Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ezek a tulajdonságok milyen...

Ezek a tulajdonságok milyen problémára utalnak? Egyáltalán nagy a probléma?

Figyelt kérdés

Szociopatákra jellemzők? A borderline is felmerült bennem, de nem tudom.

Kevés empátia (inkább csak erős bűntudathoz hasonló érzés ha úgy érzi, hogy valakiben az elhagyatottság érzését keltette, bár ez inkább a saját érzelmek másokra való kivetítése). Empátia helyett inkább kíváncsiságot érez,

A kapcsolatok értékének folyamatos mérlegelése,

Agresszió (bár ez elnyomott, de ha előjön akkor leginkább kontrollálatlan kitörésekben),

Folytonos szerepjátszás, emiatt nincs erős énképe, viszont megpróbál másokat mimikálni

Gyakran új énképet akar kialakítani/mutatni a külvilágnak,

Néha manipulatív, de nem feltétlenül rosszindulatból, inkább csak azért, mert nincs tisztában azzal, hogy a cselekedetei milyen érzelmi hatással vannak másokra

Nehéz tudatosítania, hogy másoknak is van belső világa (emberek tárgyiasítása)

Olyan érzelmeket érez, amiket nehéz beazonosítania vagy valamihez kötnie,

A legtöbb dolgot elért/elérendő célokként kezeli, beleértve az emberi kapcsolatokat,

Csak kevés emberrel alakít ki mély kapcsolatot (de ezek a kapcsolatok fontosak számára), szociális helyzeteket nehezen kezel, kivéve alkohol hatása alatt

Vannak olyan viselkedésformák, amiket a környezetéből tanult meg, másokat utánozva

Kapcsolatokban bizonyos szintű kisajátítási vágy, nem tisztázott szexualitás,

Gyerekkorban lopás,

A szabályokat nem mindig erkölcsi okokból tartja be, hanem megszegésükkel járó következmények miatt.

2015. okt. 1. 16:26
 1/9 anonim ***** válasza:
A legtöbb amit felsoroltál jellemző, de az erős bűntudathoz hasonló érzés nem fér bele. Az is lehet, hogy az csak megjátszott. A számára fontos mély kapcsolatok sem illik a képbe. Egy jól funkcionáló pszichopata viszont ezt is meg tudja játszani. Az ilyen pszichopatákat általában felső vezetőként látod, de fogalmad sincs róla hogy valójában az. Azt hogy végül is mi a különbség szociopata és a pszichopata között nem tudom. (rengeteg elmélet van erre, meg az is hogy ugyan az a kettő) sok emberben vannak jelen az antiszociális jegyek, de a személyiségzavar egy komplex dolog, ott szint mindennek fenn kell állnia. Leggyakrabban a pszichopata férfi, de nem feltétlenül. (én nő vagyok)Ha valami még érdekel kérdezz bátran.
2015. okt. 1. 19:17
 2/9 anonim ***** válasza:

Szerintem egyik sem, inkább csak kialakulatlan énhatárok (ami egyébként az emberek túlnyomó többségére jellemző), erős elhárító mechanizmusok (megint csak sokakra jellemző), esetleg valamilyen enyhébb személyiségzavar állhat a háttérben. Meg egy kissé túl racionális, sekélyes érzelmi élettel.

Ha gondot okoz a hétköznapokban, emberi kapcsolatokban, akkor pszichológussal jól lehet csiszolni a személyiségen.

2015. okt. 2. 11:12
 3/9 anonim ***** válasza:

Feltennék két kis kérdést:

Nem volt az illető nagyon elnyomva vagy "meg nem értve" kamaszkorában? Kiélhette a szokásos pubertáskori kríziseket?

2015. okt. 2. 11:42
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Julianna, én azt mondanám, hogy gyerekkorától fogva el volt nyomva (az egyik szülő által).

És nem hiszem, hogy kiélhette őket, leginkább azért, mert nem volt kinek.

2015. okt. 2. 13:46
 5/9 anonim ***** válasza:

A borderline-t kizárja, hogy nem igazán empatikus az illető, és a kapcsolatok sem utalnak rá.

A szociopatát meg kizárja kb minden, a bűntudat, a mély kapcsolatok, a szociális helyzetekben való szorongás, az érzelmek.

Esetleg enyhe, vagy viszonylag jól funkcionáló asperger? Ők sem nagyon tudnak empatizálni, másolnak, tanulnak viselkedésformákat, nem tudják jól alakítani a kapcsolataikat, emiatt sokszor válnak szorongóvá, általában nehezen boldogulnak el a saját érzelmeikkel és önzőnek tűnhetnek.

2015. okt. 2. 14:36
 6/9 anonim ***** válasza:
# 5: bennem is felmerült az autizmus (asperger), a tudatosság, a racionalizálás miatt, de annak millió egyéb tünete is van, ha CSAK a szociális kapcsolatokban van zavar, akkor az nem erre utal. Nagyon sok szorongásos is hasonlóan viselkedik a kapcsolataiban, mint a magasan funkcionáló autisták, és az autisták is képesek jó működni társas kapcsolatokban, ha megtanulják.
2015. okt. 2. 14:40
 7/9 anonim ***** válasza:
Ha nem voltak aspergerre utaló gyermekkori tünetek, akkor valami személyiségzavart biztos rá lehet húzni, pszichológustól függ. Elég kevertnek tűnik. De mindegy, micsoda, inkább arra kellene rájönni, hogyan lehet javítani a helyzeten. Szvsz felesleges mindenképp diagnózist keresni, mert hamis identitástudatot adhat és ronthat a problémán. Pszichoterápiára lenne szükség.
2015. okt. 2. 14:40
 8/9 anonim ***** válasza:
6: persze, de az egyéb tünetek lehetnek olyan enyhék is, hogy magának az illetőnek se tűnnek fel, amíg utána nem olvas. Viszont 4-5 éves kortól jelen kell lenniük mindenképpen, ha nem voltak, akkor tuti nem aspergeres.
2015. okt. 2. 14:42
 9/9 anonim válasza:

A kérdező konkrétan engem írt le.

Nem tudom, mi bajom van, vagy egyáltalán van-e, de én ilyen vagyok.

2015. okt. 10. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!