Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Azt mondják a családtagjaim,...

Azt mondják a családtagjaim, hogyha így folytatom bekerülök a pszichiátriára?

Figyelt kérdés

A párom szerint önző vagyok és csak magammal foglalkozok. Szerintem nem így van. Az érzelmek kimutatásához gyökér vagyok, de próbálom másképp... Mindig azt főzök neki amit kíván, veszek neki sört, mert tudom, hogy jól esik neki munka után (holott én utálom az alkohol legminimálisabb formáját is, és azt is, ha valaki iszik egyszerűen utálom az alkoholos leheletet és hogy kicsit tovább menjek, az alkoholistákat ha lehet elkerülöm). Ha valami kell neki, mindig igyekszem odafigyelni. Mindig szoktam neki venni pólókat vagy bármit, ha mondja, hogy ez az kéne. Parfümöt is vettem neki nemrég. Tegnap este megmasszíroztam a hátát. Ennyi. Én nem tudom "kiadni" magam, hogy túlságosan kimutassam amit érzek. Nem tudok mindig mosolyogni, sokszor kedvem sincs hozzá. Sőt azt érzem, hogy megerőltető mindig kedvesnek lenni. Holott sokszor csak egymagam lennék és mindenki hagyjon békén.

A másik ember, pedig az anyám, aki szerint esélyem van egy zárt osztályra. Ő szerinte átgázolok mindenkin, vagyis főleg rajta, ma is a fejemhez vágta, hogy 25 évesen semmim sincs. Csak azt felejti el, hogy a nyakamba varrt egy 800.000 ft-os adósságot amit tiltogatnak a fizetésemből már jó ideje és még kb 1 év vissza van.(az okát hadd ne részletezzem, de közöm nem volt a pénzhez) Talán ez az oka annak is, hogy szorongok, pánikrohamaim vannak, nem tudok aludni éjszaka és utálok bejárni dolgozni, mert nincs látszata. A hó végi fizetéseim 50-55 ezer kb, mire letiltják belőle azt a 33 %-ot. Ez még csak egy dolog, amivel anyám sikeresen megkeserítette az életem. Nincs kedvem, sőt utálok bejárni dolgozni, nincs mi motiváljon és a főnökeim is olyanok, hogy tahók, nem lehet nekik soha megfelelni.

A pánikra és a szorongásra frontint szoktam bevenni. A párom a fejemhez vágta, hogy a frontin miatt én drogos meg gyógyszerfüggő vagyok. Ezzel valahol igazat is mondhatott, de nem érzem ezt annyira jogosnak, mert voltak időszakok amikor hetekig, meg 1 hónapig nem is volt szükségem rá. Kettőnk közül meg ő az aki olyan dohányos, hogy ki se bírná ha nem gyújthatna rá 1 napig. Ez is egy függőség, de persze ez rendbe van. És Ő volt aki évekig füvezett rendszeresen, nem én. Mostanába elég szarul vagyok, odáig jutottam, hogy pszichiáterhez fordultam a szorongással. meg a pánikkal. Egyből gyógyszerekkel akar tömni, de úgy gondolom, hogy többet ártana mint használna és különbenis..... akkor még nagyobb "drogos" meg gyógyszerfüggő lennék a párom szemébe? Azt mondja mellettem áll, de én sokszor azt érzem, hogy inkább csak mondja. Most elhatároztam, hogy keresek valami új dolgot az életembe, valami új célt, vagy hobbit ami leköt vagy sikerélményt adhat és gyógyteákkal, meg sporttal megpróbálom magam kicsit kordába tartani magam. Mindig kérdezgetem a barátnőmet akibe amúgy megbízok, hogy tényleg ennyire szar vagyok? ő azt mondja, hogy nem. Csak őt is most kicsit elveszítem, mert elköltözik messzire a barátjához....

Anyám egész életembe gyerekkoromtól is csak lehurrogott, visszahúzott, mindig szar voltam. Akkor is csak fenyegetett, hogy bead intézetbe, vagy apámhoz költöztet akit amúgy sose ismertem. Ezt is mindig elhittem és féltem tőle,hogy tényleg intézetbe ad. Most kb ugyanígy érzek a fenyegetésével, hogy "be fogsz kerülni a pszichiátriára". Párom is elsütötte már ezt egyszer-egyszer mikor veszekedtünk, úgyhogy kezdem néha elhinni, hogy elmebajos vagyok. Vagy csak egyszerűen rossz emberekkel veszem körbe magam, nem tudom... Nem szoktam őrjöngeni, meg kést fogni emberekre, hogy ilyen hülyének nézzenek. A pániktól, meg a szorongástól félek csak, hogy egyszer majd nem fogom tudni kordába tartani. :( Vélemények?

2015. aug. 18. 16:51
 1/4 anonim ***** válasza:

Így elolvasva a sztoridat, rögtön az az idézet jutott eszembe, hogy még mielőtt depressziót diagnosztizálnál önmagadnak, bizonyosodj meg róla, nem vagy hülyékkel körbevéve.

