Tudtok nekem ajánlani kiemelkedően intelligens és hozzáértő pszichológust?
Kérlek, a következőket ne vegyétek nagyképűsködésnek, mert segítséget kérni jöttem ide. Voltam már nem egy pszichológusnál a problémámmal, de sajnos eddig minduntalan csalódnom kellett, csupa olyan dolgot tudtak csak mondani, amit már én magam is ezerszer megrágtam, végiggondoltam. Egyik sem volt velem egy szinten szellemileg, ezért nem is tudott nekem segíteni. Olyasvalakire van szükségem, aki képes valóban segíteni nekem, nem csak az egyetemen megtanult pár rutinmódszert a képembe vágni.
Arra kérnélek titeket, hogy ha ismertek olyan pszichológust, aki megítélésetek szerint kiemelkedő intelligenciával és szakértelemmel bír, akkor osszátok meg velem.

Húha, sok dolgot felvetettél…
Lehet naivnak tűntem a válaszaimba, minta mindent elhinnék, csak mert le van írva valahol.
Két posztban válaszolok, a többi felvetett dologra pedig utánuk.
1.
Miért hiteles számomra a Biblia, miért Isten által ihletett?
Jézus Krisztus személye hitelesíti számomra. Aki:
- magasrendű erkölcsi tanító volt, kiemelkedik közülük (a szeretetet állította legfőbb értéknek)
- csodákat tett pl. feltámasztott embereket, betegeket gyógyított, születésétől vak szemét megnyitotta, stb.
- próféciákat teljesített be
Továbbá ezt mondta:
Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. Jn 14,6
Tehát: Jézus három dologgal hitelesítette magát: magas szellemiség, csodák, próféciák beteljesítése.
Az Újszövetség ihletettségét egyrészt a benne foglalt tanítások magas szellemisége önmagában bizonyítja (ehhez peresze ismerni kell más gondolkodásokat vallásokat is, hogy az embernek legyen mihez viszonyítani)
másrészt az Újszövetség hitelességéről 2 jó előadás:
- Hogyan lett könyvvé az Újszövetség?
Dia: [link]
Hanganyag: [link]
- Manipulálta-e az Egyház Jézus üzenetét?
Dia: [link]
Hanganyag: [link]

2.
Fenti érvekre valaki ezt kérdezte:
"Jézus Krisztus személye hitelesíti számomra"
Aki ugye csak a Bibliában szerepel.
Önhitelesítő írás?
Amire a válasz ez volt:
Részben önhitelesítő írás:
„A benne foglalt szellemiség hitelesíti”
, részben pedig történelmi bizonyítékok vannak rá, töredékek, kódexek a Biblia Ó- és Újszövetségéről, a kereszténység története, történelme.
Az Újszövetség hitelességéről ld. fentebb linkelt előadások.
További források amelyekben a fentihez hasonló információk vannak:
Vankó-Reisinger: Bevezetés a Biblia tanulmányozásához
Vanyó László: Az ókeresztény egyház és irodalma
Nem alaptalan a keresztény hit, utána kell olvasni, hogy jött létre, milyen tárgyi bizonyítékok és történelmi adatok alapján rekonstruálható - mert van a témáról információ.
Jézus történelmi személy volt (nem keresztény kortársak is beszámolnak róla), az Újszövetség írásainak szerzői pedig saját közvetlen tanítványai, kortársai:
Máté, Márk (Péter tolmácsa), Lukács (Pál munkatársa), János, Pál, Jakab (az Úr testvére), Péter, Júdás (Jakab testvére); Zsid szerzője (Pál vagy valamelyik tanítványa)
Halála (és feltámadása) után nagy sebességgel terjedt a kereszténység és jöttek létre keresztény közösségek.

