Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez depresszió lehet? Mi a bajom?

Ez depresszió lehet? Mi a bajom?

Figyelt kérdés

25 éves lány vagyok, egyetemet végeztem, és jelenleg továbbtanulok.

Klasszikus példája vagyok annak, amire azt szokás mondani: mindene megvan.

Se anyagi, se érzelmi támogatásban nem szenvedtem hiányt soha, de egyetem eleje óta furcsa vagyok. Szerencsére sikerül baromi jól leplezni, ezért mindenki meg van győződve arról, hogy boldog és elégedett vagyok. Pedig nem úgy érzem.

Igazából változó. Sosem voltam egy társasági lény, de az az extrém magamba zárkózó sem. Kevés barátom van, de őket nagyon szeretem, és ők is engem. Buliban mértékkel, de benne vagyok.

Vannak viszont időszakok, egy-két naposak, mikor annyira magam alá kerülök, hogy csak az öngyilkosságra tudok gondolni, illetve arra, hogyan mehetnék el jó messzire onnan, ahol vagyok, hogy itthagyjam ezt az egész sz.rt. Hogy miért érzem ilyenkor sz.rnak az életem, nem tudom, ha ép ésszel átgondolom, nagyon jó helyzetben vagyok, minden esélyem megvan a lehető legboldogabb, legteljesebb életre. De mikor magam alá kerülök, úgyérzem, belül tök üres vagyok, boldogtalan, nyugtalan, mintha keresnék valamit (vagy keresnem kellene), de nem találnám, és nem is lenne esélyem erre... Ilyenkor aludni és sírni lenne kedvem, de sajna kevés lehetőségem van rá, mert a család előtt leplezem ezeket a hullámvölgyeket. Ők még nem vettek észre semmit, de vagy 20 éves korom óta rendszeresek ezek. Viszonylag egyébként rövidek, hamar elmúlik a szomorúság, általában az alvás segít. És akkor akár reggelre olyan vagyok, mint akinek minden rózsaszín és kerek. Ezek a boldog, jókedvű időszakok tartanak tovább, de amikor jön a kopp, az annyira intenzív, hogy igazából mindig marad bennem valami belőle... Ezt nem tudom elmagyarázni jól...

Az egyetem második éve óta van ez, még olyan mélypontom is volt, hogy a bérelt lakásban leittam magam... Volt, hogy nem mozdultam ki, mert nem bírtam az embreket. Volt egy rövid táplálkozási zavarom, ami egy ilyen mélyponton kezdődött, és akkor az a hullámvölgy, a melankólia nagyon sokáig tartott, majd egy évig. Mikor kijöttem belőle, jött a boldogság, akkor a zavar is elmúlt, vissza is híztam...

És azóta ez megy. Már felnőtt vagyok, és nem tudok szabadulni ezektől a váltakozó időszakoktól, teljesen magukkal rántanak, főleg a negatív hangulatú... Befolyásolják a munkámat, a jövőről alkotott képemet, a társas kapcsolataimat (kicsit távolságtartó, és egyedüllétet előnyben részesítő emberke vagyok, és talán ez romlik is...).

Mivel egyébként elég sikeres vagyok, mostanában még rátesz egy lapáttal a fílingre az, hogy a család nálam kevésbé sikeres bátyámat valósággal kitagadja lassan, én ezt nem érzem fairnek, én szeretem a tesóm, plusz ugye a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció, és iszonyatosan fáj... néha úgy érzem, összeroppant. na ebben a légkörben most ismét gyakrabban vagyok magam alatt, szintén van öngyilkossági szándékom, sírógörcsöm. Aztán kitisztul a fejem, és gondolkodom, akkor tovább folytatom a dolgokat, mintha mi sem történt volna...

Ez van. Bocs, ha hosszú, de annyira összetett ez az egész itt a fejemben, hogy úgy érzem, feleannyira sem adtam vissza a probléma milyenségét, mint kellett volna...

Nem értek ehhez, nem ilyen irányú a végzettségem, így nem értek hozzá: mitől van ez? Hogyan tudnék segíteni rajta? Ennek köze van a depresszióhoz? Mi lesz ennek a vége?

Köszi mindenkinek a választ, arra pedig megkérek mindenkit, hogy gúnyos megjegyzéseket, meg humorosnak szánt beszólásokat ne itt tegyenek, piszkosul nem hiányzik nekem. Köszi!

2010. febr. 24. 15:36
 1/9 anonim ***** válasza:
Ezt önmagad nem tudod legyőzni és itt az oldalon pontos választ sem kapsz rá. Menj el egy pszichológushoz, nem kell, hogy a családtagjaid tudjanak róla. Ha nem lépsz, ennél csak rosszabb lesz. Hasonlóak a tüneteid, mint a mániás depressziósoknak, akik egyik végletből a másikba esnek, hol nagyon boldogok, hol pedig eszméletlenül maguk alatt vannak, szinte nincs is náluk középút.
2010. febr. 24. 15:44
 2/9 anonim ***** válasza:
Én azt hiszem értem miről beszélsz. Érdekes, hogy úgy érzed mindened megvan de mégis ilyen hullámvölgyek jönnek.. Szerintem szakemberhez kellene fordulnod, hogy mégis mi lehet ennek a gyökere. Lehet, hogy egy kis utazás is jót tenne pl külföldre. A szüleid hozzáállása a bátyádhoz tényleg nem fair. Én kiállnék a tesóm mellett és kérdőre vonnám a szüleim.
2010. febr. 24. 15:49
 3/9 anonim ***** válasza:
Hobbik? Életcélok? Párkapcsolat?
2010. febr. 24. 15:53
 4/9 A kérdező kommentje:

