Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az öngyilkosság mindenképpen...

Az öngyilkosság mindenképpen halálos bűn?

Figyelt kérdés
Végülis a kérdésem az, hogy aki valamilyen mentális betegségben szenved vagy nem beszámítható és úgy követ el öngyilkosságot, az akkor is halálos bűn?
2016. jan. 7. 18:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ki szerint?

Szerintem nem, vannak mélységesen megérthető öngyilkosságok, többféle is, támogatom az emberhez méltó halált az ember lassú pusztulásával s szétesésével szemben vagy akár a pokoli kínoktól megszabadulást, ami már nem élet, ha ő is azt akarja.

2016. jan. 7. 18:49
 2/11 anonim ***** válasza:

" az akkor is halálos bűn?" - Hát, ha szó szerint vesszük akkor igen, elvégre belehal. :-)

Feltételezem azonban, hogy te a vallás szempontjából kérdezed.

Erre nem tudok felelni, nem vagyok teológus.

A józan paraszti ész azt diktálná, hogy ha valaki nem ura a gondolatainak, akkor azt Isten nem tekinti bűnösnek. Hiszen Isten a szabad akarat alapján hozott döntéseink alapján ítél meg minket, aki pedig nincs beszámítható állapotban, annak nincs szabad akarata.

Másfelől, senki sem tekinthető normálisnak, aki önként eldobja magától az életet, még ha meg is érthetjük a döntését.

Mindenesetre érdekes kérdés, kíváncsi vagyok a válaszokra.

2016. jan. 7. 18:52
 3/11 A kérdező kommentje:
Teljesen egyetértek veled, én is így gondolkodom, de azért kiváncsi vagyok mások véleményére is.
2016. jan. 7. 18:52
 4/11 A kérdező kommentje:
Mármint az 1-es válaszolóval értek egyet!
2016. jan. 7. 18:53
 5/11 anonim ***** válasza:
Nem bűn.
2016. jan. 7. 18:56
 6/11 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

"Mármint az 1-es válaszolóval értek egyet!"

Nem múlik semmi az "egyetértéseden", csak kíváncsi vagyok: az én válaszomban mivel nem értesz egyet?

Mellesleg az első sem válaszolta meg az alapkérdést. Mert az evidens, hogy profán szempontból az öngyilkosság nem bűn, mindenki azt csinál magával amit akar. Egyedül a vallás szemszögéből bűn, de hogy abban van-e kivétel, az eddig nem derült ki.

2016. jan. 7. 19:18
 7/11 anonim ***** válasza:
A katolikus vallás szerint igen, annyira, hogy hivatalosan nem is lehetne a szokásos szertartással megszentelt földbe temetni. De ezt Mo-on tudtom szerint nem tartják be.
2016. jan. 7. 20:00
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha olyan súlyos a betegsége, akkor nem bűn. Igaz, hogy attól még nem biztos, hogy szentelt földbe temetik, de csak azért, hogy aki még mentális képességeinek teljes birtokában van, az ne kövesse el, mert neki nem szabad.
2016. jan. 7. 23:28
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem bűn, csak a vallás szempontjából (és ott se mindegyiknél), de hát a vallási mese-mese-mátka meg úgy sem számít.
2016. jan. 8. 21:11
 10/11 anonim ***** válasza:
52%
Igen, halálos bűn. És az olyan ember aki elköveti, nem is kerülhet a Szent Péter elé. Így aztán kívül marad a mennyországból is. A testét meg nem lehet földbe temetni, azt itt áll nagy sz@rban.
2016. jan. 9. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!