Mi a baja? Sos. Nagyon fontos
Sziasztok ! nagyon aggodom 14 eves lányom miatt egész nyáron nem ment ki az utcára az emberek társoságát kerüli ha ki is megy az utcára ebben a melegben is hosszu nadragot visel
megfigyeltem hogyha talalkozik egy korabeli lánnyal menekül .. de fiúknál még inkább . mi lehet a baja a helyesirasomert bocsanatot kerek de ez sos
a nagyobb tomegekben bem erzi jol magat 3 perc mulva menni akar
ha pedig egy korabeli fiuval talalkozik az utcan bepanikol
nem tudom olyan mintha felne az emberektol ... föleg a fiuktol
Kedves Szülő!
Azt javaslom, hogy kezdeményezzen megértő és őszinte kapcsolaton alapuló beszélgetéseket a lányával! Eközben kerüljön minden szidalmazást vagy rosszallásának bárminemű kifejezését. A leírt viselkedésformák alapján úgy tűnik, hogy a lánya figyelmét mostanában valami más köti le, esetleg olyan, amit Ön elől valamilyen okból eddig eltitkolt. Ez állhat internetes/számítógép előtti tevékenységeiben, telefonos kapcsolataiban vagy az is lehet, hogy belső érzelmi-gondolati világa foglalkoztatja. Ez ebben az életkorban akár normális is lehet, de fordítson különleges figyelmet a beszélgetések alkalmával olyan dolgokra is, minthogy lánya elégedett-e önmagával, miben érzi a változás szükségességét, vannak-e őt nyomasztó visszatérő gondolatai, történt-e vagy fog-e történni valami, ami most nyugtalanítja stb. Nem ritkán feldolgozatlan családi történéseket jelezhet, ha a gyermek viselkedése hirtelen megváltozik; ezt rendszerint a tanulmányi eredmény romlása is kíséri. Ezekről a gyermekekkel feltétlenül szükséges beszélni, úgy, hogy azt ők is megértsék.
Ha azt tapasztalná, hogy lánya idegenekkel került közeli viszonyba, netalán testi tünetei is vannak (pl. menstruációval összefüggő, fejfájás, önsértés nyomai), vagy gondolatai közt megjelent az öngyilkosság, akkor haladéktalanul cselekedjen: forduljon szakemberhez (első körben talán az iskola pszichológusához)! Amennyiben lányának ez könnyebben elfogadható, javasolja számára, hogy "pályaválasztási tanácsadás" miatt keressék fel az említett személyt. Önt arra kérem, hogy semmi esetre se aggódjon, mert azzal leginkább csak ront a helyzeten.
Remélem, hogy sikerül megoldani a problémát, és bízom benne, hogy az inkább életkori sajátosságokból eredő, átmeneti, banális jellegűnek bizonyul.
probaltam beszelni vele ... de nem mondja el .. pedig kedves vagyok vele
nem is tudom emberek tarsosagaban szorong feszult ... gyurkeli magan a ruhat csetintget ...
Gatlasossag, szegyelloseg, onbizalomhiany es depresszio.
Baratnoje sincs? Szervezkedj ossze egy baratnojevel, hogy csalja el a lanyodat programokra. Ruhagond? Frissitsetek fel a lanyod ruhatarat. Kuld taborba, koranak megfelelo kozossegbe. Talalj ki a lanyodnak olyan apro feladatokat amivel ki tudod mozditani a szobabol es aminek megoldasaval sikerelmenyeket szerezhet maganak. Dicserd tobbet a lanyodat es mindig nagy patosszal oruljetek az apro dolgoknak. Probald meg egyre jobban nem gyerekkent kezelni a lanyodat, inkabb a baratno iranyba kellene elmozdulni, mint az anya-kislany szerep.
Mennyi jellemző a fentiekből a lányodra? És mennyire súlyos? Nekem a leírásodból úgy tűnik, hogy szociális fóbiáról van szó, és érdemes lenne pszichológus segítségét kérni. Még egy hónap van a nyárból, iskolakezdésre már elérhető lenne javulás (gondolom, a suliban is komoly problémákat okoz ez neki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!