1.
1.
Másik fontos dolog, hogy azt mondtad, Isten nem avatkozik be az életünkbe.
Nekem megváltoztatta az életemen, mikor rájöttem: van GONDVISELÉS.
Rosszul választottam pályát egyrészt, másrészt voltak pszichés problémáim (szorongás) ami miatt nem tudtam tartósabban egy munkahelyen lenni. Volt hogy elmenetem egy munkahelyre, vagy belekezdtem volna egy új képzésbe, s aztán hirtelen rámjött a pesszimizmus, hogy mi a garancia arra, hogy jó döntést hoztam és megtérül a befektetett energia? Sokszor feladtam dolgokat. Már az öngyilkosság közvetlen közelébe is kerültem. Ekkor a Zsoltárok könyvét olvasva jöttem rá, hogy létezik gondviselés.
Hogy nem a vak véletlen irányítja az életet!! Tehát nem olyan mint egy Monopoly játék!!
Jézus tanította gondviselést:
Máté
6,31 Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mivel ruházkodjunk?
6,32 Mert mind ezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mind ezekre szükségetek van.
6,33 Hanem keressétek ELŐSZÖR Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.
6,34 Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert [vers 11. 2 Móz. 16,19.] a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.
Nekem éppen a gondviselés felismerése volt a hiányzó láncszem a világképemben. Megváltoztam, immár ha belekezdek valamibe, végig is csinálom, tudom, hogy nem a vak véletlen dönti el, hogy lesz-e gyümölcse. Ahogy Jézus tanítja: Istenre bízom az egzisztenciális létemet. (NA itt szokták félreérteni: természetesen nem azt várom, hogy Isten helyettem bármit megcsináljon, és várom hogy küldje az ebédet az MZÉ perX)

2.
Nagyon érdekes felismerésre juthatsz ha elolvasod az Ószövetségből először a Prédikátor könyvét, utána pedig a Zsoltárok könyvét.
A Prédikátor könyve írója egy nagyon depressziós világképet fest le, ami azonban REALISTA. Fel kell készülni, hogy elég keserű, lehangoló. Egy nemhívő számára végülis pont úgy működik a világ ahogy leírja, nem látszik benne igazságszolgáltatás és rendszer.
Ha ezután elolvasod a Zsoltárok könyvét, felcsillan a fény az éjszakában, ugyanis, kiderül, hogy a hívők számára Isten jelen van, létezik egy speciális gondviselés! Ezt az aspektusát, rejtett oldalát a világnak csak az tapasztalja meg, aki aktív hívő, azaz kapcsolatot ápol Istennel.
A hit nem csupán elhivést jelent, hanem: bizalmat Istenen. Isten ezt igencsak értékeli, s VAN konkrét következménye az életben:
Jer.
17,5 Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!
17,6 Mert olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és nem látja, hogy jó következik, hanem szárazságban lakik a sivatagban, a sovány és lakhatatlan földön.
17,7 Áldott az a férfi, a ki az Úrban bízik, és a kinek bizodalma az Úr;
17,8 Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, a mely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik.
Zsolt.
20,8 Ezek szekerekben, amazok lovakban bíznak; mi pedig az Úrnak, a mi Istenünknek nevéről emlékezünk meg.
20,9 Azok meghanyatlanak és elesnek; mi pedig felkelünk és megállunk.

Nem mindegy, hogy egy problémánk megoldásakor, belevesszük e azt, hogy van Isten. Hogy létezik e az életünkben ennek a +1 dimenziónak az ismerete.
Ha szorongok, nehéz helyzetben vagyok, Istent szoktam kérni, hogy legyen velem azkban a pillanatokban, hogy el tudjam viselni. Ez nem naiv dolog, Isten a szenvedőkhöz és lesújtottakhoz közelebb van, mint a testiekben-lelkiekben gazdagokhoz, mert kegyelmes!
Viszont szedek gyógyszert is a szorongásra. Erre is 30 éves korom körul találtam rá. Hosszú évekig keserítette meg az életemet (16-30), mire rájöttem, hogy a gyógyszer használ és javítani tud a helyzetemen. Mert egyébként nem vagyok valami gyógyszer párti!

Visszatérve még a 3 hsz-beli idézetre:
„11,28 Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.
11,29 Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek.”
Ez egy kétélű dolog ám! Mert Jézus azt mondja, hogy ő tud segíteni, jöjjenek hozzá a szegények, nehézséggel küzdők, bűnösök, stb.
De SENKINEK se jár alanyi jogon Isten segítsége – még a halmozottan hátrányos helyzetűeknek sem-, !
csak ha elfogadják a feltételt „tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok”, s akkor nyugalomra talál a lelkük.
Isten értékrendje a szeretet, ennek elfogadása jelenti a belépőt.
A szabadságról egy zseniális meglátás:
„Az ember előtt ez a választás áll: vagy úgy fogja föl magát, mint aki szabad az egész világmindenségtől és csak Istentől függ; vagy pedig Istentől szabad, s ekkor a mindenkori körülmények rabjává válik.”
(Luigi Giussani: A kereszténység kihívásának eredete)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!