenkező hatását éred el a barátság fenntartásával, a segítésnek, mert a kóros gondolata miatt ő nem érzi jól magát veled, nem érzi magát biztonságban, távolságot akar tartani, kórosan közeledik hozzád is.

Te azt gondolod, biztos így a jó, mert ez a sok éves barátságotok majd "megmentheti" őt, képes vagy kordában tartani a dolgokat, mert esetleg tartozol neki valamivel vagy valamiért érzed, felelős vagy érte vagy függő viselkedést alakítottál ki.

Tudod, maga a pszichiátria szakma, a tudósok, akik ezzel foglalkoznak, a személyzet is sokat küzd ezzel a kórképpel, mert nagyon-nagyon nehéz a segítés ebben az esetben és sokszor nem is sikerül kihozni ezeket az embereket ebből a kóros világukból. A visszaesés pedig óriási magas, mert a betegek zöme nem ismeri el, hogy beteg, így a gyógyszereket sem szedik általában. Igen nagyszámú a kriminális cselekmények elkövetése is.

Te olyan helyzetnek tetted / teszed magad aktív részesévé, amiben egy laikus nemcsak, hogy lelkileg folyamatosan sérül, de ott lebeg körülöttetek a kriminalitás kockázata és Te a "játszma" részese akarsz lenni valamiért mindenáron, még akkor is, ha a másik ezt nem akarja.

Te barátságnak nevezel valamit, ami egyoldalú már és a megmentő, az áldozat szerepvállalásod is felmerül és további kérdéseket vet fel, mennyire vagy egészségesen bevonódó, egészséges személyiségű ebben a kapcsolatban.

Ilyenkor is eszembe szoktak jutni ezek a példák:

Van kényszerbeteg gyerek. 1 órába telik, mire kimozdul a szülővel a lakásból, mert X-szer hozzáér a gázhoz, hogy elzárta-e, X-szer megmossa a kezét, X-szer megnézi, lekapcsolta-e a villanyt, X-szer le kell hajolnia, hogy a cipőfűzője rendben van-e stb.

A szülő ahelyett, hogy megengedné a gyermekének az aktív és intenzív pszichoterápiát, elhatározza, majd ő segít a gyerekének, mert képes rá, hiszen ő a szülője, ő ismeri és szereti is.

Tehát a szülő egyre feszültebb, mert mindig valamiért vissza kell mennie a gyereknek a lakásban és ott mindig elpiszmog X ideig. Hogy tudjanak haladni, a szülő mondja a gyereknek, majd ő visszamegy és megnézi a gázt. A gyerek beleegyezik. A gyereknek újra eszébe jut a villany, hogy biztosan nem kapcsolta le. A szülő visszamegy megnézni. A gyereknek eszébe jut a vízcsap, biztosan nem zárta el. A szülő visszamegy megnézni, hogy a gyerek megnyugodjon. Stb.

Tehát a szülő nem segíti a gyermekét ezekkel a bevonódásokkal, hanem pont, hogy fenntartja a tünetet, betegséget.

A szülő azt gondolja, tökjó, ha ő mindent leellenőriz a gyerek helyett, akkor hamarabb tudnak elindulni a lakásból, tehát a gyerek gyógyul, mert már kevesebbszer ellenőriz a gyereke valamit. Ha így haladnak, akkor a gyerek meggyógyulhat a szülő által -gondolja a szülő.

Ez teljesen téves hozzáállás. A szülő pont nem a gyereke gyógyulásához járul hozzá, hanem a betegsége fenntartásához.

Számtalan ilyen példa van még.

Mondhatod azt, Te lelkiismeretes barát vagy és nem akarod cserben hagyni azt, akit szeretsz.

Teheted ezt is. A saját döntésed.

De hol van ebben a barátod? Olyat teszel, úgy segíted őt, ahogyan az se neki nem jó, se neked nem jó. Te pedig még veszélyben is vagy.

Érdemes tájékozódni, mennyi pl. paranoid személyiségű, diagnózisú ember követ el agressziót, kriminális cselekményt, szavakban, tettekben, mennyi idegen és barát hal meg egy ilyen kóros kapcsolat fenntartása, bevonódása közben.

A barátodnak nem rád van szüksége (most nem), hanem szaksegítségre és nélküled, mivel Te már benne vagy a téveszméjében.

Viszont itt a gyk-n kérdeztél és mi válaszolunk neked.

Lehet, neked fájnak a hozzászólásaink, de kérdeztél és nekünk azok jutottak eszünkben, amik...

Amilyen lehetőségek vannak a távolságtartásodon kívül: a barátod háziorvosának jelezheted a barátod dolgait, de a helyi pszichiátriai gondozóban is tájékoztathatod a szakembereket és ők fognak javaslatot is mondani neked. A szülőkről most nem teszek említést, hiszen írtad, ők nemigazán folynak bele a gyerekük életébe.

Ha meg igazán furcsa, meghökkentő, veszélyes viselkedést látsz, akkor kérdezz rá az ügyeletre, gondozóra, háziorvosra, hogy mit csinálj ebben az esetben. Ők sok esetben kihívják a mentőket rendőrökkel együtt és elviszik az illetőt, jobb esetben - pszichiátriára, rosszabb esetben az IMEI-be, mert gyilkossági kísérlete volt vagy megölt valakit a kóros megnyilvánulása alatt.

A Te döntésed, egészségesen szeretnél élni és nem bevonódni, ezzel segítve jobban a másikat

vagy bevonódva maradsz, de akkor felelős maradsz érte és a következményekért is, mert a jelenléted erősíti a paranoid gondolatmenetét és bármikor elkövethet ellened valami agressziót.

Igen, bánthat, de akár még meg is ölhet, téged is.

Segítsd őt a távolságod tartásával és a szakemberek tájékoztatásával, javaslatot kérve tőlük. Ezt ajánlom.

2016. márc. 7. 10:12
 13/15 A kérdező kommentje:

Kedves 12-es válaszoló!

Nagyon köszönöm a részletekbe menő válaszod és értem, egyet értek veled.Azért kérdeztem, itt mert fogalmam se volt kihez lehet/kell fordulni és mi a helyes viselkedés (megjegyzem rengeteg olvastam a témában, kb. hiába). A válaszoddal segítettél és köszönöm. Azért azt hozzá kell tennem a történetemhez, hogy amikor szembesítettem a betegségével az üldözési mániával (volt orvosnál és azt hiszi bipoláris), onnantól szakított meg velem minden kapcsolatot és tart az ellenségének. Azóta én nem kerestem, szándékosan. Próbáltam beszélni az anyukájával, a volt barátnőjével, de semmi előre haladás vagy eredménye nem volt. A javaslatod miatt és azért is mert így sejtettem helyesnek nem fogom őt keresni. Viszont, beszélni fogok szakemberekkel. ha van még bármi javaslat vagy észrevétel szívesen fogadom, mert nagyon nehéz és borzalmas betegség ez. Köszönöm mindenkinek!

2016. márc. 7. 12:18
 14/15 anonim ***** válasza:
Érdekelene, hogy találtál-e szakembert? sajnos családtagom lett paranoias... és nem tudm mit tegyek, a gyógyszereknek rettenetes hatásairól hallottam. zombivá tesznek
2016. máj. 30. 06:12
 15/15 anonim ***** válasza:
Ez már nem szimpla üldözési mánia hanem paranoid skizofrénia
2018. febr. 23. 23:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!