Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Lehet hogy Tourette-szindrómás...

Lehet hogy Tourette-szindrómás vagyok?

Figyelt kérdés

15/F vagyok. Nem komolyak a tünetek, orvosnál se voltam még. Néha viszont nem bírom megállni hogy kinyissam a szám, vagy ide-oda mozgassam. Mikor kinyitom teljesen, akkor ropog, és ez jó érzés. Próbáltam egyszer, hogy ne csináljam, de nem bírtam ki, és elkezdtem mozgatni ide oda.

A másik, hogy néha mindenképp ki kell adnom valamilyen hangot, pl. buszon ez elég érdekes, de úgy érzem hogy ki kell adnom. Nem kiabálni, káromkodni, csak simán.

Ja és 5 éves koromban mindig pislogtam. Minél erősebben. Kb. 9 évesen ez elmúlt, és most 13-14 évesen jött vissza. Lehet stressz miatt.

Ja még annyi, hogy migrénes vagyok, nem vagyok akkora társasági lény, de vannak barátaim.

Mit tegyek?

15/F

2015. aug. 30. 10:38
 1/3 anonim ***** válasza:
Ez OCD lesz (obszesszív kompulzív zavar). Amennyiben nem befolyásolja az életed, miután nemet mondassz, hidd el, hogy elmúllik a késztetés is. Ha nagyon zavar keress fel egy pszichológust.
2015. aug. 30. 17:27
 2/3 anonim ***** válasza:

Lehet mindkettő, nem tudjuk megállapítani.

Az OCD az tipikusan az, hogy valamilyen félelmed van, ami kényszeres cselekvésre ösztönöz. Pl. félsz attól hogy bepisilsz, ezért bizonyos szituációkban (amikor ez különösen kínos lenne), hússzor is elmész a WCre, pedig tök üres a hólyagod.

Vagy amikor attól félsz, hogy beszedsz valami bacit, és ezért ha valami olyat látsz, az agyad már húzza is a vészharangot, hogy oppá, az a kilincs koszos volt, mossál kezet különben megdöglesz. És akkor ezt napi harmincszor.

A tourette szindróma esetén ritka hogy a tickek verbálisak, pláne hogy káromkodás. Van hangos és motorikus tikk is? Midig ugyanaz? Erősödik stressz hatására?

Mindkettő kezelhető gyógyszeresen.

2015. szept. 6. 19:57
 3/3 A kérdező kommentje:
Hát hangos nincsen. Csupán néha úgyérzem meg kell rezegtetnem a hangszálaimat. Egy hmm hanggal. Nem mindig, általában esténként, vagy buszon. Vagy pl. mikor stresszelem magam. Persze vannak többnapos szünetek. Senki se vette még észre. még a fogaimat szoktam csigorgatni. De mást nem.
2015. szept. 9. 17:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!