A skizofréniára lehet a pszeudo-hallucináció is jellemző?
Az, hogy az érintett minek van tudatában, az ő személyiségétől, és sok egyébtől is függ. A hallucináció is lehet többféle eredetű, pl.: szkizofrénia, integrálatlan személyiségrész (pseudo szkizofrénia), kábítószer, stb.
Érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=CfMIt5066YM
Ezt a "betegségtudatos" dolgot is pont úgy keverik, mint azt, hogy a skizofrénia a disszociatív személyiség zavart jellemzi (több személyiség).
Bizonyos kezdődő fázisokban még van betegségtudatuk, mert érzik, hogy a dolgok nincsenek a rendjén, csak a később veszíthetik el, de ezt sok tényező befolyásolja.
Én hallottam már ilyenről, de az inkább olyan betegeknél fordult elő, akiket már régebben diagnosztizáltak skizoval, és gyógyszerezés, illetve pszichoterápia mellett már képesek voltak felismerni, hogy az olykor előjövő hallucinációknak nincs alapjuk, de nem hinném, hogy ez egy "friss" betegnél is így lenne.
Ha "csak" ennyi a tünet, akkor én nem skizora gyanakodnék elsősorban, ezer más dolog is van, ami ilyesmit előidézhet, és azért a skizo diagnózisának elég szigorú kritériumai vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!