Ezek a tulajdonságok milyen problémára utalnak? Egyáltalán nagy a probléma?
Szociopatákra jellemzők? A borderline is felmerült bennem, de nem tudom.
Kevés empátia (inkább csak erős bűntudathoz hasonló érzés ha úgy érzi, hogy valakiben az elhagyatottság érzését keltette, bár ez inkább a saját érzelmek másokra való kivetítése). Empátia helyett inkább kíváncsiságot érez,
A kapcsolatok értékének folyamatos mérlegelése,
Agresszió (bár ez elnyomott, de ha előjön akkor leginkább kontrollálatlan kitörésekben),
Folytonos szerepjátszás, emiatt nincs erős énképe, viszont megpróbál másokat mimikálni
Gyakran új énképet akar kialakítani/mutatni a külvilágnak,
Néha manipulatív, de nem feltétlenül rosszindulatból, inkább csak azért, mert nincs tisztában azzal, hogy a cselekedetei milyen érzelmi hatással vannak másokra
Nehéz tudatosítania, hogy másoknak is van belső világa (emberek tárgyiasítása)
Olyan érzelmeket érez, amiket nehéz beazonosítania vagy valamihez kötnie,
A legtöbb dolgot elért/elérendő célokként kezeli, beleértve az emberi kapcsolatokat,
Csak kevés emberrel alakít ki mély kapcsolatot (de ezek a kapcsolatok fontosak számára), szociális helyzeteket nehezen kezel, kivéve alkohol hatása alatt
Vannak olyan viselkedésformák, amiket a környezetéből tanult meg, másokat utánozva
Kapcsolatokban bizonyos szintű kisajátítási vágy, nem tisztázott szexualitás,
Gyerekkorban lopás,
A szabályokat nem mindig erkölcsi okokból tartja be, hanem megszegésükkel járó következmények miatt.
Szerintem egyik sem, inkább csak kialakulatlan énhatárok (ami egyébként az emberek túlnyomó többségére jellemző), erős elhárító mechanizmusok (megint csak sokakra jellemző), esetleg valamilyen enyhébb személyiségzavar állhat a háttérben. Meg egy kissé túl racionális, sekélyes érzelmi élettel.
Ha gondot okoz a hétköznapokban, emberi kapcsolatokban, akkor pszichológussal jól lehet csiszolni a személyiségen.
Feltennék két kis kérdést:
Nem volt az illető nagyon elnyomva vagy "meg nem értve" kamaszkorában? Kiélhette a szokásos pubertáskori kríziseket?
Köszi a válaszokat.
Julianna, én azt mondanám, hogy gyerekkorától fogva el volt nyomva (az egyik szülő által).
És nem hiszem, hogy kiélhette őket, leginkább azért, mert nem volt kinek.
A borderline-t kizárja, hogy nem igazán empatikus az illető, és a kapcsolatok sem utalnak rá.
A szociopatát meg kizárja kb minden, a bűntudat, a mély kapcsolatok, a szociális helyzetekben való szorongás, az érzelmek.
Esetleg enyhe, vagy viszonylag jól funkcionáló asperger? Ők sem nagyon tudnak empatizálni, másolnak, tanulnak viselkedésformákat, nem tudják jól alakítani a kapcsolataikat, emiatt sokszor válnak szorongóvá, általában nehezen boldogulnak el a saját érzelmeikkel és önzőnek tűnhetnek.
A kérdező konkrétan engem írt le.
Nem tudom, mi bajom van, vagy egyáltalán van-e, de én ilyen vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!