Szerintetek ezek az Asperger-szindróma tünetei? Aspergeres vagyok? 21/F Elsősorban érintettek és szakértők válaszát várom.
Félre értés ne essék!Nem akarom magam különlegesnek érezni ezáltal.Inkább bárcsak olyan lennék,mint a többi normális,probléma nélküli fiatal,akik nem is gondolnak ilyenekre
Ezeket a jeleket,tényeket figyeltem meg magamon:(Előre szólok,hogy hosszú felsorolás lesz)
-ha egyedül vagyok,rengeteget beszélek magamban,úgy,hogy azokat a szavakat Istenhez intézem,vagy csak úgy simán magamnak mondom,amit csinálok
-sokszor nem veszem a lapot,hogy csak poénkodnak velem,komolyan veszem
-antiszoc vagyok,de piától fel tudok oldódni;vágyom a társaságra,de nem merek kezdeményezni
-ha emberek vesznek körül,sokszor csak állok egy helyben ledermedve,és nem tudom,hogy mozgassam a karom,a lábam,tehát odafigyelek rá
-ha beszélgetek valakivel,sokszor nem várom meg,míg befejezi,hanem közbevágok
-ha elakad a beszélgetés,nem tudom,mit kéne mondanom
-monoton,fakó hangon beszélek,nagyon szaggatottan
-közelről nem tudok az emberek szemébe nézni 3 mp-nél tovább,és távolról is csak akkor,ha hozzám beszélnek;tehát soha nem nézem hosszan a beszélőt,mert fixírozásnak tűnhet szerintem
-ha tömeg van,nem tudom,hova álljak,hova nézzek,ezért jár jobbra-balra,fel és alá a tekintetem,ami idegességet tükröz
-ha várakozom,vagy ha beszélgetek valakivel,szeretem a földet,a szőnyeget,v valamely szobarészletet nézni közben,mert megnyugtat
-Gyermekkoromtól megszállottan odavagyok a rendszámokért,és a számokért
-egy internetes sorsoló-programmal szeretek játszani,úgy,hogy felteszek egy kérdést,s a leírt válaszlehetőségeket beszámozom,majd kisorsolja,melyik rá a válasz,és azt elhiszem (pl. "A 10 felírt csaj közül melyiknek tetszem a legjobban?"-erre jön az mondjuk,hogy a "4.").Ezt jóslásra is felhasználom.
-Ha fodrásznál ülök,extrém érzékeny a nyakam,nem bírom,ha csak egy kicsit is a nyakamhoz ér a köpeny
-extrém jó a hallásom
-ha megkérnek valamire,hogy pl. hozzam fel ezt meg ezt,akkor sokszor előfordul,hogy lemegyek,de csak álok a helyiségben,s nem tudom,hogy mi volt az instrukció
-nehezen beszélgetek az emberekkel,ha 2-3 percnél tovább tart,már "fáj"
-szeretem kicsit rendetlenül hagyni a holmim,nem szeretem,ha elmozdítják onnan a cuccaim,ahová letettem
-nem sírtam több temetésen,pedig közeli barát/rokon hunyt el,akiket szerettem; idegenek előtt nem jött könny a szemembe,otthon viszont igen
-sokszor van valami kényszermozgásom,pl. csuklóhajlítgatás,nyak nyújtogatása,szemkidüllesztés stb.
-félek megszólalni emberek előtt,ha már 5-en,6-an jelen vannak
-a naptárba már 6 éve minden fontos eseményt feljegyzek,pl. kedvenc csapatom összes meccsének eredményeit napra pontosan,aztán hogy hányszor és mikor voltam itt meg ott,és az év végén csinálok belőle statisztikákat (szüleim szerint statisztikusnak kéne mennem,mert) minden dátumra emlékszem,hogy anno mi történt
-imádom tanulmányozni az atlaszt,autós térképeket;utazgatok rajtuk képzeletben;A Google Earth-ön pl. állandóan távolságokat méricskélek és megjegyzem a kilómétereket (nagyon jó voltam földrajzból a suliban)
-kb. 18 éves koromig mindig kitalált autóstérképet rajzoltam,bejelölve rajta mindent
- egy kezemen meg tudom számolni,hány buliban voltam;nem szeretem,többek között mert érzem a nyomást,hogy most fel kell szednem egy csajt,de félek h ez nem fog sikerülni,és ez egy ördögi kör...
