Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Skizofrénia vagy OCD?

Skizofrénia vagy OCD?

Figyelt kérdés
Nem tudom eldonteni. Torténnek dolgok velem, és úgy érzem teljes mértékben rendellenesek. Régen pánikbeteg voltam, eros szorongásokkal, halálfélelmekkel. Most pedig úgy érzem egyre tobb gondolatom van. A pánikrohamaimat csokkentettem azzal, hogy megváltoztattam a gondolkodásmódomat, de egyre tobb kényszerképzet alakult ki. És az OCD-t úgy jellemzik, hogy rendmániás, gyakran mos kényszeresen kezet, nekem ezek nincsenek meg, knkább gondolati téren jelennek meg. Addig gondolkodom egy dolgon, ameddig nem érzem már jónak, és abba hagyhatom. Gyotornek a múltból való gondolatok, néha olyan érzésem van, hogy szellemek száltak meg, konkrétan nagyapám, és kényszeresen kell elképzelnem a gondolatait; és megijedek, mert tudom, hogy o már halott, és félek, hogy a tudatállapotára fogok én is csokkeni,ezt kovetoen elvégzek valami rituálét, hogy ez ne kovetkezzen be (de tudom, hogy oltári baromság az egész, mégis félek). Az OCD betegekre jellemzo, hogy addig végeznek el egy kényszergondolatot, ameddig nem érzik, hogy nem lesz semmi baj. Gyakran vannak ilyen téveszméim, is tudatában vagyok az iracionáitásukkal (gyerekkoromból tor elo rengeteg trauma, eszembe jutnak a mesék, és félek, mihogyha belekerulok egy ilyen mesevilágba, vagy sárkányok uldoznek, hogy elvigyenek egy másik világba, és ezek hatalmas kényszerképzetek). Amikor társaságban vagyok, nagyon jól érzem magam, ilyenek ritkán fordulnak elo, mármint valami rendellenes gondolatok. Amikor ezek a kényszercselekedetek jelen vannak, akkor néha megkell állnom, és gondllkoznom, néha eltart 20percig is, a testem sem mozoghat, mert akkor rlssz fog torténni. Baromira félek, és tudom, hogy valami nincs rendben. Néha megtudom állítani, mert a valóságérzékelésem jelen van, és akaratosan is érzem, mondjuk érzem, hogy ezek a képzetek hulyeségek, és tolem a tiszta racionális észtol fuggetlenek, nem hatnak rám ki, legyenek csak maguknak, de ha súlyosabb lesz, felkeresek egy pszichiátert. Szerintetek ez mi lehet? Nem hallok akaratom elleni hangokat, és nem jelennek meg vizuálisan valóságosnak tuno képek. Normális válaszokat szeretnék, és a helyesírásomért bocsi, illetve az ékezet kihagyásáért, telefonról vagyok (ezt olyannak, aki grammarnazi). 18/L

2015. aug. 3. 10:20
 1/3 anonim ***** válasza:
56%
Skizofrénia biztosan nem, OCD esélyes. Menj el pszichiáterhez! Ne várd meg, hogy súlyosabb legyen, mert e leírás alapján már így is megkeseríti az életed.
2015. aug. 3. 12:37
 2/3 anonim ***** válasza:
80%
A pszichiáter megtöm nyugtatóval, amitől nem gyógyulsz meg. Inkább keress agy terapeutát (olyan pszichológus, orvos, stb, aki kiképzést kapott pszichés kezelésre), akinél reményed van a gyógyulásra, és ha ő úgy látja, hogy szükséges, majd elküld pszichiáterhez.
2015. aug. 4. 11:10
 3/3 anonim ***** válasza:
OCD, terápia kéne hozzá.
2018. márc. 16. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!