Szerintem a párod nem értékel eléggé, ugyanis ezeket a dolgokat neki kellene elvégeznie, mármint a kényesztetést, és nem neked, szerintem du gásra jó vagy, de ez lehet nem evidens. A másik dolog pedig az, hogy nem csoda, ha ilyen környezetben vagy, hogy pánikolsz és szorongsz, egy pszichológust érdemesebb felkeresni. De ez nem elmebetegség, ilyesmi ne gondolj. De van az ember életében egy bizonyos tűréshatár is, nálad már átvan lépve. Szóval, amit most tehetsz, tedd meg, járj világot, ha szar a munkád, miért nem tanulsz? Vagy csak te is költözz el, és keresd meg az igazit, mert nagyon úgy tűnik még látatlanban is, hogy nem ő az.

2015. aug. 18. 19:12
 2/4 anonim ***** válasza:
*hogy nem vagy hülyékkel körbevéve.
2015. aug. 18. 19:13
 3/4 anonim ***** válasza:
"Vagy csak egyszerűen rossz emberekkel veszem körbe magam, nem tudom..." Ez itt a lényeg szerintem.Semmi kórós nincs az állapotodban abból ítélve amit leírtál.Én nagyon sok mentális beteget ismerek ez alapján mondom.A frontin-xanax függőség az a napi stressz miatt van valószínű,ez még csak nem is depresszió.A pénzügyi gondok azok amik miatt valószínűleg terhelve vagy idegileg is
2015. aug. 18. 20:06
 4/4 anonim ***** válasza:

Az érdekes, hogy a párodnak és anyukádnak is nagyjából ugyanaz a véleménye rólad: "önző vagyok" "átgázolok mindenkin". Két felnőtt emberről van szó, és nem hinném, hogy olyan szoros kapcsolat van köztük, hogy érdemben befolyásolnák a másik véleményét. Ez azt jelzi, hogy valószínűleg van némi alapja a véleményeknek, de egyáltalán nem biztos, hogy önzőség. Nekem a szüleim hasonlóak voltak, mint te, szinte mindent megadtak nekem a lehetőségeikhez mérten, de az érzelmeiket nem tudták kimutatni, ezért nem is kedveltem őket igazán. Ők fel se fogták, hogy ilyenek, nekik ez volt a természetes. Olyan szinten nem érdekeltem őket, hogy amikor főiskolára jártam, akkor nem tudták, hogy pontosan milyen szakos vagyok. 15 évet foglalkoztam képzőművészettel, egyszer sem nézték meg, hogy miket csinálok. Ez a hozzáállás egy normál szemlélődőben nagyfokú érzéketlenség, csak egy szakember tudja igazán megérteni.

Anyukád értékrendjével elég nagy gondok vannak, a helyedben nem sokat adnék a véleményére. A párod nagyon valószínű, hogy melletted áll, csak tanácstalan, nem tudja, mivel tudna segíteni, és nagyon nem járatos ezen a területen. Ez egy idő után kedvét szeghette, és belefáradhatott.

"Mostanába elég szarul vagyok, odáig jutottam, hogy pszichiáterhez fordultam a szorongással. meg a pánikkal. Egyből gyógyszerekkel akar tömni, de úgy gondolom, hogy többet ártana mint használna és különbenis..... akkor még nagyobb "drogos" meg gyógyszerfüggő lennék a párom szemébe?"

Hát itt rosszul látsz pár dolgot. Attól, hogy valaki a pszichiáter javaslatára gyógyszert szed, még nem "drogos" meg nem gyógyszerfüggő. A gyógyszerfüggőség könnyebben kialakulhat, ha te a saját fejed után szeded a gyógyszert. Nem hinném, hogy tömni akar a gyógyszerekkel, valószínűleg kezdésnek kisebb adagot javasolt. Azt gondolod, hogy többet árt, mint használ. Ez csak egy feltételezés tőled, vannak, akik ezzel ellentétben azt vallják, hogy több a haszna, mint a kára (én is). Nem biztos, hogy mindjárt az első gyógyszer be fog válni, lehet, hogy csak a második. A mai modern gyógyszerek már nem nagyon okoznak függőséget, le lehet állni róluk. De nem csodaszerek, nagyjából azt várhatod tőlük, hogy a durva tüneteidet lecsökkentik, de nem szüntetik meg teljesen. Az pozitív, hogy felkerested a pszichiátert, van mit megbeszélned vele.

"Most elhatároztam, hogy keresek valami új dolgot az életembe, valami új célt, vagy hobbit ami leköt vagy sikerélményt adhat és gyógyteákkal, meg sporttal megpróbálom magam kicsit kordába tartani magam."

Ez nagyon jó, amiket itt leírsz, csináld meg, jól jársz!

A helyedben járnék a pszichiáterhez, ő segíteni tud pánik és a szorongás esetén, és akkor nem kell aggódnod semmiféle zárt osztály miatt, attól most messze vagy. Így az írásod alapján nehéz megítélni téged, nekem nem kerek a történet. Ha mégis véleményt kellene mondani, akkor valószínűleg a barátnőd és a párod véleménye között van az igazság. De az biztos, hogy nagy gond nincs veled.

2015. aug. 18. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!