-mindig a különc,szemüveges,csendes srácokkal tudtam csak normálisan beszélgetni;nekik volt türelmük hozzám,és persze vica versa
-sokszor veszek át más embertől szófordulatokat,stíluselemeket,egyéb kommunikációs eszközöket azért,hogy így menőbb,magabiztosabb legyek
-rettentően babonás vagyok,ragaszkodom a tárgyakhoz;ha elutazom,elköszönök a szobámtól,mintha érző személyisége lenne (persze tudom,hogy nincs...nem vagyok elmebeteg)
-szinte mindig gondolattorlódásom van,ezért naplót vezetek már régóta.
-tisztaságmániám is van
Kb. ennyi jutott most eszembe.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Mondom, KÓROS.
Pl. ha olvasod a depresszió, a szorongás, a bipoláris jellemzőit, magadra ismerhetsz bizonyos vonásokban. De az összesnél az a lényeg, hogy kórosan fennáll-e.
Sokkal inkább szociális fóbiának hangzik, nem tudom, miért akar mindenki Aspergeres lenni. Eggyel ezelőtt meg mindenki borderline-nak állította be magát.
Vagy csak azért kellenek ezek a cédulák, hogy mondhasd, igen, semmirekellő vagyok, de papírom van róla?
Mondom úgy, hogy a legtöbb, amit leírtál, rám is jellemző, de soha nem kerestem magamnak semmit, ami mögé bújhatok.
Kóros. Pl. tisztaságmániánál. Rendet tartasz? Normális dolog. Zavar, ha nincs rend? Normális. Sírsz, ha valaki nem törli meg a lábát? Kóros.
Látom, bírod a rendszerezést, én is. Úgyhogy:
Az autizmusnál/aspergernél 5 fő tulajdonság ill. viselkedéscsoportot szoktak elkülöníteni, de van egy rakás be nem sorolható is ezen kívül. Természetesen nem kell mindegyiknek teljesülnie, sőt, a teljesülés is megítélés kérdése, merthogy a teljesülés se különül élesen a nem teljesüléstől. Szóval:
I. rutinok, rituálék:
1. -rettentően babonás vagyok,ragaszkodom a tárgyakhoz;ha elutazom,elköszönök a szobámtól,mintha érző személyisége lenne (persze tudom,hogy nincs...nem vagyok elmebeteg)
2. -tisztaságmániám is van
3. --szeretem kicsit rendetlenül hagyni a holmim,nem szeretem,ha elmozdítják onnan a cuccaim,ahová letettem
II. speciális érdeklődési területek:
1. -Gyermekkoromtól megszállottan odavagyok a rendszámokért,és a számokért
2. -egy internetes sorsoló-programmal szeretek játszani,úgy,hogy felteszek egy kérdést,s a leírt válaszlehetőségeket beszámozom,majd kisorsolja,melyik rá a válasz,és azt elhiszem (pl. "A 10 felírt csaj közül melyiknek tetszem a legjobban?"-erre jön az mondjuk,hogy a "4.").Ezt jóslásra is felhasználom.
III. érzékszervi túlérzékenység:
1. -Ha fodrásznál ülök,extrém érzékeny a nyakam,nem bírom,ha csak egy kicsit is a nyakamhoz ér a köpeny
2. -extrém jó a hallásom
IV. társas kapcsolatokkal kapcsolatos problémák:
1. -ha emberek vesznek körül,sokszor csak állok egy helyben ledermedve,és nem tudom,hogy mozgassam a karom,a lábam,tehát odafigyelek rá
2. -ha beszélgetek valakivel,sokszor nem várom meg,míg befejezi,hanem közbevágok
3. -ha elakad a beszélgetés,nem tudom,mit kéne mondanom
4. -monoton,fakó hangon beszélek,nagyon szaggatottan
5. -közelről nem tudok az emberek szemébe nézni 3 mp-nél tovább,és távolról is csak akkor,ha hozzám beszélnek;tehát soha nem nézem hosszan a beszélőt,mert fixírozásnak tűnhet szerintem
6. -ha tömeg van,nem tudom,hova álljak,hova nézzek,ezért jár jobbra-balra,fel és alá a tekintetem,ami idegességet tükröz
7. -nehezen beszélgetek az emberekkel,ha 2-3 percnél tovább tart,már "fáj"
8. -félek megszólalni emberek előtt,ha már 5-en,6-an jelen vannak
9. -antiszoc vagyok,de piától fel tudok oldódni;vágyom a társaságra,de nem merek kezdeményezni
V. Érzelmekkel kapcsolatos problémák (érzelemfelismerés, érzelemkezelés stb.):
1. -nem sírtam több temetésen,pedig közeli barát/rokon hunyt el,akiket szerettem; idegenek előtt nem jött könny a szemembe,otthon viszont igen
egyéb:
stimmelés:
-sokszor van valami kényszermozgásom,pl. csuklóhajlítgatás,nyak nyújtogatása,szemkidüllesztés stb.