Hobbim van, életcélom van, reálisak is, támogatást is kapok benne, és pozitív visszajelzéseket (szakmai berkeken belül is), tehát karrierszempontból abszolút sikeres vagyok. Párkapcsolatom most nincs, lehetett volna nemrég, nagyon tetszett egy pasi, de sajna kiderült, hogy annyira teszetosza szegény, hogy azt se vette észre, hogy gyakorlatilag ráhajtottam :) Vicces helyzet volt :) Szóval megyeget ez is, most sajna nem látom a megfelelőt a közelemben, illetve senki olyat, akivel szívesen lennék, különböző okokból.

Pszichomókusra én is gondoltam, de még nem mertem elmerészkedni odáig... Mivel a munkám és a tanulás (posztgrad) más városba szólít, gyakorlatilag ha úgy kívánom, egyáltalán nem tudja meg senki, aki elől el akarom titkolni. Néha amúgy vágytam arra, hogy elmondom az egész mizériát anyukámnak, akivel a legszorosabb a kapcsolatom, és bele is kezdtem, de valamivel elütötte, poénnak vette. Az jó nagy kudarc volt. A családban benne van a "mi tökéletesek vagyunk" fíling, ami szinte predesztinál arra, hogy a felszín alatt rohadjon az egész... Mert úgy érzem, erről van szó. Betegesnek érzem, ami velem történik, néha tényleg, és hogy is lehetne ezt felhozni ebben a családban...

2010. febr. 24. 16:21
 5/9 anonim válasza:

szia!

én is hasonló gondokkal küszködtem csak mondjuk nekem nem voltak öngyilkosági gondolataim.

én 19/F vagyok nincs párom nekem sem de lehetne csak egyelőre nem tudom hogy ezen a téren mit akarok és mit várok el egy nőtől. Sokszor a suliba is hasonló érzés kerülget hogy legszivesebben elrohannák, vhova egy tó mellé egy fához leülni és csak lesni ki a fejemből.

pchihológushoz (valószinű h nem jól irtam le) sztem nem érdemes menni, én pl: 16-17 évesen másfél évig jártam egyhez, és igazából semmit nem segített csak a pénzkidobás volt az egyész.

én pár hónapja elkezdtem relaxációs gyakorlatokat végezni azóta sokkal nyugodtabb vagyok, és nincsenek ilyen gondolataim (hogy öngyilkos legyek) stb. kiegyensúlyozopttabb vagyok, és télleg nyugodtabb is lelkileg is és fizikailag is. persze utóbbi lehet azért is mert elkezdtem kick boxolni igy az is segitett szerintem. csak ajánlani tudom neked is a relaxációt, vagy meditációt az biztos segíteni fog persze nem 1-2 nap után hanem legalább 2-3 hónapnak el kell telnie úgy h mindennap csinálod.

és esetleg valami sportot is üzhetnél, persze nem csak küzdősportot hanem bármi mást amiben sok a mozgás mert, ez jót tesz a fáradtság ellen.(tapasztalat)

és könnyeben tudja a szervezet leküzdeni a káros stresszt a mozgás álatal.

remélem h jó tanáccsal tudtam szolgálni,sok sikert kivánok neked!

2010. febr. 24. 17:01
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszi szépen! Nagyjából ugyanazokat az érzéseket írod le, amik bennem is vannak. A pszichológus valóban drága, érdemes az iskola kötelékeiben ingyenes agyturkászhoz menni, ez jó tanács a jövőre nézve. A fizetősök tényleg drágák.

Amúgy én is kick-boxolok :) A sport tényleg nagyon jó. De csak a happy napjaimon vagyok képes csinálni...

2010. febr. 24. 17:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Ajánlom a figyelmedbe ezt a filmet, (könyvben is van).

http://www.youtube.com/watch?v=DGYl6Jyw_w4&feature=related

Nagyon jó. Nézd végig ezt a jelenetet. :)

És a meditáció tényleg segíthet.

Én egész életemben (nem mintha öreg lennék :) kerestem eddig azt a "valamit", és most legalább már tudom, hogy mit keresek...

2010. febr. 25. 15:48
 8/9 anonim ***** válasza:
A béés harcos útja :) tervezem hogy elolvasom. Filmen sztem nem tudják annyira visszaadni.
2010. febr. 25. 21:11
 9/9 anonim ***** válasza:
Szerintem el kellene valakinek mondanod egy barátnak olyan embernek akiben megbízol és számíthatsz rá. Szerintem ez segítene, nekem segített. Keresd az okát, hogy mitől lehet ez. Lehet, hogy egy gyerekkori emlék váltja ezt ki belőled. Van valami ami bánt téged de még nem tudod, hogy mi az keresni kell az okokat. Ha dokihoz mész ő is a múltadban fog vájkálni. Vegyél olyan könyveket melyek a lélekkel foglalkoznak, ne olyat ami a depresszióval mert attól csak még rosszabb lesz.
2010. febr. 26. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!