A narcizmus kezelhető?
Igen, kezelhető... lenne.
A gond az, hogy a nárcisztikusoknak nagyon ritkán van betegségtudata (=értsd: kb. soha), tehát nem kérnek segítséget, nem működnek együtt a segítővel. A terápia sikere ugyanis azon múlik, hogy a páciens szembe tud nézni a saját "sötét oldalával" és képes és hajlandó változtatni magán. Ez pedig ellentmondásban áll a nárcisztikus személyiséggel. A nárcisztikus nem akar tudni a saját hibáiról, teljes mértékben hárítja azokat. Mindig másokban látja a hibát, saját magában soha.
Viszont... nárcizmus áldozatként (anyám nárcisztikus) én magam jártam terápiára, és idővel (!) megtanultam kezelni a környezetemben lévő nárcisztikusokat (elég sokat sikerült bevonzanom életemben...). Ahogy lett önértékelésem, megtanultam kiállni magamért, és egész normális viszonyt sikerült kialakítanom velük. De ez rajtam múlt, az én változásomon - nem rajtuk. Másokkal pont ugyanúgy viselkednek, mint korábban, de velem már nem tudnak. Ennek alapján azt mondom, hogy a nárcizmus kezelhető - az áldozat részéről. De attól még a nárcisztikus nárcisztikus marad.
a gyakorlatban nem!
kutyából nem lesz szalonna!
ez igaz rá a legjobban!
úgy cselekszik s dumál
hogy mindig neked lesz bűntudatod miatta
találsz még a neten egyéb jó írásokat
olvasgasd és próbáld meg megérteni
de ha nem elég
akkor válassz egy nárcisztikus partnert
s tapasztald meg
csak időben tudj kiszállni!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!