echolália:
-sokszor veszek át más embertől szófordulatokat,stíluselemeket,egyéb kommunikációs eszközöket azért,hogy így menőbb,magabiztosabb legyek
szó szerint értés/literal thinking (a filmesek kedvenc témája):
-sokszor nem veszem a lapot,hogy csak poénkodnak velem,komolyan veszem
gondolattorlódás (tetszik a fogalom, lopom. Nekem is van ilyen):
-szinte mindig gondolattorlódásom van,ezért naplót vezetek már régóta.
Ettől függetlenül nem mondom hogy érintett vagy, nincs meg a szakmai tudásom hozzá. De mindenképpen elgondolkodtató.
féloff:
Kezd rohadtul unalmas lenni, hogy ha valaki feltesz egy ilyen kérdést, mint egy megkövezésnél, sorozatban jön a nemvagyaspergerescsakkülönlegesakarszlenni duma. Azért én kíváncsi lennék, hogy akinek személyében semmi köze a témához, és nem sugárzik 30 év szakmai tapasztalat a kommentjéből, az mit keres egy ilyen kérdésnél? Csak nem sejt valamit magával kapcsolatban? És igen, hogyne lenne egyre több diagnosztizált autista. Korábban udvari bolondnak, különcnek, osztály lúzerének hívták őket. Én is ismerek 75 éves falusi autistát, egy zseni az öreg, bármiből képes rádiót vagy akármilyen műszaki cikket csinálni, éjjel-nappal barkácsol, motyog, és mindig egyedül élt. Talán többre is vihette volna, ha nem akkor születik, amikor.
Akkor is csak különleges akar lenni. Tök hétköznapi dolgokat ír le.
Mondom, ezelőtt mindenki borderline volt. Félév múlva visszatérünk ide, hogy mi lett a legújabb trend.
A leírtak alapján vannak aspergeres vonásaid. Azt viszont, hogy valóban az vagy e, szakember tudná megmondani. Fordulj pszichiáterhez, te magad is megnyugodnál, hogyha biztosat tudnál.
Az előttem válaszolóknak akik azt írták, hogy a kérdező csak különleges akar lenni, pedig azt üzenem, ezek a tünetek egyáltalán nem jellemzőek mindenkire. Ha azt, hogy valakinek mi baja van ennyiből biztosan meg lehetne állapítani, akkor a szakemberek nem tanulnák évekig.
"Akkor is csak különleges akar lenni. Tök hétköznapi dolgokat ír le."
Ha neked ez hétköznapi, akkor nagy valószínűséggel te is autista vagy. Én is így jöttem rá magamról, hogy az vagyok. Olvastam egy könyvet, ami egy autista szemszögéből íródott, és beharangozták előre, hogy a főhős mennyire különleges meg furcsa. Én viszont nem találtam benne semmi furcsát, épp ellenkezőleg, soha még annál normálisabb gondolkodású könyvszereplővel nem találkoztam.
előző, megmondanád, melyik volt ez a könyv?
köszi
Legutoljára nekem is azt mondták, hogy aspergeres vagyok, korábban kényszerbetegnek tartottak, meg én is annak tartottam magam. Hát, nem tudom, mi az igazság... Nekem is mondták, hogy különleges vagyok, de én nem érzem magam annak.
Amit viszont te leírtál, az jó eséllyel Asperger-szindróma lesz. Menj el egy pszichiáterhez, hogy megállapíthassa, illetve vannak tesztek erre a neten is (persze azokra annyira nem lehet adni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!